Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Press och omvärld

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
massmedia.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Press i sjukhussal

Pressrum

Här kan du som är journalist läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Möjlighet till barn – tack vare fertilitetsbevarande kirurgi
  Pernilla Dahm Kähler och Katja Stenström Bohlin har stannat till vid den digitala tavlan i korridoren på Operation 4. Planeringen för enheten går att följa timme för timme och förmiddagens operationer pågår i salarna. Just nu opereras en patient med cancer i njuren med hjälp av robotkirurgi och ett djupt koncentrerat team. Katja Stenström Bohlin […]
 • ”Vi har stor erfarenhet av palliativ vård men har varken uppdrag eller resurser till det”
  Elise Triezenberg var ett och ett halvt år när hon fick diagnosen hjärntumör. Hon opererades och strålbehandlades flera gånger, men när cancern kom tillbaka för femte gången hade den spridit sig så mycket att det inte fanns någon räddning. Elise var tio år när hon dog. – Vi visste hela tiden att hennes liv inte […]
 • Sjukhusövergripande samarbete ska underlätta sommaren
  – Sommaren är alltid en period som kräver särskild planering. Delar av det akuta flödet går visserligen ner och det går att skjuta på viss vård, men det behövs ändå många medarbetare på plats för att ge patienterna den vård de behöver. Samtidigt behöver alla medarbetare semester och återhämtning. Vi behöver hjälpas åt över hela […]
 • Jurist på Gothia Forum leder statlig utredning om hälsodata
  Den 12 maj meddelade regeringen att den vill utreda hur möjligheterna till så kallad sekundäranvändning av hälsodata kan utökas. Begreppet ”hälsodata” betyder i det här fallet personuppgifter om hälsotillstånd. I ett pressmeddelande skriver regeringen att syftet med utredningen bland annat är att stärka forskning, innovation och utveckling ”och i förlängningen också enskilda patienters hälso- och […]

Sahlgrenskapodden

 • #43 Unikt arbetssätt kortar operationsköerna

  Operationsköerna som vuxit under pandemin har under hösten stadigt minskat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset - bland annat tack vare extrainsatser gjorda med en unik metod. Nu trappar sjukhuset ytterligare upp satsningen på att beta av köerna.

  I Sahlgrenskapodden avsnitt 43 berättar initiativtagare och verksamhetschef Anna Elander om det speciella sätt som arbetet drivs på och om planerna inför 2022 att ge fler patienter vård inom närtid.  Medverkar gör också narkosläkare Hamid Mansouri, en av flera pensionerade specialister som varit inne och jobbat med kökortningsprojektet.

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkribering av avsnittet

 • #42 ”Man kan aldrig bli fullärd inom intensivvård”

  Omväxlande, utvecklande och roligt. Otroligt svårt och därför stimulerande. Så beskriver Monica Löfgren och Carl Demirtas Sjödin sina jobb som intensivvårdssjuksköterskor på centralintensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De har på sjukhuset totalt nästan 400 kollegor som kan titulera sig detsamma – en roll som går att utveckla och växa i nästan hur mycket som helst, inte minst genom de forskningsmöjligheter som erbjuds.

  Om specialiteten intensivvårdssjuksköterska handlar avsnitt 42 av Sahlgrenskapodden. Hör Carl och Monica berätta om vad det är som gör att de fastnat för sina jobb, varför de trivs så bra på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och vilka egenskaper en bra IVA-sjuksköterska bör ha. För fler kollegor behövs!

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet. 

Pressmeddelanden


Senast uppdaterad: 2022-05-24 09:36