Nyheter

Här kan du läsa det senaste från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nyheter

Medicinhistoriska

Den 20 december 2018 stänger Medicinhistoriska museet i Göteborg inför en grundförstärkning av byggnaden. Den 12 januari 2021 planeras museet att åter öppna för besökare.

Entrédörr Journalvägen 2 Göteborg

Havandeskapsförgiftning, feber efter förlossningen och minskade fosterrörelser – det är några av de akuta åkommor som kommer hänvisas till den nya akutmottagningen som i dag öppnar på Östra sjukhuset.

En samling av personer som jobbar inom donationsverksamheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset står framför donationsträdet som planterades i oktober 2009.

På enheten för organkoordinering arbetar sju transplantationskoordinatorer med beredskap dygnet runt för att organisera allt som krävs inför en organ- eller vävnadsdonation och efterföljande transplantationer. När en potentiell donator dyker upp påbörjas ett intensivt arbete under tidspress.

Claes Ohlssons forskning om benskörhet har fått prestigefulla Anders Jahres pris.

Professor Claes Ohlsson, överläkare inom Klinisk farmakologi på SU, är osteoporosforskare av rang. På torsdagen fick han ta emot Anders Jahres medicinska pris - en miljon norska kronor - för sin forskning om benskörhet på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Jenni Nordborg, nationell life science-samordnare, och Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen.
Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Jenni Nordborg, nationell life science-samordnare, och Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen.

Med vår unika närhet till näringsliv och akademi är Sahlgrenska Universitetssjukhuset en naturlig samtalspartner för regeringen när det gäller life science, alltså forskning om bioteknik, läkemedel och medicinteknik. Regeringens life science-samordnare besökte sjukhuset i dag för att se hur vi och Västra Götalandsregionen driver på innovation och utveckling av vården.

Ett öga

Varje år får 700-800 personer i Sverige tillbaka synen tack vare en hornhinnetransplantation. De som behöver nya hornhinnor kan oftast få det, eftersom de flesta kan bli donatorer. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns en av Sveriges fem hornhinnebanker.

Röntgenbild på en knäled.

Snabb diagnos och behandling är viktigt för den som har reumatisk sjukdom. På internationella reumatikerdagen på fredag 12 oktober har du som undrar över svullna leder chans att få en koll. Välkommen på drop-in på reumatologmottagningen på Mölndals sjukhus klockan 8–12.

Christian Calonne, enhetschef inom rättspsykiatrin, sitter vid ett bord framför en mikrofon.

Vilka är patienterna inom rättspsykiatrin, vilka brott har de dömts för och hur påverkas de av att få öknamn i medierna? I det nya avsnittet av Sahlgrenskapodden pratar vi med enhetschef Christian Calonne om samhällets syn på hans patienter.

Maria Taranger tar emot priset för Årets chef av regiondirektör Ann-Sofi Lodin

"Överraskande! Roligt! Hisnande! Men också lite läskigt – nu har jag verkligen fått något att leva upp till!" Det säger Maria Taranger, verksamhetschef för Medicin, Geriatrik och Akutmottagning, på SU/Östra sjukhuset. Idag har hon utsetts till årets chef i Västra Götalandsregionen, VGR.

Medarbetare jobbar på ett laboratorie

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset pågår forskning som kan förändra cancerpatienters liv. Sjukhuset har en av landets största kliniska prövningsenheter och satsar stort på att spetsforskning så snabbt som möjligt ska nå patienterna. Just nu testar man hur ett enkelt blodprov skulle kunna hitta cancerceller från tumörer.

Sahlgrenskapodden

Avsnitt 8 – Christian Calonne om att vårda rättspsykiatriska patienter

"Så länge man inte har mött patienten är det enkelt att köpa medias bild."

Avsnitt 7 – Eva Danieli om att göra hembesök hos sköra äldre

"Vi ska täcka upp glappet som är från att patienten skrivs ut från sjukhuset tills primärvården tar över."

Avsnitt 6 – Anna Johansson om hur det är att arbeta på en vårdavdelning

"Vi har väldigt bra stöttning på arbetet, vi kan skratta och gråta och vi gör det tillsammans. Vi har jättebra stöttning av våra närmsta chefer som jobbar hårt för att vi ska ha det bra på avdelningen"

Avsnitt 5 – Emma Lukic om förbättrade väntetider på Östra sjukhusets akutmottagning

"Det skapar inga löpsedlar att 'jag åkte till akuten, jag fick snabbt hjälp och sedan åkte jag hem'. Det är en historia som ingen är intresserad av att läsa."

Avsnitt 4 – Roger Olofsson Bagge om unika canceroperationer och vikten av forskning

"Kroppsdelen är då kirurgiskt bortkopplad via slangar, och sedan sköljer vi den med dödliga doser av cellgift."

Avsnitt 3 – Katarina Mellbin om ett yrkesliv som operationssjuksköterska

"Har man jobbat här med spännande grejer kan man nästan höra pulsen slå när man åker förbi i backen, även om man sitter i bilen med radion på."

Avsnitt 2 – Sofia Lann om bröstcancer

"Jag kanske kan bli uppäten av en haj eller något mer spännande, men att dö av cancer ska jag inte göra."

Avsnitt 1 – Emilie Stiwing om cystisk fibros

"Man möts av sjuksköterskorna på transplantationsavdelningen, och blir nästan bemött som en prinsessa när man kommer in och ska få ett nytt organ."

Senast uppdaterad: 2018-05-29 16:08