Nyheter

Här kan du läsa det senaste från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nyheter

Sedan 2015 erbjuder Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i samverkan med Lundströmmottagningen och Kompetenscentrum, stöd i samtalsgrupper för patienter och närstående som genomgår utredning och behandling för könsdysfori. Målet är att stärka patienter och närstående, öka tryggheten och kunskapen inför en livslång könsbekräftande behandling.

En helt ny yrkesgrupp tjänstgör under sommaren på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det handlar om sjuksköterskeassistenter, ett jobb som sjuksköterskestudenter som gått färdigt termin fem kan söka. Nyheten innebär en viktig rekryteringsmöjlighet för sjukhuset – och värdefull erfarenhet för blivande sjuksköterskor.

Publikhav framför en konsert.

Way Out West tätt följt av Göteborgs kulturkalas. Nu väntar två helger med massor av bra konserter i stan. Glöm inte att skydda öronen! Här ger överläkare Ylva Dahlin Redfors några viktiga tips.

Bebis som ligger på mammans bröst.

Vill du komma igång med amningen men har svårt att få det att fungera? Här ger vår amningsexpert tips på hur du går tillväga och vad du gör vid vanliga komplikationer.

Bild på upphällning av ett glas vatten med en röd tillbringare.

Det rapporteras just nu om brist på vätskeersättning runtom i landet. Här ger vår näringsfysiolog Ingrid Larsson tips på hur du undviker att drabbas av vätskebrist och hur du blandar din egen vätskeersättning om du ändå skulle drabbas.

Röntgenbild i svartvitt som visar en persons knän.

För första gången i världen visar nu forskare vid Sahlgrenska akademin att probiotika, alltså kosttillskott med hälsofrämjande bakterier, kan användas för att påverka människans skelett. Bland äldre kvinnor som fick probiotika halverades benförlusten jämfört med kvinnor som bara fick placebo. Forskningen öppnar för ett nytt sätt att förbygga frakturer hos äldre.

Mer än varannan 19-årig kvinna i Norden använder ett hormonellt preventivmedel. Allt fler väljer en långtidsverkande variant, som spiral eller p-stav. I alla nordiska länder går andelen tonårsaborter ner – men flest görs i Sverige. Det visar ny forskning från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läkare undersöker misstänkta hudförändringar

Sedan början av året skickar Närhälsans vårdcentraler bildremisser på misstänkta hudförändringar till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det ökar förutsättningarna att upptäcka elakartade tumörer i god tid och patienter får snabbare tillgång till specialistvård.

Vårdpersonal tittar på skärm

Stort inflöde och långsamt utflöde gör att många patienter blir kvar länge på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Situationen är mycket ansträngd för avdelningarna. Därför förbereds en avdelning för utskrivningsklara patienter på Sahlgrenskatomten. Målsättningen är att öppna på måndag.

En sjukhusmedarbetare transporterar en patient i sjukhussäng i en korridor

Just nu har Sahlgrenska Universitetssjukhuset drygt 100 utskrivningsklara patienter som ligger kvar på sjukhuset eftersom kommunen inte har plats för dem. Nu jobbar även kommunen stenhårt för att ta hem sina äldre.

Sahlgrenskapodden

Avsnitt 6 – Anna Johansson om hur det är att arbeta på en vårdavdelning

“Vi har väldigt bra stöttning på arbetet, vi kan skratta och gråta och vi gör det tillsammans. Vi har jättebra stöttning av våra närmsta chefer som jobbar hårt för att vi ska ha det bra på avdelningen”

Avsnitt 5 – Emma Lukic om förbättrade väntetider på Östra sjukhusets akutmottagning

“Det skapar inga löpsedlar att ‘jag åkte till akuten, jag fick snabbt hjälp och sedan åkte jag hem’. Det är en historia som ingen är intresserad av att läsa.”

Avsnitt 4 – Roger Olofsson Bagge om unika canceroperationer och vikten av forskning

“Kroppsdelen är då kirurgiskt bortkopplad via slangar, och sedan sköljer vi den med dödliga doser av cellgift.”

Avsnitt 3 – Katarina Mellbin om ett yrkesliv som operationssjuksköterska

“Har man jobbat här med spännande grejer kan man nästan höra pulsen slå när man åker förbi i backen, även om man sitter i bilen med radion på.”

Avsnitt 2 – Sofia Lann om bröstcancer

“Jag kanske kan bli uppäten av en haj eller något mer spännande, men att dö av cancer ska jag inte göra.”

Avsnitt 1 – Emilie Stiwing om cystisk fibros

“Man möts av sjuksköterskorna på transplantationsavdelningen, och blir nästan bemött som en prinsessa när man kommer in och ska få ett nytt organ.”