Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet
17065

Testosteron

Synonymer

Testosteron, högkänslig

Provtagningsanvisning

Provmaterial

Plasma

Rör el. motsv

5 mL (drar 3 mL) EDTA rör

Provtagning

Venöst
När provet är centrifugerat måste plasman hällas av till ett annat rör och kan då förvaras i kyla 1 dygn. Därefter skall provet frysas. Analysen kan utföras akut på vardagar efter kontakt med jourläkaren.

Hantering

Provröret vänds minst 5 ggr (fram och åter) efter provtagning. Centrifugeras i 10 minuter. g-tal enligt rörleverantörens specifikation. Se provtagning & centrifugering av EDTA rör på www.sahlgrenska.se/analyslistan under raden "Allmänna provtagningsanvisningar " plasman avskiljes och förvaras i kyla

Transport

Om provet inte anländer till laboratoriet inom 2 h centrifugeras provet och plasma avskiljes före transport. Plasma skickas fryst om provet inte anländer till laboratoriet inom 24 h

Remiss

Remiss

Elektronisk beställning eller Beställningsetikett Remiss 1 Klinisk kemi

Remissord

P-Testost högkänslig

Metod

Metodtyp

Högkänslig metod: Masspektrometri kopplat till 2D-vätskekromatografi (2D-LCMSMS)

Enhet

nmol/L

Ackrediterad

Ja

Förväntad svarstid

Efter ankomst till laboratoriet är 1 vecka

Referensvärden

 ÅldersintervallReferensintervall
KvinnorMän
  0,26 - 2,16,2 - 29

Bakgrund

Testosteron är ett androgent hormon som bland annat bidrar till utveckling av manliga genitalia samt sekundära könskarakteristika och produceras i olika grad hos både män och kvinnor. Hos män sker 90% av produktionen i testiklarna. Hos kvinnor produceras 25% i ovarierna, 25% i binjurarna och resterande del i lever och muskler. Hos män sker en konstant reglering av plasmanivån genom att testosteron hämmar LH-insöndring. Hos kvinnor saknas regleringsmekanism och nivåerna varierar med syntesen av steroider (kortikoider och östrogener).

Ca 50% av testosteron i plasma är bundet till SHBG (sex hormone binding globulin) och ytterligare en betydande andel till albumin varför endast 2-3% av testosteronet är fritt. Allt testosteron som inte är bundet till SHBG anses biotillgängligt. Halveringstiden för testosteron är ca 4 minuter och koncentrationen i plasma varierar kraftigt över dygnet (framförallt hos män) med högst värden på morgon/förmiddag varför provtagning på morgonen efter fasta rekommenderas.

Indikationer för bedömning av testosteron innefattar bland annat manlig störning i pubertetsutveckling, misstanke om hypogonadism, impotens samt hos kvinnor utredning av PCOS (polycystiskt ovariesyndrom), misstanke om viriliserande tumörer samt kongenital binjurebarkshyperplasi.

Notera: Vid uppmätta nivåer av testosteron som inte stämmer överens med klinisk bild kan vidare analys av SHBG vara av värde för att kartlägga mängden biotillgängligt testosteron.

(Referenser: Laurell 10e uppl. s. 339-341.)
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset, senast uppdaterad: 2020-12-03
Klinisk kemi
Postadress:
Klinisk kemi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg

För frågor kring analyser eller provsvar, kontakta vår helpdesk, tel 031 – 342 13 25.

Fler olika kontaktuppgifter/leveransadresser finns, se respektive remiss.

Senast uppdaterad: 2020-12-05 03:43