Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Viss vård vid endometrios

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett av fyra sjukhus i landet som bedriver nationell högspecialiserad vård inom avancerad kirurgi vid endometrios.

Endometrios är en sjukdom som kan drabba alla som har mens och innebär att celler från livmoderslemhinnan, som normalt bara finns inuti livmodern, sprids i kroppen utanför livmodern. Det vanligaste är att endometriosen sätter sig på bukhinnan i nedre delen av bäckenet och/eller i äggstockarna och äggledarna. I ovanligare fall kan endometrios också växa djupt i andra organ som tarm eller urinblåsa. Endometrios drabbar ungefär en tiondel av alla som har mens och sjukdomen kan vara mycket smärtsam och göra det svårare att bli gravid.

Kvinnosjukvården vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har flera års erfarenhet av avancerad kirurgi vid endometrios samt alla de kompetenser som krävs för att bedriva nationell högspecialiserad vård. Hos oss finns läkare med gedigen erfarenhet av att behandla komplicerad endometrios, specialinriktade gynekologer, ultraljudsspecialister och fysioterapeuter.

För att bli aktuell för operation inom ramen för nationell högspecialiserad vård behöver du som patient få remiss till oss från ett annat sjukhus. Du kan inte skriva en egen vårdbegäran.

När din remiss har tagits emot av endometriosteamet och du bedöms vara aktuell för eventuell operation kommer du få en kallelse för ett första besök. I annat fall skickas din remiss tillbaka till den läkare som remitterat dig. På det första läkarbesöket görs en gynekologisk undersökning med ultraljud. Om endometriosteamet bedömer att du ska opereras får du en kallelse till operation efter att all nödvändig utredning är genomförd. Du kommer att få skriftlig och muntlig information om hur operationen går till.

Mer information om endometrios

Kontaktuppgifter till Gynekologimottagning Sahlgrenska

Tillståndets definition (Socialstyrelsens hemsida)

Endometrios

Lång kamp mot svår endometrios

Som tonåring hade Marie Velander så ont vid mens att hon låg i badrummet och kräktes. Sedan dess har hon opererats tre gånger för endometrios.

Senast uppdaterad: 2023-05-17 13:13