Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Regional laboratoriemedicin

Regional laboratoriemedicin består av de laboratoriemedicinska verksamheterna på Södra Älvsborgs sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sjukhusen i väster och i NU-sjukvården. Organisationen tillhör Område 4 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Aktuellt

  • Enligt Folkhälsomyndigheten ingår numera alla stafylokock-arter inom Staphylocuccus aureus komplexet med påvisad meticilllinresistens i falldefinitionen för MRSA. Detta innebär att även S. argenteus med påvisad meticillinresistens är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

  • Analysen Legionella-ak i serum utförs inte längre på Sahlgrenska Universitetssjukhuset fr o m 2023-01-01.

  • I bakteriologiska svarsrapporter från Regional laboratoriemedicin övergår vi nu till att använda antibiotikanamnen fenoximetylpenicillin respektive bensylpenicillin istället för penicillin V och penicillin G.

  • Klinisk kemi automatiserar koagulationsanalyser. För att underlätta flödet och korta svarstiderna ska ett särskilt provtagningsrör användas.

  • Analys av Angina vincentii upphör samt ändring i kvantifiering vid odling av luftvägsprover.

  • Från och med vecka 42, 2022, kommer laboratoriet för Klinisk mikrobiologi, Serologi, att analysera T-spot TB varannan vecka, jämna veckor.

  • Test för antikroppar mot zikavirus har upphört. Vid misstanke om akut infektion rekommenderas zikavirus PCR.

Verksamheter

Regional laboratoriemedicin svarar för kvalificerad medicinsk diagnostik, forskning, utveckling och utbildning. Verksamhetens utveckling sker i nära samarbete med Göteborgs universitet.  

Ackrediteringscertifikat - Sahlgrenska, Mölndal och Östra - certifikatet gäller för de laboratoriemedicinska verksamheterna på tomten Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Ackrediteringscertifikat och dess omfattning Klinisk patologi cytologi NÄL

Ackrediteringscertifikat Laboratoriemedicin NU-sjukvården

Ackrediteringscertifikat Regional laboratoriemedicin Borås Laboratoriemedicin

Ackrediteringscertifikat Laboratoriemedicin Kungälvs sjukhus

Kundnöjdhetsenkät
Regional laboratoriemedicin har som målsättning att alltid ha nöjda remittenter och beställare samt medverka till likvärdig diagnostik och jämlik vård. Därför tar vi in synpunkter för att kunna utveckla och förbättra våra laboratoriemedicinska provsvar och tjänster. 

Kundnöjdhetsenkäten riktar sig till dig som beställer analyser, använder analyslista, provtagningsanvisningar med mera. Alla svar är anonyma.

Svara på kundnöjdhetsenkäten
Tack för din medverkan och ditt engagemang!


Senast uppdaterad: 2023-01-13 07:55