Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lungtransplantation

Lungtransplantation utförs vid två enheter i Sverige, varav Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en.

Lungtransplantation utförs endast på patienter med svår lungsjukdom där inga andra behandlingsalternativ återstår och den förväntade överlevnaden är kort.

Bakomliggande sjukdomar kan vara lungfibros, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), cystisk fibros, primär pulmonell hypertension eller mer ovanliga tillstånd som sarkoidos, histiocytos, lymfangioleiomyomatos (LAM) och sklerodermi. Lungsjukdomarna visar upp olika skadebilder som gör att lungfunktionen blir kraftigt och oåterkalleligt nedsatt. Vid en operation kan antingen den ena eller båda lungorna transplanteras.

Lungtransplantationsverksamheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset etablerades 1990 och är för närvarande Skandinaviens största med 30-50 lungtransplantationer per år. Som patient hos oss får du ett multiprofessionellt omhändertagande inför, under och efter transplantation.

Läs mer om hur utredning, operation och uppföljning går till

Kontaktuppgifter till lungtransplantationsteamet

Forskning och samverkan

Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) Väst är ett kunskaps- och kompetenscentrum för Västra sjukvårdsregionen som innefattar Västra Götalandsregionen och norra Region Halland. CSD Väst samarbetar med expertteam som bedriver vård av hög internationell kvalitet och arbetar med riktlinjer för vård och behandling.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är medlem i två europeiska referensnätverk (ERN) med koppling till vårdområdet:

  • ERN LUNG: ovanliga lungsjukdomar
  • ERN TRANSPLANT-CHILD: transplantation hos barn

Läs mer om ERN på hemsidan för Centrum för sällsynta diagnoser Väst

Senast uppdaterad: 2023-05-17 13:13