Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Nyheter

Här kan du läsa det senaste från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nyheter

Diagram över inläggningar covid-19

I två veckor har Sahlgrenska Universitetssjukhuset befunnit sig i en platå- och nedtrappningsfas vad gäller vård av patienter med covid-19. Men de senaste 1-2 veckorna har inläggningarna åter ökat, berättar Thomas Brezicka som är en av sjukhusets chefläkare.

Inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset drivs flera forskningsprojekt kring covid-19. Bland annat byggs just nu en biobank upp med prover från hundratals patienter med olika svårighetsgrad av covid-19. Professor Magnus Gisslén, överläkare på infektionsavdelningen Östra sjukhuset, ansvarar för projektet.

Forskare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset leder just nu 29 projekt relaterade till covid-19. Här är några av studierna.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset inför en ny typ av rehabiliteringsteam som ska hjälpa patienter som är eller har varit svårt sjuka i covid-19. Sjukhuset är först ut i landet med den här typen av rehabiliteringsinsats som ska hjälpa fler coronadrabbade att kunna återgå till ett normalt liv.

Sahlgrenska Universitetssjukhusets tillgänglighet till cancersjukvård har generellt inte påverkats negativt av utbrottet av covid-19 tack vare en lyckad omställning. Sjukhuset ser dock en oroande trend med färre patienter som söker vård för misstänkt cancer och även besök till mammografi har minskat.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har sett ett minskat inflöde av patienter till kardiologi- och strokevården till följd av utbrottet av det nya coronaviruset. Sjukhuset har full beredskap för att ta emot patienter i behov av akut och livsnödvändig vård och uppmanar nu patienter med symtom på akut sjukdom att söka vård.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har i samarbete med 1177 utvecklat en digital hjärtskola för patienter som vårdats för akut kranskärlsjukdom. Utbrottet av covid-19 var inte en anledning till projektets uppkomst, men påskyndade däremot lanseringen av hjärtskolan.

Nu kan sjukvården i Sverige snart undersöka förekomst av antikroppar mot det nya coronaviruset. Igår fick Sahlgrenska Universitetssjukhuset de första resultaten från analys av antikroppar i blod hos smittade patienter.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset blir ett av fyra sjukhus i landet som får bedriva nationell högspecialiserad vård vid endometrios.

Som ett led i att minska smittspridningen råds invånare och patienter att inte besöka sjukhuset i onödan, men vården stannar inte upp för det. Tvärtom. På bara ett par veckor har antalet genomförda digitala vårdmöten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset mer än fördubblat

Sahlgrenskapodden

#28 - ”Det svåraste är att inte kunna hålla handen utan en handske”

I februari lades de första covidpatienterna in på Östra sjukhuset. ”Då kunde vi inte föreställa oss att vi två månader senare skulle ha en hel klinik full”, säger Rebecka Nilsson, specialsjuksköterska och sektionsledare på infektionskliniken. I avsnitt 28 av Sahlgrenskapodden berättar hon om den nya vardagen, patienternas oro och det allra svåraste – att inte kunna hålla handen utan en handske hos en döende patient. Avsnittet spelades in 23 april.

#27 - Från syfilis till corona – smittskyddets roll i samhället

Vad har Smittskyddet för ansvar under en epidemi? Hur upptäcker de nya fall och kan smittskyddsläkaren stänga ner restauranger? I del 2 av vår smittskydd special av Sahlgrenskapodden hör du smittskyddsläkaren Leif Dotevall om smittskyddets historia men också om debatten kring vilka åtgärder som görs. Avsnittet spelades in 16 april.

#26 - Som en skogsbrand – smittskyddsläkaren om skillnaden mellan Stockholm och Göteborg i smittspridning

Varför har Göteborg färre fall av covid-19 än Stockholm? I vår smittskydd special av Sahlgrenskapodden hör du i del 1 smittskyddsläkaren Leif Dotevall om vad skillnaden mellan regionerna kan bero på. Avsnittet spelades in 16 april.

#25 - Virusexperten om nya coronaviruset

Hur fungerar coronaviruset, finns det superspridare och kan personer utan symtom smitta? Magnus Lindh, virolog, överläkare och professor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är gäst i avsnitt 25 av Sahlgrenskapodden. Avsnittet spelades in 2 april.

#24 – Krisstöd under coronautbrottet – så hanterar du din oro

Hör Johannes Nordholm, krisstödssamordnare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han berättar hur Sahlgrenska Universitetssjukhuset hjälper personer i kris med ett digitalt krisstödscenter och hur man kan hantera den oro som finns i samhället. Avsnittet spelades in 26 mars.

#23 - Infektionsläkaren Magnus Gisslén – mitt i coronautbrottet

Hör Magnus Gisslén, professor och infektionsläkare på Östra sjukhuset, som är mitt i coronautbrottet. Han berättar hur situationen ser ut just nu i Göteborg, hur vården för patienter med covid-19 ser ut och svarar på några av de vanligaste frågorna om nya coronaviruset. Avsnittet spelades in 18 mars.

#22 - Agnes Wold om covid-19

Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån till den högsta - mycket hög risk för samhällsspridning av covid-19 i Sverige. Hör Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi om det nya coronaviruset. Podden är inspelad 11 mars.

#21 - Etik i vården

Resurserna är knappa inom sjukvården, men vem ska de egentligen läggas på? Det kliniska arbetet på ett sjukhus innehåller svåra, etiska beslut som baseras på tre lagstiftade principer: människovärdesprincipen, behov- och solidaritetsprincipen och kostnadseffektivitet. I det här avsnittet möter vi Lars Sandman, professor i etik och ordförande för etiska rådet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

#20 – Ledarskap i vården

Hur är en riktigt bra chef i sjukvården? Och hur tacklar man som chef de utmaningar vi står inför? I avsnitt 20 av Sahlgrenskapodden möter vi två medarbetare och chefer på sjukhuset, Ann-Charlotte Eliasson och Maria Taranger, som båda har prisats för sitt ledarskap och utsetts till Årets VGR-chef 2019 respektive 2018.

#19 - Kan sorg döda? Broken heart syndrome

Hör Elmir Omerovic, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och en av Sveriges ledande forskare, om det mystiska syndromet.


Senast uppdaterad: 2020-02-27 11:41