Specialisten svarar: Solskyddsfaktor i hudkrämer och smink – bra eller dåligt?

Uppdaterad:
Publicerad:
undersökning av hud

Att hudkrämer och smink innehåller skydd mot UVA- och UVB-strålar är mer regel än undantag. Men hudkrämer och smink med solskyddsfaktor i gör att vi kan förlora livsviktigt D-vitamin. Det förklarar Lina Hagvall, en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets överkemister.

Överkemist Lina Hagvall ger oss tips och råd för hur vi både skyddar oss mot solens strålning och samtidigt matar huden med livsviktigt D-vitamin.

Hur ska man tänka kring solens strålning egentligen?
– Solens strålning är både bra och dålig. Mycket beroende på årstid och hur man exponerar sig för solen. En överexponering ökar risken för solskador som kan leda till bland annat rynkor, men även mer allvarliga hudförändringar som hudcancer. Men solen är också en av våra viktigaste källor till D-vitamin under sommarhalvåret.

Är det inte bra med hudkrämer och smink som innehåller solskyddsfaktor då?
– Lever man inomhus och bor i Göteborg behöver man sällan solskyddsfaktor i ansiktet annat än under sommarhalvåret i princip. Vintertid är solen så svag att den inte kan ge något D-vitamin. Det lilla vi kan få tag på under både höst, vinter och tidig vår är otroligt viktigt för oss, men den produktionen försvinner nästan helt om vi har ansiktskrämer eller smink som innehåller solskyddsfaktor.

Är det inte farligt att helt strunta i solskyddsfaktor?
– Det är alltid viktigt att skydda sig från stark sol och tänka på hur man exponerar sig för solen. Under vinterhalvåret är solen så pass svag att risken för att exempelvis bränna sig är väldigt liten. De korta stunder vi är utomhus ska man verkligen ta vara på solen, och maximera chanserna till lite extra D-vitamin.

Hur ska man tänka då för att skydda sig på bästa sätt?
– Man ska tänka på att skydda sig när man verkligen behöver det, framför allt sommartid. Och då ska man använda sig av en ordentlig solskyddskräm med hög solskyddsfaktor och täcka sig med kläder och solhatt, snarare än förlita sig på hudkrämer och smink.