Simon Lindqvist

I april nåddes Neonatalavdelningen av nödropet från covid-IVA. En av dem som räckte upp handen var Simon Lindqvist.

Han kastade sig in i en stor förändring – med hjärtat först.

– Jag hade hört hur de sliter inom covid-vården. Jag tyckte det kändes konstigt att en grupp på sjukhuset ska slita väldigt hårt medan vi ska jobba på som vanligt, berättar Simon Lindqvist som vanligtvis jobbar som neonatalläkare på Östra Sjukhuset.

För Simon Lindqvist var beslutet att lånas ut lätt, trots att det betydde något så okänt som vuxna intensivvårdspatienter sjuka i covid-19.  
– Jag visste att de hade nåt projekt där man skulle vara förstärkningsläkare. Stödja och biträda sköterskor och läkare på IVA. Resten fick visa sig tänkte jag, berättar han.
Efter två dagars utbildning på Simulatorcentrum hade Simon Lindqvist en lite bättre bild av vad som väntade. Han var imponerad över utbildningen och glad över att ha blivit så väl emottagen. Sedan väntade verkligheten.
– Jag har varit på IVA några dagar nu. Grundstrukturen i arbetet liknar till stora delar det arbete jag är van vid, men väldigt mycket skiljer också. Att arbeta nära patienter i intensivvårdsmiljö kan vara ganska skrämmande emellanåt om man inte är van. Det slog mig att det är väldigt avancerat med dessa svårt sjuka sövda personer. Bara att vända en patient är en stor procedur, berättar han.

Ödmjukhet största intrycket

Simon Lindqvist har varit noga med att inte beskrivas som en hjälte i denna text.
– Jag vill göra en insats, säger han. Det betyder inte att jag gör en stor insats.
I stället vill Lindqvist hylla de ordinarie medarbetarna på intensivvården för covid-sjuka patienter.
– Jag ser tydligt hur hårt de ordinarie sjuksköterskorna och undersköterskorna får slita trots att de får hjälp. De får arbeta betydligt mer än vanligt, i en ännu besvärligare arbetsmiljö än vad de har i vanliga fall. Detta lever de i vecka efter vecka utan något slut inom synhåll.
Det är med stort allvar Simon Lindqvist avslutar intervjun.
– Jag tror att väldigt många av oss som jobbar i vården gör det för att göra största möjliga nytta. För mig känns det bra att visa dem som jobbar på covid-IVA att vi vill göra vad vi kan för att hjälpa till. Att de som har uppdraget att sköta dessa sjuka patienter inte står ensamma.