Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hjärtkirurgi på barn och ungdomar

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett av två sjukhus i Sverige som bedriver nationell högspecialiserad vård inom hjärtkirurgi på barn och ungdomar.

Verksamheten sker inom Barnhjärtcentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här finns experter inom barnhjärtkirurgi och barnkardiologi samt tillgång till specialanpassade intensivvårds- och operationsresurser. Barnhjärtcentrum har ett tätt samarbete med samtliga enheter inom barnsjukvården på Drottning Silvias barnsjukhus samt med Skånes universitetssjukhus i Lund som har Sveriges andra barnhjärtcentrum. Barnhjärtcentrum samverkar också med barnmottagningar runt om i landet samt med Hjärtebarnsfonden.

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset genomförs cirka 200 hjärtoperationer per år och vi utför alla former av kirurgisk behandling vid medfödda hjärtfel, inklusive hjärttransplantation och mekaniskt hjälphjärta för barn i väntan på transplantation.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är anslutet till det Nationella kvalitetsregistret för barn och vuxna med medfödda hjärtsjukdomar (SWEDCON) och rapporterar därför data om klinikens patienter till detta register. Registret är gemensamt för barnhjärtsjukvården, barnhjärtkirurgin och vården av vuxna med medfödd hjärtsjukdom i hela Sverige. Registret är ett kvalitetsregister som ger viktig information om hur det går för barn och vuxna med hjärtsjukdom på lång sikt och kan därigenom hjälpa till att utveckla bästa möjliga sjukvård för dessa patientgrupper.

Kontaktuppgifter Barnhjärtcentrum

Patientinformation om SWEDCON

Hjärtebarnsfonden

 

Senast uppdaterad: 2023-05-17 13:13