Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyheter

Här kan du läsa det senaste från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nyheter

En dator med en utbildning på.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är först i landet med att erbjuda patient- och anhörigutbildning via nätet till personer med bipolär sjukdom. Det har bidragit till att fler fått tillgång till utbildningen och att färre hoppar av.

Patient och läkare

I det senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden får du möta överläkare och professor Kristina Malmgren, föreståndare för sjukhusets nya Epilepsicentrum och patienten Andreas Ellingson, 28, som berättar hur det är att leva med epilepsi och om hjärnoperationen som gjorde honom anfallsfri.

Page list icon

Gruppen kvinnor med svår sömnapné tycks ha förhöjd risk att drabbas av cancer, visar en aktuell studie. Något orsakssamband påvisas inte, men länken mellan nattlig syrebrist hos kvinnor och större cancerrisk är ändå tydlig.

Bild på sexverktyg

Det borde vara lika naturligt att ta upp frågor om sex som att prata om tarmfunktion, aptit och annat med vårdpersonalen när man genomgått cancerbehandling. Ändå är tröskeln ofta hög. Nu har sjuksköterskor inom cancervården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit fram en broschyr som kan svara på frågor och fungera som underlag för ett samtal om sexuell hälsa.

Peer suppor Cathrine Hagman Holmen och enhetschef Nina Pedersen på självskadeenheten

Patienter med allvarligt självskadebeteende har länge saknat specialiserad vård. Nu satsar Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset stort på den första högspecialiserade självskadeenheten i Sverige. Bland medarbetarna finns bland annat tidigare självskadepatienter.

Barn som leker med ett spel

Ljudnivån på förskolan påverkar barnen. Det anser majoriteten av 4000 förskollärare som svarat på en enkät. ”Hur personalen påverkas har studerats tidigare men här är barnens upplevelse i fokus”, säger Sofie Fredriksson, audionom på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och forskare vid Sahlgrenska akademin.

Gro Sundell, enhetschef på Psykiatrimottagning utmattningssyndrom

Känner du pressen att maxa semestern? Eller börjar du redan få högre puls vid tanken på att börja jobba igen? Här får du tips på hur du undviker både semesterstress och att gå direkt in i jobbstressen efter semestern.

Tallrik med grönsaker, ägg och avocado.

Patienter med svår epilepsi kan ibland behandlas med så kallad ketogen kost, en strikt variant av LCHF. Ketogen kost har visat sig ha mätbara fördelar i behandling för vissa patienter med svår epilepsi i studier upp till 12 månader. Men ketogen kost är i grunden ingen hälsosam kost för majoriteten av befolkningen.

Jenny Johansson intervjuas

Tuff medicinering och döden som en ständig följeslagare. Men också en högteknologisk arbetsplats, lek på jobbet, och att se barn bli friska. För Jenny Johansson, specialistsjuksköterska på Barncancercentrum, innebär jobbet ständiga känslosvängar. På lyssnarnas begäran: Sahlgrenskapodden om att jobba med svårt sjuka barn.

Kristina Malmgren med kollegor
Fotograf: MATHIAS BERGELD

Den som har svårbehandlad epilepsi och får kirurgi tidigt har större chans att bli fri från anfall. Det visar en metastudie, där forskare vid Sahlgrenska akademin tillsamman med SBU analyserat resultat från en rad tidigare studier. Slutsatsen blir att personer med svårbehandlad epilepsi bör få tillgång till epilepsikirurgisk utredning så snabbt som möjligt.

Sahlgrenskapodden

http://sahlgrenskapodden.podbean.com/feed/
Det gick inte att hämta från: http://sahlgrenskapodden.podbean.com/feed/

Senast uppdaterad: 2018-05-29 16:08