Emma Salomonsson

Ingen beskrivning tillgänglig

När Emma Salomonsson hörde diskussionerna om att personal skulle behöva flyttas runt för att klara covid-patienterna var det ett lätt beslut att anmäla intresse.

Emma Salomonsson (till höger i bild) är vårdenhetschef på barncancercentrum och har innan dess arbetat som sjuksköterska på centralintensiven i 14 år. När hon hörde diskussionerna om att personal skulle behöva flyttas runt för att klara covid-patienterna var det ett lätt beslut att anmäla intresse.
– Jag var positiv till det från start. Det känns bra att hjälpa till, berättar hon.
Sin första IVA-pass gjordes på Östra bland covid-sjuka patienter. Första passet gick hon bredvid och andra passet klarade hon själv. Hon fick också en genomgång av utrustningen och skyddskläderna.
– Det var så snälla mot mig, försäkrar Emma Salomonsson. De är ju så tacksamma att man kommer, de tog verkligen emot mig med öppna armar.

Att arbeta i skyddsutrustning i flera timmar i sträck beskriver Emma Salomonsson som tufft.
– Det är fruktansvärt varmt och väldigt, väldigt jobbigt, säger hon. Man känner sig andfådd hela tiden och måste byta arbetsskjorta mellan varje pass i rummet, man är helt genomsvettig. Sen kan man ju inte dricka under passet heller för man får inte lyfta på skyddet.
Istället fyllde hon på med söt saft och chips som fanns i personalrummet för att få lite söt och salt påfyllning.

Emma Salomonsson känner sig trygg med SU-ledningens arbete för att säkra materiel.
– Det är klart att ingen vill att vi ska bli sjuka, säger hon. Då faller ju hela sjukvården på en dag. De vet vad de gör, och när jag jobbade på IVA nu kändes det tryggt och bra.
Samtidigt förstår hon de som känner sig osäkra på att gå över till IVA efter flera år med andra arbetsuppgifter.
– Om man är orolig och inte vill så är det inte lathet, tror Emma Salomonsson. Jag tror istället det är ett uttryck för respekt. Respekt för att det är ett avancerat arbete med mycket apparatur och mediciner som håller en människa vid liv.

Till sist utrycker Emma Salomonsson lovord över alla sina medarbetare.
– Alla gör ett fantastiskt arbete just nu. De går ihop och gör så gott de kan. Det är en styrka, och så roligt att se. Tänk vad mycket vi kan – tillsammans.