Linda Moberg

Linda Moberg jobbar i vanliga fall som sjukgymnast på Sahlgrenska-tomten. Nu är hon sedan en månad tillbaka placerad på Östra för att vårda covid-19-patienter.

Både långvarig intensivvård och coronaviruset påverkar kroppens funktioner. Patienter som är svårt sjuka i covid-19 behöver därför rehabilitering. Fysioterapeuter har en nyckelroll i att hjälpa covid-patieterna att återgå till en mer normal vardag.

Linda Moberg jobbar i vanliga fall som sjukgymnast med fokus på andning på Sahlgrenska-tomten men är sedan en månad tillbaka placerad på Östra för att stötta upp. Hon beskriver att hon träffar patienter med covid-19 i de flesta åldrar - några få i 20-årsåldern och de äldsta i 80-årsåldern.

– För många kan det vara jobbigt att man träffar patienter som är så sjuka och är lika gamla som ens föräldrar eller respektive. Det var en av mina första tankar när jag var inne första gången, att flertalet patienter såg ut som mina manliga vänner i 50-årsåldern.

Varje dag möter hon patienter på MAVA och IVA. Alla med olika behov av rehab men alla med den gemensamma nämnaren andning och mobilitet.

– Är patienten på IVA finns vi där för att dels hjälpa patienten när de är sederade att passivt röra på armar och ben. Dels, när patienten mår bättre, guida till att själv röra sig aktivt och med motstånd som styrketräning. Mobilisering är en stor och viktig del i arbetet: att komma upp och sitta, komma upp och stå på sina ben igen. Det handlar mycket om att man andas betydligt bättre när man sitter och står upp. Men också att det är något som är mer som vanligt, man får ökad medvetenhet om sin egen kropp och det ger en kick för självförtroendet att man faktiskt kan sitta på sängkanten och kanske till och med kunna komma upp och stå, även om man är patient på IVA sedan veckor tillbaka och fortfarande mycket sjuk. Det är ett teamwork på IVA och det är ett nära samarbete med övriga professioner!

På IVA finns även sängcykel som träningsutrustning

– Man ligger i sängen och får hjälp att lägga sina ben i en ställning som stödjer underbenen. Sängcykeln har en motor så när man inte orkar cykla aktivt så gör motorn att man passivt rör på benen, annars så cyklar man aktivt. Det blir dels cirkulationsträning, men också, då patienten cyklar aktivt, styrketräning för musklerna Patienterna tycker ofta om att cykla, eftersom det liknar en del av vardagen.

Rehabiliteringen för covid-19-patienter handlar om att få ordning på andningen, komma igång, sitta, stå, gå och att bli starkare. Att komma tillbaka till det vanliga livet igen. Vilket också påverkas av hur fysiskt aktiv man var innan insjuknandet.

På MAVA och övriga vårdavdelningar fortsätter rehabiliteringen utifrån patientens individuella behov

– Patienterna får individuellt anpassade träningsprogram. Vissa patienter klarar av tåhävningar och uppresningar, medan andra som vårdats länge på intensiven behöver hjälp att lyfta sin arm. Vi fysioterapeuter hjälper till att anpassa träningen till en lagom nivå och uppmuntrar stegring och ökad belastning i träningen för att träningen hela tiden ska ha effekt. Andninsgträningen finns där hela tiden, som ett parallellt och nödvändigt spår

Patienter som är svårt sjuka och i behov av lång rehabilitering alltid har funnits, men Linda Moberg ser att det nu, i samband med covid-19, är så många fler. En del patienter kommer att behöva ha långvarig kontakt med sjukvården.

– Det kan handla om flera månader och till och med år, då flertalet funktioner kan vara påverkade: den fysiska, andning, cirkulation och kognition. Symtombilden är komplex. Interprofessionell samverkan är viktigt och nödvändigt för att rehabiliteringen ska bli så bra som möjligt. Rehab som startar på IVA och som sedan fortsätter i hela vårdkedjan inklusive öppenvården.