Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärpta restriktioner för besökare och medföljare gäller för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Du som besöker någon av sjukhusets lokaler ska vara symptomfri, bära munskydd samt hålla avstånd till andra. Läs mer om restriktionerna här.

10078

Trombocytantigen

Synonymer

Immunofenotyp

Provtagningsanvisning

Provmaterial

Blod

Rör el. motsv

EDTA rör 5 mL (drar 3 mL)

Hantering

Analys bör utföras omedelbart EDTA-röret transporteras i rumstemperatur till laboratoriet Provet skall ej centrifugeras eller frysas.

Transport

Provet ska vara laboratoriet tillhanda inom 24 h Transporteras i rumstemperatur

Remiss

Remissord

B-Trc(CD41,CD42b)

Metod

Metodtyp

Flödescytometrisk immunofluorescens

Storhet

Antalsfraktion

NPU-Kod

Saknas

Ackrediterad

Nej

Bakgrund

Vid analysen detekteras uttryck av glykoproteinerna GPIb och GPIIb/IIIa på trombocyter med flödescytometri. Glykoproteiner är viktiga för trombocyternas funktion och avsaknad av vissa av dessa leder till trombocytdysfunktion. Bernard-Soulier karaktäriseras av avsaknad av receptorn för von Willebrandfaktorn, GP1b (CD42b) och är ett autosomalt recessivt tillstånd. Avsaknad av fungerande von Willebrandreceptor medför defekt primär hemostas, är ofta associerat med trombocytopeni med förekomst av jättetrombocyter men normal ADP-, kollagen- och adrenalin-inducerad trombocytaktivering (vid analys in vitro). Glantzmanns trombasteni karaktäriseras av avsaknad av en av receptorerna för fibrinogen, CD41, GPIIb-delen av GPIIb/IIIa. Även detta tillstånd är atuosomalt recessivt och ger defekt primär hemostas. TPK är oftast normalt, men ADP-, kollagen- och adrenalin-inducerad trombocytaktivering är sänkt.

Indikation för analysen är misstanke om Bernard-Souliers syndrom eller Glantzmanns trombasteni.
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset, senast uppdaterad: 2019-06-02
Klinisk kemi
Postadress:
Klinisk kemi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg

För frågor kring analyser eller provsvar, kontakta vår helpdesk, tel 031 – 342 13 25.

Fler olika kontaktuppgifter/leveransadresser finns, se respektive remiss.

Senast uppdaterad: 2019-06-03 09:49