Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Press och omvärld

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
press.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Pressrum

Här kan du som är journalist läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Fångar upp risker med konceptet Gröna korset
  Frida Sahlin (usk), Aisha Hussein (ssk), Matilda Errind Arrgård (vec), Ulf Bengtsson (usk), Eva Axelsson (vec).– Hur var din dag, Aisha? Det är vårdenhetschef Eva Axelsson som frågar. Hon sitter inne på expeditionen på strokeavdelning 135, tillsammans med alla sjuksköterskor och undersköterskor som har jobbat dag. – Bra, svarar sjuksköterskan Aisha Hussein, som varit koordinator under dagen. Kommunikationen och samarbetet har fungerat bra. – Vilken färg? – Det har varit […]
 • Internationell utmärkelse för arbete inom strokerehabilitering
  Katharina Stibrant SunnerhagenGrattis! Du har fått utmärkelsen för framstående arbete och forskning inom strokerehabilitering. Berätta kort om din forskning? – Vi har undersökt ”allt” från muskelfunktion med biopsier, till återgång i arbete. Det innebär att vi analyserar olika konsekvenser av insjuknande i stroke, dels på kroppens funktion, men även hur det påverkar aktiviteter för personen och möjlighet […]
 • Nya siffror – Sahlgrenska Universitetssjukhusets strokevård i världsklass
  Alexandros Rentzos, överläkare i neuroradiologi och neurointervention, tillsammans med Mikael Jerndal, specialistläkare i neurologi och verksam på strokeenheten.Varje år drabbas cirka 20 000 svenskar av en stroke. Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. Det är ett mycket allvarligt tillstånd som kan leda till bland annat förlamning, talstörningar och personlighetsförändringar. Stroke måste omgående behandlas på sjukhus och i dag används två olika typer av behandlingar, […]
 • Klinisk studie: Magnetmetod kan förbättra vården för bröstcancerpatienter
  Jenny HeimanI samband med en operation för bröstcancer opereras också den så kallade portvaktslymfkörteln i armhålan bort. Det för att se om tumören spridit sig. Men med magnetiskt spårämne kan patienter med förstadium till bröstcancer slippa det ingreppet. – Denna teknik innebär dessutom att vi slipper operera bort portvaktkörtlar i onödan på kvinnor med förstadium till bröstcancer, säger […]

Sahlgrenskapodden

Pressmeddelanden

 • Nya siffror – Sahlgrenska Universitetssjukhusets strokevård i världsklass
  Sahlgrenska Universitetssjukhuset utför flest trombektomier i Sverige och har några av landets snabbaste tider när det gäller vård av akut stroke. Det bekräftas i en ny rapport. Samtidigt har Sahlgrenska Universitetssjukhuset tider i internationell toppklass.
 • Ökat underskott på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  Sahlgrenska Universitetssjukhuset tar emot och behandlar fler patienter – och ökar måluppfyllelsen för vårdgarantin när det gäller förstabesök. Samtidigt växer det ekonomiska underskottet. Sjukhusets prognos för årets resultat har försämrats.
 • Färre fallolyckor på vårdavdelningar med hjälp av AI
  Kan AI-teknik minska antalet fallolyckor i vården? Ja, det visar ett innovationsprojekt där Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Södra Älvsborgs sjukhus tillsammans testat tekniken.

Senast uppdaterad: 2022-12-13 09:06