Tarmrehabilitering för barn

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset arbetar ett antal av våra mest högspecialiserade kompetenser med patienter med tarmsvikt.

Tarmsvikt innebär att tarmens absorptionsförmåga är så låg att det krävs extra energigivande näringsämnen och/eller vätska och elektrolyter för att få balans i tarmen. Orsaken till tarmsvikt varierar, men det kan bland annat handla om inflammatorisk tarmsjukdom, medfödda missbildningar eller kirurgiska komplikationer.

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns Tarmsviktcentrum, som hanterar och utvecklar vården av patienter med tarmsvikt. Här arbetar flera kliniska specialiteter tillsammans för att ge en så heltäckande vård som möjligt. Det multiprofessionella teamet består av barngastroenterolog, barnkirurg, barnkoordinator, barnsjuksköterska, nutritionssjuksköterska, tarm- och stomiterapeut, barndietist, barnpsykolog, transplantationskirurg, klinisk apotekare/farmaceut, arbetsterapeut och fysioterapeut.

Tar emot barn från hela Skandinavien

Tarmsviktcentrum SU/barn ligger i Drottning Silvias barnsjukhus. Vi är det enda center i Sverige som tar emot barn från hela Skandinavien som behöver utredas inför och genomgå tarmtransplantation. Här får både patienter och närstående bland annat utbildning i hur man hanterar intravenös näringslösning och central venkateter. Här erbjuds även kompetensstöd för patienter, vårdgivare, och barnomsorgs- och skolpersonal. 

Forskning och utveckling

Den pediatriska forskningen vid Tarmsviktcentrum SU/barn sker i samarbete med Sahlgrenska akademin. Ett av syftena med centrumbildningen är att underlätta forskning, utbildning och medicinsk utveckling på området, och på så sätt ge den enskilda patienten ett högkvalitativt omhändertagande.

För dig som vårdgivare

Information för vårdgivare om nationell högspecialiserad vård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Stora kliv framåt inom tarmsvikt

För 25 år sedan utfördes Nordens första multiviscerala transplantation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ett mycket ovanligt ingrepp som kan hjälpa patienter med tarmsvikt och andra sällsynta tillstånd i mag-tarmkanalen. Sedan dess har vården tagit stora kliv framåt.