Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyheter

Här kan du läsa det senaste från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nyheter

Hör om det digitala krisstödscentret och hur man kan hantera den oro som finns i samhället.

Hör Magnus Gisslén, infektionsläkare på Östra sjukhuset, som berättar hur situationen ser ut just nu i Göteborg, hur vården för patienter med covid-19 ser ut och få svar på några av de vanligaste frågorna om nya coronaviruset

Forskare världen över jobbar febrilt för att lära sig mer om det nya coronaviruset - och hitta antivirala läkemedel som kan vara effektiva. På mikrobiologen i Göteborg förbereder nu Kristina Nyström, docent i mikrobiologi, och hennes kollegor för att påbörja tester med över 1500 läkemedel i odlingar av coronavirus.

entre till sahlgrenska

Sahlgrenska Universitetssjukhusets sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg fattade idag beslut om att höja beredskapen. Gemensam särskild sjukvårdsledning är aktiverad och sjukhuset befinner sig nu i förstärkningsläge.

Sahlgrenskapodden Agnes Wold

Hör Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi om det nya coronaviruset.

coronavirus

Folkhälsomyndigheten ser tecken på samhällsspridning av covid-19 i Västra Götalandsregionen och har höjt risknivån till mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. Det innebär bland annat att dörrarna in till sjukhuset stängs.

Aktuella luppgifter om antal bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland hittar du hos Smittskydd Västra Götaland.

Ett provtagningstält för tidsbokade besök ska öka kapaciteten för provtagning som rör coronavirus på Östra sjukhuset.

Resurserna är knappa inom sjukvården, men vem ska de egentligen läggas på? Hör Lars Sandman, ordförande i etiska rådet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

patient täckt av operationsdukar i bakgrund. kirurg i förgrund

Under måndagen genomfördes den första robotassisterade operationen för att lägga in tolv elektroder i hjärnan hos en patient med svår epilepsi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Miniroboten som användes är den första i sitt slag i Europa.

Sahlgrenskapodden

#24 – Krisstöd under coronautbrottet – så hanterar du din oro

Hör Johannes Nordholm, krisstödssamordnare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han berättar hur Sahlgrenska Universitetssjukhuset hjälper personer i kris med ett digitalt krisstödscenter och hur man kan hantera den oro som finns i samhället. Avsnittet spelades in 26 mars.

#23 - Infektionsläkaren Magnus Gisslén – mitt i coronautbrottet

Hör Magnus Gisslén, professor och infektionsläkare på Östra sjukhuset, som är mitt i coronautbrottet. Han berättar hur situationen ser ut just nu i Göteborg, hur vården för patienter med covid-19 ser ut och svarar på några av de vanligaste frågorna om nya coronaviruset. Avsnittet spelades in 18 mars.

#22 - Agnes Wold om covid-19

Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån till den högsta - mycket hög risk för samhällsspridning av covid-19 i Sverige. Hör Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi om det nya coronaviruset. Podden är inspelad 11 mars.

#21 - Etik i vården

Resurserna är knappa inom sjukvården, men vem ska de egentligen läggas på? Det kliniska arbetet på ett sjukhus innehåller svåra, etiska beslut som baseras på tre lagstiftade principer: människovärdesprincipen, behov- och solidaritetsprincipen och kostnadseffektivitet. I det här avsnittet möter vi Lars Sandman, professor i etik och ordförande för etiska rådet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

#20 – Ledarskap i vården

Hur är en riktigt bra chef i sjukvården? Och hur tacklar man som chef de utmaningar vi står inför? I avsnitt 20 av Sahlgrenskapodden möter vi två medarbetare och chefer på sjukhuset, Ann-Charlotte Eliasson och Maria Taranger, som båda har prisats för sitt ledarskap och utsetts till Årets VGR-chef 2019 respektive 2018.

#19 - Kan sorg döda? Broken heart syndrome

Hör Elmir Omerovic, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och en av Sveriges ledande forskare, om det mystiska syndromet.

#18 HIV - den medicinska revolutionen

"Från att ha varit en 100% dödlig sjukdom till att idag kunna rädda de allra flesta", Magnus Gisslén, ansvarig HIV-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

#17 - Att aldrig veta när ett nytt epilepsianfall kommer

”Det värsta med epilepsi är nog kontrollförlusten och maktlösheten, du vet att det kommer nya anfall, men du vet inte när de kommer och du kan inte göra något för att stoppa dem”, Kristina Malmgren, överläkare och professor.

#16 - Jenny Johansson om att jobba med svårt sjuka barn

"Att jobba som sjuksköterska är oerhört modigt”

#15 - Almira Osmanovic Thunström och Marcus Österberg om AI inom vården

 ”En läkare som inte tagit hjälp av AI är en oansvarig person om 10 år”


Senast uppdaterad: 2020-02-27 11:41