Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Press och omvärld

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
massmedia.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Press i sjukhussal

Pressrum

Här kan du som är journalist läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Årets chef lockar världsledande studier till Göteborg
  – Det känns fantastiskt hedrande och ärofyllt och jag blir stolt just för att det är mina medarbetare som har nominerat mig. Men samtidigt är det lite skrämmande hur jag ska förvalta denna utmärkelse, säger Tina Kjellén. Prövningsenheten barns uppdrag är att vara en stödjande verksamhet för hela barnsjukhuset och alla specialiteter. För att kunna […]
 • Så ska 3D-teknik förbättra vården
  För sju år sedan fick Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk ingenjör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, en första förfrågan om en anatomisk modell från Barnortopedi – ett barnbäcken som skulle användas för att planera en komplex operation. För tre år sedan köptes den första 3D-skrivaren in. Under de senaste åren har behovet av ett 3D-kompetenscentrum på sjukhuset vuxit […]
 • Hallå där, Ann Hedlund!
  – Erektil dysfunktion innebär att inte kunna få den typ av erektion man vill ha, inte kunna göra det man vill, och ofta inte heller kunna onanera tillfredsställande. I mitt arbete som sexolog möter jag urologiska patienter, som söker för erektionsproblem. De allra flesta har genom gått operation eller strålbehandlingar för prostatacancer, som vi vet […]
 • Grattis till priset, Mikael Landén!
  Vad är målet med din forskning? – Det övergripande målet är att förstå mer om bipolär sjukdom för att kunna göra livet bättre för dem som är drabbade. Detta försöker vi göra från många perspektiv. Till exempel: vad beror bipolär sjukdom på, i genetisk mening? Att veta det kan hjälpa oss att ta fram bättre […]

Sahlgrenskapodden

 • #46 Europeiskt expertsamarbete kring svårbehandlad epilepsi

  Nyligen kunde en tre månader gammal patient med epilepsi, och flera anfall per dag, opereras på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I processen konsulterades det europeiska referensnätverket för svårbehandlad epilepsi, EpiCARE, där Sahlgrenskateamet kan få hjälp av europeiska kollegor men även bidra med sin expertkunskap för att hjälpa patienter i andra länder.

  Sahlgrenskapodden #46 gästas av Tove Hallböök, docent, biträdande centrumföreståndare på Centrum för högspecialiserad epilepsisjukvård och verksamhetsöverläkare på barnneurologen, Drottning Silvias barnsjukhus. Medverkar gör också Johan Bjellvi, överläkare och medicine doktor inom neurologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

 • #45 Ny visselblåsartjänst ger möjlighet att larma anonymt

  Missförhållanden kan uppstå på alla arbetsplatser, och från och med i år ska alla kommuner och regioner ha inrättat en visselblåsarfunktion. I Västra Götalandsregionen startar den nya tjänsten 17 juli, där anställda kan rapportera om oegentligheter helt anonymt.

  I avsnitt 45 av Sahlgrenskapodden medverkar Valeria Castro, specialistläkare i internmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som själv varit den som sagt ifrån om en ohållbar situation på jobbet. Intervjuar gör kommunikationsdirektör Anders Goliger.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

   

   

Pressmeddelanden

 • Sahlgrenska Universitetssjukhuset startar 3D-kompetenscentrum
  Sahlgrenska Universitetssjukhuset bildar nu ett 3D-kompetenscentrum inom verksamheten Medicinsk fysik och teknik. Syftet är att samla sjukhusets kompetens inom 3D-teknik.
 • Kortare väntetider på alla vårdnivåer när var fjärde besökare kan hänvisas till närakuten
  Allt fler patienter söker vård på Sahlgrenska Universitetssjukhusets akutmottagningar men alla är inte i behov av sjukhusvård. För fem år sedan öppnade Göteborgs första närakut och genom placeringen på Östra sjukhuset kan patienter på akutmottagningarna för både barn och vuxna hänvisas direkt till närakuten. I dag hänvisas i snitt var fjärde patient.
 • Fortsatt satsning på Närakuten ytterligare ett år
  I dag beslutades om en fortsatt satsning på Närakuten på Östra sjukhuset. Överenskommelsen mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen innebär i praktiken att Närhälsan även i fortsättningen bemannar och driver Närakuten.

Senast uppdaterad: 2022-07-19 09:37