Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Regional laboratoriemedicin

Regional laboratoriemedicin består av de laboratoriemedicinska verksamheterna på Södra Älvsborgs sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sjukhusen i väster och i NU-sjukvården. Organisationen tillhör Område 4 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Aktuellt

  • Från och med den 22 juni 2023 kommer SARS-CoV-2-PCR med VitaPCR att pausas. Den kommer därför inte vara beställningsbar som analys och kommer inte utföras på 24/7-enheterna på Klinisk kemi.

  • Från och med 2023-05-29 införs en ny PCR-metod på Klinisk mikrobiologi för påvisning av andra Legionella-arter än Legionella pneumophila.

  • Klinisk mikrobiologi, Sahlgrenska har haft tekniska problem med den apparat som används i klamydia+gonorré-diagnostiken. Detta har gjort att provsvar har fördröjts rejält. Apparaten är nu lagad sedan förra veckan och vi har snart kommit ikapp med den provkö som uppkom. Förväntar er därför normala svarstider från och med nästa vecka. Alla prov som skickats in kommer analyseras i datumordning. Inga prov har behövt kasseras.

  • Den 30 april upphörde Västra Götalandsregionens avtal med klamydia.se att förmedla kit för egenprovtagning av klamydia.

  • Läs (och sprid gärna) intervjun i Sahlgrenskaliv med Helena Hammarström, som är specialistläkare i både Infektionsmedicin och Klinisk mikrobiologi. "Det är en bra och snabb diagnostik men kräver tränad och erfaren labbpersonal. Mikroskopin görs på mikrobiologen på Sahlgrenska".

  • Från och med april är enheten Molekylär mikrobiologi stängd på söndagar. Detta innebär att inga SARS-CoV-2-prov analyseras på söndagar.

  • Fram till 17 april kan du söka höstterminens kurs i "Smittspridning och antibiotikaresistens" (MIC101) vid Göteborgs universitet. Kursen går på halvfart med fyra heltids studieveckor (vecka 36, 40, 45 och 49), varav vecka 36 och 45 gest på plats i Göteborg och 40 och 49 via zoom. Välkommen med din ansökan!

Verksamheter

Regional laboratoriemedicin svarar för kvalificerad medicinsk diagnostik, forskning, utveckling och utbildning. Verksamhetens utveckling sker i nära samarbete med Göteborgs universitet.  

Ackrediteringscertifikat - Sahlgrenska, Mölndal och Östra - certifikatet gäller för de laboratoriemedicinska verksamheterna på tomten Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Ackrediteringscertifikat och dess omfattning Klinisk patologi cytologi NÄL

Ackrediteringscertifikat Laboratoriemedicin NU-sjukvården

Ackrediteringscertifikat Regional laboratoriemedicin Borås Laboratoriemedicin

Ackrediteringscertifikat Laboratoriemedicin Kungälvs sjukhus

Kundnöjdhetsenkät
Regional laboratoriemedicin har som målsättning att alltid ha nöjda remittenter och beställare samt medverka till likvärdig diagnostik och jämlik vård. Därför tar vi in synpunkter för att kunna utveckla och förbättra våra laboratoriemedicinska provsvar och tjänster. 

Kundnöjdhetsenkäten riktar sig till dig som beställer analyser, använder analyslista, provtagningsanvisningar med mera. Alla svar är anonyma.

Svara på kundnöjdhetsenkäten
Tack för din medverkan och ditt engagemang!


Senast uppdaterad: 2023-03-16 13:28