Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 
13409

Fri beta humant koriongonadotropin

Provtagningsanvisning

Provmaterial

Serum

Rör el. motsv

Gelrör 5 mL

Provtagning

Venöst
I samband med fosterscreening under första trimestern mäts fritt-beta-hCG och PAPP-A i maternellt serum för att användas som biokemiska markörer vid ”kombinerat ultraljud och biokemi” (KUB). Med resultat från ultraljudsundersökningen, ffa fostrets nackuppklarningsmått (NUPP), fosterlängd/graviditetstid, nivåerna på de biokemiska markörerna och moderns ålder mm, beräknas i ett speciellt dataprogram sannolikheten att fostret bär på en kromosomavvikelse, ffa Downs syndrom. Vid ”hög risk” erbjuds fostervattenprov/korionvillibiopsi för att säkerställa en eventuell kromosomavvikelse.

Hantering

Provröret vänds minst 5 ggr (fram och åter) efter provtagning. Centrifugeras i 10 minuter efter att provet koagulerat. g-tal enligt rörleverantörens specifikation. Se provtagning & centrifugering av serumrör på www.kliniskkemi.se "Provtagning allmän information" Provet skall centrifugeras omedelbart eller senast inom 6 h. Centrifugerat förslutet gelrör kan förvaras i kyla. Hållbart i 24 h. Om serum hälls av i ett annat rör kan det förvaras i kyla 3 dygn. Vid längre förvaring måste provet frysas.

Transport

Om provet inte anländer till laboratoriet inom 6 h skall provet centrifugeras före transport. Om provet inte anländer till laboratoriet inom 24 h, serum avskiljes. Undvik att skicka proverna över en helg. Provet får ej förvaras varmt (ex under transport).

Remiss

Remiss

Beställningsetikett

Remissord

S-Fri beta hCG

Metod

Metodtyp

Immunofluorescens

Storhet

Arbiträr koncentration

Enhet

IU/L

NPU-Kod

NPU01580

Ackrediterad

Ja
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset, senast uppdaterad: 2019-06-02
Klinisk kemi
Postadress:
Klinisk kemi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg

För frågor kring analyser eller provsvar, kontakta vår helpdesk, tel 031 – 342 13 25.

Fler olika kontaktuppgifter/leveransadresser finns, se respektive remiss.

Senast uppdaterad: 2019-06-03 09:42