Tobias Jonsson

Som hovmästare på finkrogen på Avenyn kändes hans undersköterskeexamen avlägsen. Så kom varslen. Kort därefter klev Tobias Jonsson in på avdelning 355.

Då – för trettio år sedan – hade Tobias långt framskridna planer på att bli ambulanssjukvårdare. Men det krävdes tre års arbetslivserfarenhet som undersköterska och i början av 90-talet fanns inga sådana jobb att söka. Så han halkade in i restaurang- och krogvärlden, som han själv uttrycker det.  Han utbildades till kock och köksmästare och har sedan dess hållit sig i den branschen.

Idag är han inte så säker på att han kommer tillbaka. Han arbetar på avdelning 355 på Östra sjukhuset, som är till hälften karantänavdelning, till hälften covid-19-avdelning och trivs oerhört bra.

– Ja jag skulle kunna tänka mig att fortsätta efter krisen, om det finns jobb, säger han.

Det är tack vare hans flickväns dotter, som är sjuksköterska på infektion på Östra sjukhuset, som han hittat hit. När Tobias blev permitterad tyckte hon att han kunde borsta upp sina gamla undersköterskekunskaper.

Sagt och gjort. Tobias pluggade på lite på nätet om covid-19 och sökte.

– Från det att jag klev in på 355:an blev jag så väl mottagen och kom in i jobbet så snabbt fastän det var typ 30 år sen sist, säger han.

Det är kollegornas förtjänst att han funnit sig så väl tillrätta från första stund. De har verkligen hållit honom om ryggen och lotsat honom, berättar han. För lite ringrostig var han allt, till exempel när han skulle ta venprov, något han gjort många gånger förr-

– Det krävdes lite uppfräschning, säger han.

Däremot har Tobias inte haft någon tvekan inför att jobba med en så smittsam sjukdom. Han har stor respekt för covid-19 men känner sig trygg med det sätt man jobbar och den skyddsutrustning som används. Att jobba i den har heller inte varit något problem, förutom att immiga glasögon efter en stund gör det svårt att se, menar han. Att det dessutom var störst behov av folk just på natten passar den nattmänniska han är väl.

Men vad säger folk i din omgivning?

– De flesta tycker det är stort i och med att man går in i samhällstjänst. Vissa med tillägget ”fast jag vill inte träffa dig nu”, säger Tobias och tillägger:

– Sen är likheterna mellan restaurang och sjukvård ganska stora. Det är gäster som ska tas om hand på bästa sätt även om de i sjukvården kallas patienter.