Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Behandling av barnglaukom och barnkatarakt

Behandling av barnglaukom och barnkatarakt utförs vid två enheter i Sverige, varav Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en.

Barnglaukom (grön starr hos barn) beror på att utvecklingen av avflödessystemet för ögats kammarvatten avstannat. Följden blir att kammarvatten blir kvar i ögat och ögontrycket stiger. Det ökade ögontrycket leder till skador på synnerven. Om man inte behandlar sjukdomen leder den ofta till blindhet. Både medicinska och kirurgiska behandlingsmetoder är oftast nödvändiga. I Sverige upptäcks årligen fem till tio barn med medfödd glaukom, varav två tredjedelar är pojkar. Hos tre fjärdedelar av barnen drabbas bägge ögonen.

Katarakt (grå starr) är en mycket vanlig sjukdom hos den äldre befolkningen. Den innebär att ögats lins gradvis grumlas så att synen blir allt mer oskarp. Även barn kan få sjukdomen och i Sverige föds cirka 40 barn med katarakt per år, varav ungefär hälften behöver opereras. I hälften av alla fall vet man inte varför barnet får denna sjukdom, men ibland är den ärftligt betingad. Kongenital katarakt är också relativt vanligt hos barn med kromosomavvikelser som Downs syndrom, liksom vid ämnesomsättningssjukdomar. Katarakt kan även utvecklas senare under barndomen till följd av ögonskada, strålning eller ögonsjukdom.

Kontakta Ögonmottagning barn

Mer information om barnkatarakt

Tillståndets definition (Socialstyrelsens hemsida)

Senast uppdaterad: 2023-05-17 13:13