Nyheter
Här kan du läsa det senaste från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Nyheter
-
Är du intresserad av patientfrågor? Vill du vara med och bidra till att förbättra och utveckla vården? Har du egen erfarenhet av att vara patient eller närstående? Då kanske Patientforum är något för dig.
-
Tre frågor till Ola Hjelmgren, överläkare inom klinisk fysiologi, som forskar om AI i vården och under Läkarsällskapets senaste sammankomst berättar om AI ur ett läkarperspektiv.
-
Efter en vår med ovanligt få transplantationer blev juli en intensiv månad för Transplantationscentrum. Sammanlagt gjordes 40 ingrepp, varav 12 skedde inom loppet av tre dagar.
-
Nyheter, kontaktvägar och massor av information om cancervård för barn. Nu har Barncancercentrum samlat allt i en ny app.
-
Hur länge användes barnbördshuset vid Linnéplatsen och vad gjorde man i Dispensären vid Fattighusån? På en nyframtagen digital karta finns över hundra medicinhistoriska platser med bilder och information för den nyfikne.
-
Nu sker en viktig etapp i i färdigställandet av Europas modernaste barnsjukhus.
-
Det var redan den minsta och därför ovanligt komplikationsfri. Nu har den också blivit smart och känslig. I veckan var det premiäroperation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för denna avancerade form av världens minsta pacemaker.
-
På Smärtcentrum har rådande pandemi inneburit en stor omställning i relationen till patienter. Här har digitala vårdmöten ökat med 100 procent, vilket innebär att många patienter har kunnat få den vård de har rätt till trots att sjukhuset har varit mindre tillgängligt.
-
Över 20 olika forskningsprojekt med koppling till covid-19 i samarbete mellan sjukhuset och akademin
I samband med corona-pandemin pågår just nu drygt 20 forskningsprojekt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin. De olika forskningsstudierna spänner mellan flera olika områden, några exempel är palliativ vård, förlossning -och äldrevård.
-
Vinnova satsar ytterligare 36 miljoner kronor på den nationella kraftsamlingen Genomic Medicine Sweden, ett positivt besked för GMC Väst och övriga regionala centrum i landet. Syftet är att bidra till fortsatt införande av precisionsmedicin i vården och att främja nya forsknings- och innovationssamarbeten mellan akademi, näringsliv och vård.
Sahlgrenskapodden
-
#38 Virus, mutationer och vaccin
Varför muterar virus, funkar vaccinen mot de nya mutationerna av coronaviruset och är vi på väg in i en tredje våg? En del talar för det – medan annat talar emot. I avsnitt 38 av Sahlgrenskapodden berättar Magnus Lindh, virolog, professor och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset om de nya mutationerna och svarar på lyssnarnas frågor.
Avsnittet är inspelat via länk.
För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkribering av avsnittet.
-
#37 Yngreforum - tankesmedjan för unga medarbetare
Hur kan sjukhuset tillvarata de yngre medarbetarnas perspektiv på bästa sätt? I avsnitt 37 av Sahlgrenskapodden är Karin Bengtsson, operationssköterska, och Marielle Kellgren, sjuksköterska och sektionsledare gäster. Båda är representanter för Yngreforum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som arbetar för att synliggöra unga medarbetares åsikter och idéer.
För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkribering av avsnittet.
-
#36 Infektionsläkaren svarar på allmänhetens frågor
Vilka är vaccinen som kan bli aktuella för Sverige, hur stor är risken att smittas i matbutiken och vad vet vi om gravida och covid-19? Det svarar Magnus Gisslén, professor och infektionsläkare på Sahlgrenska Universitetet, på i avsnitt 36.
Avsnittet spelades in 18 december.
För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkibering av avsnittet.
-
#35 Vård av sköra äldre med covid-19
Vården av sköra äldre har debatterats flitigt under coronapandemin. I avsnitt 35 av Sahlgrenskapodden berättar områdeschef Maria Taranger och Shirin Pazireh, sektionschef inom Medicin, geriatrik och akutsjukvård vid Östra sjukhuset, om sina observationer från vårens stora våg av sköra äldre patienter med covid-19 som kom till Sahlgrenska Universitetssjukhuset - och vilka lärdomar de tagit med sin in i andra vågen.
För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkibering av avsnittet.
-
#34 Skottlossningar i Göteborg - hur påverkas sjukvården?
Hur påverkas arbetet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset när det sker skottlossningar i Göteborg? I avsnitt 34 berättar Patric Antonsson, sjuksköterska på akuten Sahlgrenska och regional traumakoordinator, hur det går till när en skottskadad person kommer till akuten och hur teamet förbereder sig på ett traumalarm.
För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkibering av avsnittet.
-
#33 Special - infektionsläkaren svarar på allmänhetens frågor
Om man testat positivt för covid-19 men inte har några symtom, smittar man då? Hur mycket kan barn smitta? Vilka restriktioner ska man förhålla sig till om man har bekräftade antikroppar? Har viruset blivit mildare? I ett specialavsnitt svarar Magnus Gisslén, infektionsläkare och professor, på frågor som allmänheten har skickat in om coronaviruset och covid-19.
Avsnittet spelades in 4 november.
För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkibering av avsnittet.
-
#33 - Infektionsläkaren om coronaläget
Har coronaviruset börjat bete sig annorlunda, vad för personer är det som blir sjuka av covid-19 nu och hur är läget just nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset? Det svarar Magnus Gisslén, infektionsläkare och professor, på i avsnitt 33.
Avsnittet spelades in 4 november.
För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkibering av avsnittet.
-
#32- Efter covidvården - vad händer sen?
Hur en svår covidinfektion påverkar kroppen på lång sikt är än så länge ett oskrivet blad. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset förbereds nu en stor klinisk forskningsstudie där man, 12 månader efter utskrivning från intensivvården, bland annat kommer att titta på fysisk aktivitetsnivå, kognitiv förmåga och hjärntrötthet. Gäst i avsnitt 32 är Carina Persson, docent och överfysioterapeut på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som leder studien.
För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning, finns här en transkibering av avsnittet.
-
#31 - Patientens tre steg genom covid-vården: rehab
Återhämtningen efter en svår covidinfektion kan bli lång. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är först i landet med ett särskilt rehabteam som ska hjälpa covidpatienterna tillbaka till vardagen. I avsnitt 31 av Sahlgrenskapodden gästar Katharina Stibrant Sunnerhagen, överläkare och professor i rehabiliteringsmedicin inom neurosjukvården och berättar mer om vägen tillbaka efter covid-19. Avsnittet är del 3 i patientens tre steg genom covid-vården.
-
#30 - Patientens tre steg genom covid-vården: intensiven
Hur mår patienterna som blir allra svårast sjuka i covid-19? ”Intensivvård handlar egentligen om att stötta alla organsystem så mycket som möjligt medan kroppen reder upp den sjukdom den är drabbad av”, säger Karin Löwhagen, överläkare och sektionschef på anestesi- och intensivvårdskliniken i Mölndal, som du hör i avsnitt 30 av Sahlgrenskapodden. Avsnittet är del två i patientens tre steg genom covid-vården.