Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Press och omvärld

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
massmedia.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Pressrum

Här kan du som är journalist läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Nytt expertteam vill sprida kunskap om sällsynta diagnosen Oslers sjukdom
  Majoriteten med diagnosen kommer till Öron näsa hals-mottagningen med näsblödning. En del har endast några enstaka näsblödningar per år, andra har blödningar flera gånger varje dag vilket innebär att de tappar blod och får dåliga blodvärden. – Vi har patienter som behöver läggas in akut och få blodtransfusioner. Men de allra flesta som söker för […]
 • 1177 – på patientens villkor
  2010 införde Njurmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset 1177 som ett sätt att hantera patientärenden. Tanken var då att 1177 skulle fungera som ett komplement till deras telefonlinje, som fortfarande finns kvar.   – Det fungerar bra för oss. Vi har en kanslist som tar emot patientärendena i 1177 och fördelar ärendena till rätt person som får […]
 • ”Det har varit tufft att se så svårt sjuka, unga människor”
  Knappt 3% alla personer i Sverige bär på en genmutation som orsakar sjukdomen cystisk fibros (CF). Om två av dessa bärare får barn ihop är risken 25 procent att barnet får sjukdomen. Varje år får ungefär 20 barn i Sverige diagnosen. Symtomen märks ofta redan under barnets första levnadsmånader; det främsta tecknet är att barnet […]
 • Tydliga behandlingsrutiner kan minska behovet av operation vid fotledsfraktur
  Emilia Möller RydbergMed en tydlig behandlingsrutin kan man minska andelen fotledsfrakturer som måste opereras med 20 procentenheter, till stor nytta för både patient och vårdgivare. Det visar en avhandling av Emilia Möller Rydberg, doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och specialistläkare i ortopedi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sahlgrenskapodden

 • #47 Gravid med hjälp av fertilitetsbevarande kirurgi

  I Sverige får ungefär 500 kvinnor per år diagnosen cervixcancer, alltså cancer i livmoderhalsen. En av dem är sjuksköterskan Mathilda Bodemyr som efter fertilitetsbevarande kirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och en lång IVF-process, idag har en dotter – och är friskförklarad från sin cancer.

  Hör avsnitt #47 av Sahlgrenskapodden där hon berättar sin historia.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

 • #46 Europeiskt expertsamarbete kring svårbehandlad epilepsi

  Nyligen kunde en tre månader gammal patient med epilepsi, och flera anfall per dag, opereras på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I processen konsulterades det europeiska referensnätverket för svårbehandlad epilepsi, EpiCARE, där Sahlgrenskateamet kan få hjälp av europeiska kollegor men även bidra med sin expertkunskap för att hjälpa patienter i andra länder.

  Sahlgrenskapodden #46 gästas av Tove Hallböök, docent, biträdande centrumföreståndare på Centrum för högspecialiserad epilepsisjukvård och verksamhetsöverläkare på barnneurologen, Drottning Silvias barnsjukhus. Medverkar gör också Johan Bjellvi, överläkare och medicine doktor inom neurologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

Pressmeddelanden

 • Sahlgrenska Universitetssjukhuset tar emot patienter med svårt självskadebeteende från hela landet
  För fyra år sedan öppnade Sahlgrenska Universitetssjukhuset landets första högspecialiserade enhet för patienter med självskadebeteende. Sedan årsskiftet tar enheten emot patienter från hela landet efter att ha tilldelats ett nationellt uppdrag att vårda patienter med allvarligt och svårbehandlat självskadebeteende.
 • Så klarar Sahlgrenska Universitetssjukhuset infektionssäsongen
  Situationen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har varit mycket ansträngd under helgerna med ett högt inflöde till sjukhusets akutmottagningar i kombination med hög sjukfrånvaro bland medarbetarna. Det framgår av den rapport som presenterades för styrelsen på fredagen.
 • Ny app gör det enklare för unga att komma kontakt med Mini-Maria
  Sahlgrenska Universitetssjukhuset startar nu tillsammans med Göteborgs Stad en online-mottagning för personer under 21 år som vill få svar på frågor eller stöd att sluta med alkohol eller droger. Med den nya vårdappen Mini-Maria Online är syftet att öka tillgängligheten och göra det enklare för unga att söka råd och hjälp. Den som är orolig för någon som använder droger kan också få stöd.

Senast uppdaterad: 2022-12-13 09:06