Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Press och omvärld

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
massmedia.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Pressrum

Här kan du som är journalist läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Vårdomfattningsmätningar ska kvalitetssäkras
  – Det är en styrka i arbetet att de som har tagit fram modellen överlåter åt någon annan att utvärdera den, säger tf förste chefläkare Per-Olof Hansson.  Vårdomfattning är ett av verktygen i arbetet med att få fram de vårdplatser som behövs inom den vuxensomatiska slutenvården. Det är ett sjukhusövergripande mått på patienternas vårdbehov och […]
 • Sjukhuset startar sitt tionde mobila team
  För cirka sex år sedan påbörjade Sahlgrenska Universitetssjukhuset ett skifte till nära vård och satsade på mobila team med specialistläkare och sjuksköterskor som ger avancerad vård till patienter i sin boendemiljö. – Det senaste åren har det skett en kraftig utveckling av Närsjukvårdsteamen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, säger Sofia Billgren, sektionsledare och specialistsjuksköterska. Hon har jobbat […]
 • Uppskattat högtryck på Östra i veckan
  – Det här är ett samarbete mellan Försvarsmakten och Östra sjukhuset, en grundutbildning för att säkra Sveriges nationella behov av läkare inom detta område. Försvaret behöver säkra att man har rätt beredskap och sjukvården behöver säkra att de kliniska tryckkamrarna har bemanning, säger Joakim Trogen. Första utbildningsveckan hålls i Karlskrona. Då lär sig kursdeltagarna om […]
 • Fler män än kvinnor opereras för nästäppa
  – Kanske är det så att kvinnor inte söker hjälp för sin nästäppa i lika stor utsträckning som män, säger Johan Hellgren, professor och överläkare. Problem med nästäppa kan påverka livskvaliteten på olika sätt. Bland annat nattetid med snarkningar, sömnrubbningar och påföljande trötthet. Det i sin tur påverkar livskvaliteten på fritiden och förmågan att sköta […]

Sahlgrenskapodden

 • #48 Avdelningslärare hjälper nya undersköterskor i intensivvården

  För att hjälpa nya undersköterskor in i arbetet har Centralintensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset en särskild avdelningslärare. Hon heter Marie Toresson och har 40 års erfarenhet inom intensivvård. I avsnitt #48 av Sahlgrenskapodden medverkar också undersköterskan Maria Karlsson, som har valt att specialisera sig inom intensivvård.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns en transkribering av avsnittet här.

 • #47 Gravid med hjälp av fertilitetsbevarande kirurgi

  I Sverige får ungefär 500 kvinnor per år diagnosen cervixcancer, alltså cancer i livmoderhalsen. En av dem är sjuksköterskan Mathilda Bodemyr som efter fertilitetsbevarande kirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och en lång IVF-process, idag har en dotter – och är friskförklarad från sin cancer.

  Hör avsnitt #47 av Sahlgrenskapodden där hon berättar sin historia.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

Pressmeddelanden


Senast uppdaterad: 2022-12-13 09:06