Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Enheter

Enheter Klinisk genetik och genomik

  • Vi vänder oss till dig som misstänker en ärftlig cancersjukdom. Vi erbjuder vägledning, utredning och stöd. 

  • Centrum för medicinsk genomik (CMG) har till syfte och uppdrag att bidra till samordning och utveckling av vården för patienter som har cancersjukdomar, ärftliga sjukdomar och sällsynta diagnoser. Samlad kompetens inom det genetiska området innebär bättre och snabbare diagnostik, vilket betyder att patienter kan få vård och behandling som är särskilt anpassad efter deras unika behov. Centrumbildningen medför också att ännu bättre service för forskning och utveckling kan erbjudas samtidigt som den snabba utvecklingen inom genomik och precisionsmedicin kan tillvaratas på bästa sätt. CMG erbjuder genetiska laboratorietekniker och analyser inom alla sjukvårdsområden där detta efterfrågas och även för forskning och utveckling. Vi utför såväl cytogenetiska som molekylärgenetiska analyser av såväl DNA som RNA. Prover från vävnad, blod, fostervatten, moderkaka, hudbiopsi samt andra material tas emot. Andra tjänster vi utför är förvaring av prover i biobank och extraktion av DNA för vidarebefordran till externa laboratorier. Ett stort antal metoder används inkluderande NGS inklusive helgenomsekvensering, karyotypering, FISH, SNP array, PCR, QF-PCR, MLPA, sekvensering, fragmentanalys, Southern blot, realtids-PCR, etc. CMG är placerat inom verksamhet Klinisk genetik och genomik som också omfattar patientmottagningsverksamhet inom Klinisk genetik.

  • Centrum för sällsynta diagnoser Väst är ett kunskaps- och kompetenscentrum för Västra Götalandsregionen och norra Halland. Det finns ett CSD i varje sjukvårdsregion i Sverige och dessa arbetar tillsammans genom CSD i samverkan. Till CSD Väst kan vårdgivare såväl som patienter med sällsynta hälsotillstånd och deras anhöriga, liksom andra aktörer, vända sig för att få hjälp att hitta information, experter, expertteam eller patientnätverk.

  • Till dig som har ett ärftligt tillstånd eller ärftlig sjukdom:


Senast uppdaterad: 2021-09-30 07:57