Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Nyheter

Här kan du läsa det senaste från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nyheter

Vårdpersonal i operationsrum tittar på skärmar.

Efter en vår med ovanligt få transplantationer blev juli en intensiv månad för Transplantationscentrum. Sammanlagt gjordes 40 ingrepp, varav 12 skedde inom loppet av tre dagar.

Nyheter, kontaktvägar och massor av information om cancervård för barn. Nu har Barncancercentrum samlat allt i en ny app.

Hur länge användes barnbördshuset vid Linnéplatsen och vad gjorde man i Dispensären vid Fattighusån? På en nyframtagen digital karta finns över hundra medicinhistoriska platser med bilder och information för den nyfikne.

Nu sker en viktig etapp i i färdigställandet av Europas modernaste barnsjukhus.

Det var redan den minsta och därför ovanligt komplikationsfri. Nu har den också blivit smart och känslig. I veckan var det premiäroperation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för denna avancerade form av världens minsta pacemaker.

På Smärtcentrum har rådande pandemi inneburit en stor omställning i relationen till patienter. Här har digitala vårdmöten ökat med 100 procent, vilket innebär att många patienter har kunnat få den vård de har rätt till trots att sjukhuset har varit mindre tillgängligt.

I samband med corona-pandemin pågår just nu drygt 20 forskningsprojekt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin. De olika forskningsstudierna spänner mellan flera olika områden, några exempel är palliativ vård, förlossning -och äldrevård.

Vinnova satsar ytterligare 36 miljoner kronor på den nationella kraftsamlingen Genomic Medicine Sweden, ett positivt besked för GMC Väst och övriga regionala centrum i landet. Syftet är att bidra till fortsatt införande av precisionsmedicin i vården och att främja nya forsknings- och innovationssamarbeten mellan akademi, näringsliv och vård.

Med det nya, digitala magasinet Sahlgrenskaliv blir universitetssjukhusets nyheter tillgängliga även utanför sjukhusets väggar, för både medarbetare och allmänhet.

Nu släpps tre specialavsnitt av Sahlgrenskapodden där man kan följa tre av de steg som patienten kan ta genom covid-vården: akuten, intensiven och rehab.

Sahlgrenskapodden

#31 - Patientens tre steg genom covid-vården: rehab

Återhämtningen efter en svår covidinfektion kan bli lång. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är först i landet med ett särskilt rehabteam som ska hjälpa covidpatienterna tillbaka till vardagen. I avsnitt 31 av Sahlgrenskapodden gästar Katharina Stibrant Sunnerhagen, överläkare och professor i rehabiliteringsmedicin inom neurosjukvården och berättar mer om vägen tillbaka efter covid-19. Avsnittet är del 3 i patientens tre steg genom covid-vården.

#30 - Patientens tre steg genom covid-vården: intensiven

Hur mår patienterna som blir allra svårast sjuka i covid-19?
”Intensivvård handlar egentligen om att stötta alla organsystem så mycket som möjligt medan kroppen reder upp den sjukdom den är drabbad av”, säger Karin Löwhagen, överläkare och sektionschef på anestesi- och intensivvårdskliniken i Mölndal, som du hör i avsnitt 30 av Sahlgrenskapodden. Avsnittet är del två i patientens tre steg genom covid-vården.

#29 - Patientens tre steg genom covid-vården: akuten

Det har gått snart tre månader sen coronaepidemin tog fart i Sverige. Inflödet av patienter är fortsatt stort, men nu finns en ny vardag kring viruset. I avsnitt 29 hör du Emma Lukic, läkare och sektionschef på Akuten Östra, om covidpatientens första möte med vården – och om ett symtom som utmärker sig.

#28 - ”Det svåraste är att inte kunna hålla handen utan en handske”

I februari lades de första covidpatienterna in på Östra sjukhuset. ”Då kunde vi inte föreställa oss att vi två månader senare skulle ha en hel klinik full”, säger Rebecka Nilsson, specialsjuksköterska och sektionsledare på infektionskliniken. I avsnitt 28 av Sahlgrenskapodden berättar hon om den nya vardagen, patienternas oro och det allra svåraste – att inte kunna hålla handen utan en handske hos en döende patient. Avsnittet spelades in 23 april.

#27 - Från syfilis till corona – smittskyddets roll i samhället

Vad har Smittskyddet för ansvar under en epidemi? Hur upptäcker de nya fall och kan smittskyddsläkaren stänga ner restauranger? I del 2 av vår smittskydd special av Sahlgrenskapodden hör du smittskyddsläkaren Leif Dotevall om smittskyddets historia men också om debatten kring vilka åtgärder som görs. Avsnittet spelades in 16 april.

#26 - Som en skogsbrand – smittskyddsläkaren om skillnaden mellan Stockholm och Göteborg i smittspridning

Varför har Göteborg färre fall av covid-19 än Stockholm? I vår smittskydd special av Sahlgrenskapodden hör du i del 1 smittskyddsläkaren Leif Dotevall om vad skillnaden mellan regionerna kan bero på. Avsnittet spelades in 16 april.

#25 - Virusexperten om nya coronaviruset

Hur fungerar coronaviruset, finns det superspridare och kan personer utan symtom smitta? Magnus Lindh, virolog, överläkare och professor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är gäst i avsnitt 25 av Sahlgrenskapodden. Avsnittet spelades in 2 april.

#24 – Krisstöd under coronautbrottet – så hanterar du din oro

Hör Johannes Nordholm, krisstödssamordnare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han berättar hur Sahlgrenska Universitetssjukhuset hjälper personer i kris med ett digitalt krisstödscenter och hur man kan hantera den oro som finns i samhället. Avsnittet spelades in 26 mars.

#23 - Infektionsläkaren Magnus Gisslén – mitt i coronautbrottet

Hör Magnus Gisslén, professor och infektionsläkare på Östra sjukhuset, som är mitt i coronautbrottet. Han berättar hur situationen ser ut just nu i Göteborg, hur vården för patienter med covid-19 ser ut och svarar på några av de vanligaste frågorna om nya coronaviruset. Avsnittet spelades in 18 mars.

#22 - Agnes Wold om covid-19

Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån till den högsta - mycket hög risk för samhällsspridning av covid-19 i Sverige. Hör Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi om det nya coronaviruset. Podden är inspelad 11 mars.


Senast uppdaterad: 2020-02-27 11:41