Behandling av barnglaukom och barnkatarakt

Behandling av barnglaukom (grön starr hos barn) och barnkatarakt (grå starr hos barn) utförs vid två enheter i Sverige, varav Sahlgrenska Universitetssjukhuset är den ena.

Glaukom och katarakt är ovanliga sjukdomar hos barn men kan få allvarliga följder om man inte följer upp och vid behov behandlar dem som drabbas. I Sverige föds knappt 10 barn varje år med glaukom och 40 barn med behandlingskrävande katarakt.

Glaukom beror på att den vätska som ger näring åt ögats klara delar (hornhinnan och linsen) och som bildas inne i ögat inte kan lämna ögat lika snabbt som den bildas, utan blir kvar och ökar trycket i ögat. Hos barn leder det ökade trycket till att ögat förstoras genom att tänjas ut samt till vattensvullnad i hornhinnan som blir disig och ögat tåras. Barnet blir mycket ljuskänsligt och tillståndet leder till blindhet om man inte behandlar glaukomet (på grund av tryckskada på synnerven). Orsaken är antingen medfödd där utvecklingen av den vävnad som vätskan flödar ut igenom är ofullständig, eller förvärvad där något täppts till efter födelsen. Behandlingen kan vara både kirurgisk, där man förbättrar utflödet eller medicinsk, där man påverkar vätskebildningen eller utflödet. 

Katarakt betyder att ögonlinsen inte är klar och därför inte avbildar det vi ser normalt inne i ögat. Hos barn är detta allvarligt då barn lär sig att se. Om barn inte får in bilder i ögat att tolka utvecklas inte barnets förmåga att se och det kommer då inte heller kunna se som vuxen. Viktigast för synutvecklingen är de första tre levnadsmånaderna. Därför undersöks alla barn för katarakt efter födelsen genom att man kontrollerar att man får den normalt röda reflex man skall få när man lyser in i ögat. Vid misstänkta fynd skickas barnet till ögonläkare för bedömning. Om katarakten är tät måste ögat opereras inom de första månaderna. Är däremot katarakten mer begränsad följer man i stället barnet med synundersökningar regelbundet för att se att synen utvecklas. Orsaken till katarakt kan antingen vara en medfödd störning av ögats utveckling, eller om den kommer senare, beroende av andra ögonsjukdomar, ämnesomsättningsstörningar i linsen eller skador av våld eller strålning.

Kontakta Ögonmottagning barn

Mer information om barnkatarakt

Tillståndets definition (Socialstyrelsens hemsida)