Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Nyheter

Pressrum

Här kan du som är journalist läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Här kan du läsa det senaste från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nyheter

Sahlgrenskapodden

 • #40 Förlossningen_östra - störst i Sverige på Instagram

  Som 14-åring bevittnade hon en förlossning i hemlandet Etiopien och bestämde sig för att bli barnmorska. I dag jobbar Samira Osman på förlossningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och driver ett av Sveriges största vårdkonton på Instagram: forlossningen_ostra

  I avsnitt 40 av Sahlgrenskapodden berättar hon om sitt jobb, en vanlig fråga från följare och något vi kommer att få se mer av på kontot framöver - dans!

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkibering av avsnittet.

 • #39 ”Gränsen mellan liv och död är mikroskopisk

  Intensivvården har prövats och fortsätter att prövas hårt under pandemin. Det senaste året har handlat om att ta emot ett stort flöde av patienter samtidigt som man jobbat för att bygga upp intensivvårdsplatser. Vissa dygn pratar vi om att lösa ett par timmar i taget, berättar Nina Nilsson, intensivvårdssjuksköterska i Mölndal. I avsnitt 39 av Sahlgrenskapodden är hon gäst tillsammans med Karin Löwhagen, överläkare och verksamhetschef på anestesi- och intensivvårdskliniken i Mölndal. Hör deras berättelse inifrån intensivvården.

  Avsnittet spelades in 29 april.  

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkribering av avsnittet.

 • #38 Virus, mutationer och vaccin

  Varför muterar virus, funkar vaccinen mot de nya mutationerna av coronaviruset och är vi på väg in i en tredje våg? En del talar för det – medan annat talar emot. I avsnitt 38 av Sahlgrenskapodden berättar Magnus Lindh, virolog, professor och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset om de nya mutationerna och svarar på lyssnarnas frågor.

  Avsnittet är inspelat via länk.

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkribering av avsnittet.

 • #37 Yngreforum - tankesmedjan för unga medarbetare

  Hur kan sjukhuset tillvarata de yngre medarbetarnas perspektiv på bästa sätt? I avsnitt 37 av Sahlgrenskapodden är Karin Bengtsson, operationssköterska, och Marielle Kellgren, sjuksköterska och sektionsledare gäster. Båda är representanter för Yngreforum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som arbetar för att synliggöra unga medarbetares åsikter och idéer.

  För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkribering av avsnittet

 • #36 Infektionsläkaren svarar på allmänhetens frågor

  Vilka är vaccinen som kan bli aktuella för Sverige, hur stor är risken att smittas i matbutiken och vad vet vi om gravida och covid-19? Det svarar Magnus Gisslén, professor och infektionsläkare på Sahlgrenska Universitetet, på i avsnitt 36.

  Avsnittet spelades in 18 december.

  För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkibering av avsnittet.

 • #35 Vård av sköra äldre med covid-19

  Vården av sköra äldre har debatterats flitigt under coronapandemin. I avsnitt 35 av Sahlgrenskapodden berättar områdeschef Maria Taranger och Shirin Pazireh, sektionschef inom Medicin, geriatrik och akutsjukvård vid Östra sjukhuset, om sina observationer från vårens stora våg av sköra äldre patienter med covid-19 som kom till Sahlgrenska Universitetssjukhuset - och vilka lärdomar de tagit med sin in i andra vågen.

  För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkibering av avsnittet.

 • #34 Skottlossningar i Göteborg - hur påverkas sjukvården?

  Hur påverkas arbetet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset när det sker skottlossningar i Göteborg? I avsnitt 34 berättar Patric Antonsson, sjuksköterska på akuten Sahlgrenska och regional traumakoordinator, hur det går till när en skottskadad person kommer till akuten och hur teamet förbereder sig på ett traumalarm.

  För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkibering av avsnittet.

 • #33 Special - infektionsläkaren svarar på allmänhetens frågor

  Om man testat positivt för covid-19 men inte har några symtom, smittar man då? Hur mycket kan barn smitta? Vilka restriktioner ska man förhålla sig till om man har bekräftade antikroppar? Har viruset blivit mildare? I ett specialavsnitt svarar Magnus Gisslén, infektionsläkare och professor, på frågor som allmänheten har skickat in om coronaviruset och covid-19.

  Avsnittet spelades in 4 november.

  För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkibering av avsnittet.

 • #33 - Infektionsläkaren om coronaläget

  Har coronaviruset börjat bete sig annorlunda, vad för personer är det som blir sjuka av covid-19 nu och hur är läget just nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset? Det svarar Magnus Gisslén, infektionsläkare och professor, på i avsnitt 33.

  Avsnittet spelades in 4 november.

  För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkibering av avsnittet.

 • #32- Efter covidvården - vad händer sen?

  Hur en svår covidinfektion påverkar kroppen på lång sikt är än så länge ett oskrivet blad. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset förbereds nu en stor klinisk forskningsstudie där man, 12 månader efter utskrivning från intensivvården, bland annat kommer att titta på fysisk aktivitetsnivå, kognitiv förmåga och hjärntrötthet. Gäst i avsnitt 32 är Carina Persson, docent och överfysioterapeut på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som leder studien.

  För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkibering av avsnittet.


Senast uppdaterad: 2018-02-14 10:39