Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett av två sjukhus i Sverige som bedriver nationell högspecialiserad vård inom hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel.

Inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns GUCH-centrum som behandlar och följer upp patienter som har ett medfött hjärtfel och som är 18 år eller äldre. GUCH är en förkortning för "grown-ups with congenital heart defects". På GUCH-centrums mottagning arbetar vi i team med flera olika yrkeskategorier som undersköterska, specialistsjuksköterska, biomedicinsk analytiker, fysioterapeut, psykolog och specialistläkare inom kardiologi. Här finns också experter inom barnhjärtkirurgi samt thoraxkirurg med särskild inriktning mot hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel.

GUCH-centrum har ett väl etablerat samarbete med vårdgivare i hela landet samt med Skånes universitetssjukhus i Lund som är det andra sjukhuset som bedriver nationell högspecialiserad vård inom området.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset rapporterar till Nationellt register för medfödda hjärtsjukdomar (SWEDCON). Registret följer en stor mängd barn, ungdomar och vuxna på lång sikt. Uppgifterna används för att utveckla vården, framställa statistik samt för forskning. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har också ett bra samarbete med Hjärtebarnsfonden GUCH.

Kontaktuppgifter GUCH-centrum

Patientinformation om SWEDCON

Hjärtebarnsfonden GUCH

Tillståndets definition (Socialstyrelsens hemsida)

Centrum för sällsynta diagnoser Väst

Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) Väst är ett kunskaps- och kompetenscentrum för Västra sjukvårdsregionen som innefattar Västra Götalandsregionen och norra Region Halland. CSD Väst samarbetar med expertteam som bedriver vård av hög internationell kvalitet och arbetar med riktlinjer för vård och behandling. 

Senast uppdaterad: 2023-05-17 13:13