Forskningskarriär – så kommer du igång
Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett välfungerande, etablerat samarbete med universitet, näringsliv och andra forsknings- och utbildningsinstitutioner. Det finns många möjligheter för medarbetare som vill kombinera sitt kliniska arbete med forskning.
Vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har alla yrkesgrupper med en akademisk utbildning, på minst master- eller magisternivå, möjlighet att få finansierad forskningstid och påbörja forskarutbildning.
Som forskare är du med och utvecklar framtidens hälso- och sjukvård. Forskning handlar om att söka uppkomsten av sjukdomar, förhindra att sjukdomar bryter ut, optimera diagnos och finna nya behandlingar. Det är viktigt att förstå att sjukdomar ser olika ut hos olika individer och kan därmed inte botas på samma sätt. Som klinisk forskare är patientens bästa alltid i fokus!
Forskningsfinansiering
ALF-tjänster för finansiering av prova-på-forskning, doktorandutbildning och postdok utlyses årligen, vilket innebär att arbetstiden delas upp i hälften forskning, hälften kliniskt arbete. Dessutom satsar Västra Götalandsregionen på FoU-bidrag som ska komma sjukhusets forskningsintresserade medarbetare till nytta. FoU-medlen söker medarbetaren genom verksamheten där hen är anställd, och medlen innebär att man får tid att forska med bibehållen lön. Till exempel kan målet vara att bli docent, eller att prova på forskning under några månader.
För läkare finns många möjligheter att forska under allmäntjänstgöringen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Forskningen kan finansieras med externa medel, det vill säga forskningsanslag, men AT-läkare kan också söka om statliga så kallade ALF-medel för att finansiera en forskar-AT. Både AT-läkare och andra akademiska hälsoprofessioner kan också ansöka om ALF-medel för prova-på-forskning under några månader.