Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 
10932

Transferrinreceptor, löslig

Synonymer

Tfr

Provtagningsanvisning

Provmaterial

Serum

Rör el. motsv

Gelrör 5 mL, kapillärprov i motsvarande mikrorör.

Provtagning

Venöst eller kapillärt.

Hantering

Provröret vänds minst 5 ggr (fram och åter) efter provtagning. Centrifugeras i 10 minuter efter att provet koagulerat. g-tal enligt rörleverantörens specifikation. Se provtagning & centrifugering av serumrör på www.kliniskkemi.se "Provtagning allmän information". Mikrorör centrifugeras vid 6000 g i 3 min. Förvaras i kyla.

Transport

Ocentrifugerat prov lämnas till laboratoriet inom 2 h.

Remiss

Remiss

Beställningsetikett

Remissord

S-Transf. receptor

Metod

Metodtyp

Fotometri, Immunturbidimetri

Storhet

Masskoncentration

Enhet

mg/L

NPU-Kod

NPU17701

Ackrediterad

Ja

Referensvärden

 ÅldersintervallReferensintervall
KvinnorMän
  1,9 - 4,42,2 - 5,0

Bakgrund

Transferrinreceptor finns på flertalet av kroppens celler, framförallt de som har stort järnbehov t ex. blodbildande cellerna i benmärgen och trofoblastvilli i placenta. Normalt frisätts liten mängd av transferrinreceptor till plasma som löslig transferrinreceptor (sTfr). Koncentrationen av sTfr i blodplasma återspeglar omsättningshastigheten av transferrinreceptorer i de erytropoietiska cellerna, vilken ökar vid ökat cellulärt järnbehov som vid järnbrist och vid ökad erytropoietisk aktivitet. sTfr påverkas inte av inflammation eller leversjukdomar.
Indikation: Anemiutredning. Analysen är särskilt värdefull vid differentialdiagnostik mellan järnbristanemi och sekundäranemi, då bedömningen av ferritinnivåer och transferrinmättnadsvärden i den senare situationen försvåras av aktuell akutfas reaktion.
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset, senast uppdaterad: 2019-06-02
Klinisk kemi
Postadress:
Klinisk kemi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg

För frågor kring analyser eller provsvar, kontakta vår helpdesk, tel 031 – 342 13 25.

Fler olika kontaktuppgifter/leveransadresser finns, se respektive remiss.

Senast uppdaterad: 2019-06-03 10:22