Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Sofia om att få bröstcancer

"Jag kanske kan bli uppäten av en haj eller något mer spännande, men att dö av cancer ska jag inte göra".

Efter ett träningspass hittade Sofia, då 32 år, en knöl i bröstet när hon stod i duschen.

– Det här bröstcancer. Om en vecka ska vi opererat bort ditt vänstra bröst. Och att få det svaret så direkt där, det är ju som att golvet bara öppnar sig totalt, säger Sofia.

En vecka efter beskedet opereras hela vänstra bröstet bort och hon behandlas med cytostatika. Sedan fick hon även en återfallsförebyggande behandling som motverkar bildning av östrogen. I Sahlgrenskapodden berättar Sofia om överlevnadsinstinkten, livet efter operationen, biverkningarna av behandlingen och vad hon önskar att hon hade fått från sjukvården.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Varje år behandlas cirka 700 patienter med bröstcancer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Idag är det många som överlever. Tio år efter diagnos så är överlevnaden på 80 procent. Sedan 2019 finns Bröstcentrum som samordnar, utvecklar och moderniserar cancersjukvården för patienter med bröstcancer och andra bröstsjukdomar.

För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning finns här en transkibering av poddavsnittet.


Senast uppdaterad: 2020-10-14 15:22