Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyheter

Här kan du läsa det senaste från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nyheter

Page list icon

Ett provtagningstält för tidsbokade besök ska öka kapaciteten för provtagning som rör coronavirus på Östra sjukhuset.

nya coronaviruset

Totalt fyra konstaterade fall coronavirusinfektion covid-19 i Göteborg. Samtliga mår efter omständigheterna väl. Kontaktspårning pågår.

Hand med handske som håller i provrör

Så här kontaktar du vården om du känner av coronasymptom och nyligen varit i Kina, Iran, Sydkorea eller Italien.

Resurserna är knappa inom sjukvården, men vem ska de egentligen läggas på? Hör Lars Sandman, ordförande i etiska rådet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

patient täckt av operationsdukar i bakgrund. kirurg i förgrund

Under måndagen genomfördes den första robotassisterade operationen för att lägga in tolv elektroder i hjärnan hos en patient med svår epilepsi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Miniroboten som användes är den första i sitt slag i Europa.

Hand känner på annan persons hals

Att fler sköra äldre kommer att behöva vård och omsorg i framtiden är en central fråga för hela sjukvården. Med ett nybildat utvecklingscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset samlas geriatrisk kompetens för att möta behovet och stärka vården.

Hand som håller i provrör.

Hur förbereder sig Sahlgrenska Universitetssjukhuset för coronaviruset?

En dator

I februari tar Mottagning för Spelberoende och Skärmhälsa emot sina första patienter för behandling av datorspelsberoende. I samband med detta hålls en officiell invigning av mottagningen, som sedan våren 2019 behandlat personer som är beroende av spel om pengar.

Hur är en riktigt bra chef i sjukvården? Och hur tacklar man som chef de utmaningar vi står inför? I avsnitt 20 av Sahlgrenskapodden möter vi två medarbetare och chefer på sjukhuset, Ann-Charlotte Eliasson och Maria Taranger, som båda har prisats för sitt ledarskap och utsetts till Årets VGR-chef 2019 respektive 2018.

Entrén till Sahlgrenska Universitetssjukhuset och människor som går förbi

Arbetet med den medicinska kvaliteten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har visas på goda resultat i olika mätningar. Nu senast i Dagens Medicins årliga ranking av de bästa sjukhusen.

Sahlgrenskapodden

#21 - Etik i vården

Resurserna är knappa inom sjukvården, men vem ska de egentligen läggas på? Det kliniska arbetet på ett sjukhus innehåller svåra, etiska beslut som baseras på tre lagstiftade principer: människovärdesprincipen, behov- och solidaritetsprincipen och kostnadseffektivitet. I det här avsnittet möter vi Lars Sandman, professor i etik och ordförande för etiska rådet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

#20 – Ledarskap i vården

Hur är en riktigt bra chef i sjukvården? Och hur tacklar man som chef de utmaningar vi står inför? I avsnitt 20 av Sahlgrenskapodden möter vi två medarbetare och chefer på sjukhuset, Ann-Charlotte Eliasson och Maria Taranger, som båda har prisats för sitt ledarskap och utsetts till Årets VGR-chef 2019 respektive 2018.

#19 - Kan sorg döda? Broken heart syndrome

Hör Elmir Omerovic, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och en av Sveriges ledande forskare, om det mystiska syndromet.

#18 HIV - den medicinska revolutionen

"Från att ha varit en 100% dödlig sjukdom till att idag kunna rädda de allra flesta", Magnus Gisslén, ansvarig HIV-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

#17 - Att aldrig veta när ett nytt epilepsianfall kommer

”Det värsta med epilepsi är nog kontrollförlusten och maktlösheten, du vet att det kommer nya anfall, men du vet inte när de kommer och du kan inte göra något för att stoppa dem”, Kristina Malmgren, överläkare och professor.

#16 - Jenny Johansson om att jobba med svårt sjuka barn

"Att jobba som sjuksköterska är oerhört modigt”

#15 - Almira Osmanovic Thunström och Marcus Österberg om AI inom vården

 ”En läkare som inte tagit hjälp av AI är en oansvarig person om 10 år”

#14 – Valeria Castro, läkaren som blev känd över en natt tack vare ett Facebookinlägg

”Det är viktigt att känna att man orkar ett helt arbetsliv och att klara av att arbeta på det sättet vi gör”.

#13 - Anna-Clara Collén om sjukhusets satsning på sköra äldre

"Vi vill göra saker bättre hela tiden, för även om man är gammal och skör och i slutet av sitt liv så är det otroligt viktigt att upprätthålla bra livskvalitet "

#12 – Marie Berg om att barnmorska är världens bästa yrke

"Det är ett mirakel att vara med när ett barn föds. Det blir aldrig rutin."


Senast uppdaterad: 2020-02-27 11:41