Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyheter

Här kan du läsa det senaste från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nyheter

undersökning av hud

Att hudkrämer och smink innehåller skydd mot UVA- och UVB-strålar är mer regel än undantag. Men hudkrämer och smink med solskyddsfaktor i gör att vi kan förlora livsviktigt D-vitamin. Det förklarar Lina Hagvall, en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets överkemister.

Illustration av lungor

Färre allvarliga försämringar och bättre livskvalitet – Sahlgrenska Universitetssjukhusets KOL-centrum har på tre år blivit oumbärligt för regionens KOL-sjuka. Satsningen är viktig: snart kommer KOL vara världens tredje dödligaste sjukdom, enligt WHO.

Vinnarna av Kvalitetspriset 2019

Besöken på Östras akut har blivit drygt en timme kortare och färre behöver läggas in på sjukhuset. Flera olika insatser har lett till förbättringar både för patienten och arbetsmiljön -  men också till Sahlgrenska Universitetssjukhusets Kvalitetspris 2019.

Almira Osmanovic Thunström och Marcus Österberg

Vården står inför många stora utmaningar. Framförallt har vi en växande befolkning där de äldre i samhället är på väg att fördubblas. Våra patienter blir både allt fler och allt äldre. Kan Artificiell Intelligens vara svaret på vårdens stora utmaning? Kan de icke-mänskliga robotarna rent av göra vården mänskligare?

Invigning

Hallå där, Panos Vasilakis, vårdenhetschef på sprututbytesmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg som precis flyttat in i sina ordinarie lokaler.

Det ekonomiska läget för Sahlgrenska Universitetssjukhuset är bättre – men kostnaderna är fortfarande högre än intäkterna. Styrelsen har därför fattat beslut om ett åtgärdsprogram, som bland annat innebär att sjukhusets staber reduceras med tio procent.

Nu presenteras forskning som kan komma att påverka smittspårningen vid framtida mässlingsutbrott. En studie av det uppmärksammade utbrottet i Göteborg härom året visar nämligen på stora skillnader i smittorisk mellan olika patienter.

Foto taget ovanifrån på ett barn som leker med modell-lera vid ett bord. Det finns en liten kavel och några kakformar intill barnets händer.
Fotograf: Glenn T Unger/falkenbergsbild.se

Podden Livet på barnsjukhuset ger dig en inblick i vardagen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus! I podden kommer både barnen, deras familjer och personalen att berätta om det som händer på vårt barnsjukhus.

Operation epilepsi

Epilepsi kan ge svåra anfall och för hälften av patienter går det ännu inte att hitta orsaken bakom sjukdomen. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är nationellt ledande på ovanliga och komplexa epilepsier och bildar nu ett centrum för högspecialiserad vård.

Vårdpersonal

12 april 2018 genomfördes katastrofövningen Liv i samverkan mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Försvarsmakten. En av de största katastrofövningarna som genomförts på ett svenskt sjukhus. Nu är slutrapporten från övningen klar.

Sahlgrenskapodden

Avsnitt 15 - Almira Osmanovic Thunström och Marcus Österberg om AI inom vården

 ”En läkare som inte tagit hjälp av AI är en oansvarig person om 10 år”

Avsnitt 14 – Valeria Castro, läkaren som blev känd över en natt tack vare ett Facebookinlägg

”Det är viktigt att känna att man orkar ett helt arbetsliv och att klara av att arbeta på det sättet vi gör”.

Avsnitt 13 - Anna-Clara Collén om sjukhusets satsning på sköra äldre

"Vi vill göra saker bättre hela tiden, för även om man är gammal och skör och i slutet av sitt liv så är det otroligt viktigt att upprätthålla bra livskvalitet "

Avsnitt 12 – Marie Berg om att barnmorska är världens bästa yrke

"Det är ett mirakel att vara med när ett barn föds. Det blir aldrig rutin."

Avsnitt 11 – Ludger Grote om vikten av sömn

"Sömnen är som en cateringservice till hjärnan. Den fyller på."

Avsnitt 10 – Pia Löwhagen Hendén och Bertil Andersson om att lyfta frågan om organdonation till närstående i akut sorg

"Jag har mött argumentet att vi inte kan ha en plats med en avliden person, vi har så många levande som vi behöver hjälpa. Men då glömmer man bort hur många döende som den här avlidna personen kan hjälpa."

Avsnitt 9 – Sandra Johansson om att föda tvillingar i vecka 25

"De behöver ha namn nu. De kan inte ligga uppe på neo i de här stora plastkuvöserna utan namn."

Avsnitt 8 – Christian Calonne om att vårda rättspsykiatriska patienter

"Så länge man inte har mött patienten är det enkelt att köpa medias bild."

Avsnitt 7 – Eva Danieli om att göra hembesök hos sköra äldre

"Vi ska täcka upp glappet som är från att patienten skrivs ut från sjukhuset tills primärvården tar över."

Avsnitt 6 – Anna Johansson om hur det är att arbeta på en vårdavdelning

"Vi har väldigt bra stöttning på arbetet, vi kan skratta och gråta och vi gör det tillsammans. Vi har jättebra stöttning av våra närmsta chefer som jobbar hårt för att vi ska ha det bra på avdelningen"


Senast uppdaterad: 2018-05-29 16:08