Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 
16707

Neuroblastom

Synonymer

NB \ FISH \ MYCN amplifiering \ BM

Provtagningsanvisning

Provmaterial

Benmärg

Rör el. motsv

Objektglas

Provtagning

 Provtagningsanvisning för neuroblastomprov

När prov ska skickas var god kontakta Klinisk genetik 031-343 42 06 (sekretariat)

Hantering

Kyla

Transport

Rumstemperatur

Remiss

Remissord

Neuroblastom

Metod

Metodtyp

FISH

Ackrediterad

Ja

Bakgrund

Neuroblastom är en cancerform som oftast drabbar mycket små barn. Behandling och prognos av barnets sjukdom är beroende av tumörens genetiska uppsättning. Vissa former kan självläka medan andra måste behandlas med kraftig cytostatika eller annan behandling.

Genom bl.a. finnålsbiopsi och imprintstämpling av objektsglas går det att undersöka enskilda celler från tumören. FISH analys kan användas som en snabb undersökning avseende t ex amplifiering av MYCN-genen som associeras med dålig prognos.
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset, senast uppdaterad: 2018-06-14
För att komma i kontakt med oss, var vänlig se information i remissen tillhörande denna analys under rubriken Remiss längre upp på sidan.

Senast uppdaterad: 2019-06-03 10:05