Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Tarmsviktcentrum (TSC)

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - fredag
8:00 - 10:00

Växeltelefon

Besöksadress

Blå stråket 7
413 46 Göteborg

Tarmsvikt definieras som ett tillstånd då tarmens absorptionsförmåga är så låg att extra energigivande näringsämnen och/eller vätska och elektrolyter krävs för att bibehålla hälsan.

Det finns flera orsaker till tarmsvikt, bland andra inflammatorisk tarmsjukdom, kärlkatastrof, kirurgiska komplikationer eller medfödda missbildningar. Det rör sig om relativt få patienter, från nyfödda till vuxna, men dessa har ofta mycket långvariga och påtagliga vård och omsorgsbehov med stor inverkan på livskvalitet.

Behandlingen av dessa patienter kräver insatser från ett antal av Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) mest högspecialiserade kompetenser. I Skandinavien är SU det enda sjukhuset med komplett verksamhet inom området.

För vissa av patienterna är tillståndet livshotande och sista utvägen är transplantation av bukens organ.  När det gäller transplantationer är SU ett av de fem största centra i norra Europa för patientgruppen.

TSC är sedan 190225 en ny centrumbildning med uppgift att ta hand om och utveckla vården av patienter med tarmsvikt. TSC är nu egen remissinstans och sorterar under sektionen för Gastroenterologi och Hepatologi som i sin tur tillhör Medicinkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Centrat har ett utpräglat multidisciplinärt arbetssätt med många professioner arbetande sida vid sida i daglig verksamhet, i multidisciplinära konferenser och på tarmsviktsmottagningen.

I huvudsak är det fem skilda verksamheter som tillsammans verkar för att ge en så bra och heltäckande vård som möjligt: Kolorektalkirurgi, Barnmedicin/Barngastroenterologi, Barnkirurgi, Transplantationscentrum, och Vuxengastroenterologi/Klinisk nutrition.  Men TSC har också nära samarbete med flera andra högt specialiserade vårdgivare, patienten, patientens anhöriga och hemsjukvård.

Centrats verksamhet spänner över såväl barn som vuxna med detta tillstånd. På Sahlgrenska finns övergripande centrumchef och koordinator medan barnverksamhetens ledningsansvariga läkare och koordinator finns på Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus (DSBUS).

Vid ditt besök hos oss

Tarmsviktcentrum är en egen remissinstans inom sektionen för Gastroenterologi och Hepatologi som i sin tur tillhör Medicinkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset.Centrat har ett utpräglat multidisciplinärt arbetssätt med många professioner arbetande sida vid sida i daglig verksamhet, i multidisciplinära konferenser och på tarmsviktsmottagningen. 

Nyckelkompetenserna består av : Kolorektalkirurgi, Barnmedicin, Barnkirurgi, Transplantationscentrum, och Vuxengastroenterologi/Klinisk nutrition. 

Men TSC har också nära samarbete med flera andra högt specialiserade vårdgivare, patienten, patientens anhöriga och hemsjukvård.

Vårt uppdrag

Vårt uppdrag är i korthet är att effektivisera, koncentrera och förfina vården av patienter med otillräckligt fungerande tarm (för kort och/eller för dålig) tarmsvikt typ 2 och 3. Vår ambition är vidare att fungera som multidisciplinär konsultinstans för frågor som rör nutrition, malabsorption och olika aspekter på tarmsvikt.

Mycket välkommen att höra av dig till oss på kontaktuppgifter som du hittar nedan.

Om du funderar på att remittera en patient till oss så finns det en vägledning för vad den remissen gärna får innehålla.

Synpunkter och klagomål på vården

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.

Lämna gärna dina synpunkter via 1177, e-post eller post.

Ansvariga för avdelningen

Mer information

Jan Brun

Överläkare

Victoria Westerlund

Koordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Kristina Gustafsson

Koordinator Barn
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Helena Borg

Ledningsansvarig Barn
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-10-15 11:17