Ulf – en av fyra i världen

Ulf miste armen i en olycka när han var ung. Som en av fyra i världen har han fått en robotarm, tack vare ett unikt forskningsprojekt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Livet låg framför honom. Ulf jobbade på ett stort fraktfartyg och det var spännande att vara till sjöss.

– Det var en jättefin vårdag med blå himmel och ganska lugnt hav och säkert 15-20 grader när vi lämnade England. En sån dag då man känner sig lycklig och livet är ganska behagligt.

De befann sig mitt ute på havet och han skulle bara fixa ett enkelt underhåll på en stor lastrumsfläkt. Maskinen gick igång, trots att den inte skulle, och Ulf förlorade sin arm. Det tog två timmar innan han blev förd till sjukhus av helikopter, och han vara nära att mista livet.

– Det var mycket känslor på samma gång. Det var ilska och tankar ”Vad ska hända med mitt liv nu?”, ”Kommer jag få något arbete?”, ”Kommer jag att få någon partner?” ”Vad kommer att hända?

Unikt forskningsprojekt

Ulf fick börja på ruta noll och träna allting från början. Han var envis och lärde sig till slut att leva ett normalt liv. En dag fick han kontakt med C.A.R.E på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ett högspecialiserat centrum som hjälper till att återskapa funktioner i händer, armar och ben. C.A.R.E har tillsammans med Chalmers Tekniska Högskola och medicinteknikbolaget Integrum arbetat med att ta fram de första robotarmarna i världen.

– Vi är fyra patienter i forskningsprojektet om robotarmen. Jag är den fjärde i världen som har fått en robotarm.

Första operationen gjordes i september 2015. Efter ett halvår var det dags för den andra. Och i januari 2017 utfördes den tredje och sista operationen, som också var den mest avancerade. Under flera timmar jobbade läkarteamet med att matcha ihop robotarmens elektroder med ”rätt” nervtrådar och muskler i Ulfs armstump.

"Det här har förändrat hela mitt liv"

Idag svarar armen precis som Ulf tänker att den ska göra, och han kan lite på den till hundra procent.

– Jag tänker ”öppna och stänga” som med min riktiga arm. När jag styr högerhanden med ”öppna och stänga”, styr jag protesen.

– Det här har förändrat hela mitt liv. Slitenheten har försvunnit och jag har blivit mer jämnstark nu. Jag kan inte nog tacka teamet som gjort detta möjligt. All personal har varit helt underbar.

Centrum för avancerad rekonstruktion av extremiteter (C.A.R.E) tar emot både svenska och utländska patienter för att hjälpa till att återskapa kapacitet i armar, ben och händer. Här bedrivs forskning på hög nivå i samarbete med bland andra Chalmers Tekniska Högskola, Göteborgs Universitet och forskare från andra delar av världen.