Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Press och omvärld

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
massmedia.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Press i sjukhussal

Pressrum

Här kan du som är journalist läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Sommarvärd: Marie Odersjö, anaplastolog
  ”När vi träffar en annan människa så ser vi inte personligheten först, utan utseendet. Det är så vi fungerar. Det här kan vara tufft för personer som till exempel saknar ett öga, eller som ser annorlunda ut än normen. Om man dessutom har råkat ut för cancer, så har man hela den oron också. Kommer […]
 • Hundrafemtio tygbröst blev ett monument till cancerdrabbade kvinnor
  En kvinna med mörkt lockligt hår framför en vägg med broderade bröstFörra året drabbades Meritxell Serra-Cederlöf av bröstcancer. I våras ställde hon ut ett konstverk som hon skapade mot slutet av cancerbehandlingen. ”Det värsta var inte beskedet, cellgifterna eller operationen – utan hormonbehandlingen efteråt”, säger hon.
 • Sommarvärd: Monica Banås
  ”Om det är något jag kan säga så är det att jag inte ångrar mig. Klart att det finns tillfällen när det är tungt och arbetsmiljön inte är den bästa men jag kände mig klar med att jobba som ekonom. Det var en annan form av stress som infann sig genom det jobbet och jag insåg […]
 • Hallå där Per Nellgård, som firar 40 år som läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!
  Per NellgårdGrattis! Den 1 augusti firade du 40 år som läkare på sjukhuset. Hur ser din resa ut?Jag började som AT-läkare vid ortopedkliniken på Mölndals sjukhus den 1 augusti 1982, då 26 år gammal. Min ST gjorde jag inom anestesi och intensivvård och sedan 1988 har jag arbetat som kliniker inom den specialiteten på en rad […]

Sahlgrenskapodden

 • #45 Ny visselblåsartjänst ger möjlighet att larma anonymt

  Missförhållanden kan uppstå på alla arbetsplatser, och från och med i år ska alla kommuner och regioner ha inrättat en visselblåsarfunktion. I Västra Götalandsregionen startar den nya tjänsten 17 juli, där anställda kan rapportera om oegentligheter helt anonymt.

  I avsnitt 45 av Sahlgrenskapodden medverkar Valeria Castro, specialistläkare i internmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som själv varit den som sagt ifrån om en ohållbar situation på jobbet. Intervjuar gör kommunikationsdirektör Anders Goliger.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

   

   

 • #44 Sjukvården skänker material till krigets Ukraina

  Samma vecka som Ryssland invaderade Ukraina, skickades den första lastbilen med materialbistånd från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen. I avsnitt 44 av Sahlgrenskapodden medverkar Anders Lygdman, ansvarig för internationellt materialbistånd på Sahlgrenska International Care, som samordnar arbetet.

  Hör om insatsen i krigets Ukraina, vilken typ av material som efterfrågas och vad du som vill engagera dig kan göra. Kommunikationsdirektör Anders Goliger intervjuar.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

Pressmeddelanden

 • Ny AI-app på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kortar vårdtider vid akut stroke
  Vid akut stroke är varje minut avgörande för patienten. Med en ny AI-baserad applikation kan regionens strokesjukhus lättare sätta korrekt diagnos. Det innebär att patienter i behov av trombektomi snabbare kan transporteras till Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
 • Ansträngt läge på Sahlgrenska Universitetssjukhuset inför sommaren – särskilda åtgärder vidtas
  Veckorna efter midsommar förväntas bli särskilt ansträngda på Sahlgrenska Universitetssjukhuset eftersom flera verksamheter minskar antalet vårdplatser när medarbetarnas semesterperiod börjar. Sjukhuset har förberett sommaren under lång tid och vidtagit flera åtgärder för att hantera situationen så bra som möjligt.
 • Särskilda satsningar kortar vårdköerna inför sommaren
  Tillgängligheten till första besök och behandling fortsätter att öka på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sedan september 2021 minskar antalet patienter som väntar på vård. Samtidigt innebär den kommande sommarperioden en särskild ansträngning för sjukhusets medarbetare.

Senast uppdaterad: 2022-07-19 09:37