Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bra med hörselskydd på konserter

Publikhav framför en konsert.

Way Out West tätt följt av Göteborgs kulturkalas. Nu väntar två helger med massor av bra konserter i stan. Glöm inte att skydda öronen! Här ger överläkare Ylva Dahlin Redfors några viktiga tips.

Hur skyddar man hörseln bäst på konsert?

– Med öronproppar eller hörselkåpor. Hörselskyddet ska vara godkänt och CE-märkt så man vet att det ger det skydd det är avsett att ge. Apoteken säljer bra proppar, men det är viktigt att de sitter rätt och sitter på hela tiden, så att ljudet inte kan läcka in.

Hur högt ljud klarar man som vuxen?

– Ljudstyrkan 85 decibel kan de flesta tåla åtta timmar per dag men 100 decibel (det tillåtna medelvärdet vid konserter) klarar man endast tio minuter innan det är risk att man skadar sin hörsel. Sedan beror det också på hur långt ifrån ljudkällan man står. 

Vad gäller för barn och deras hörsel på konserter?

– Barn har känsligare hörsel eftersom deras hörselsystem fortfarande är under utveckling och därför är regelverket så att max tillåtna ljudnivå är lägre om barn får vara med (tillåtet medelvärde är då 97 decibel). Det kan vara svårt att sätta i öronproppar på barn, så hörselkåpor kan vara bättre. 

Hur vet man om hörseln skadats?

– En bullerutlöst hörselskada kan yttra sig som att man upplever lock i öronen, tinnitus eller hörselnedsättning vid eller direkt efter konserten. I lindriga fall kan skadan vara tillfällig, i andra svårare fall kan man få en bestående skada direkt. Har man en kvarstående tinnitus, lockkänsla eller hörselnedsättning efter en konsert ska man kontrollera sin hörsel.

Om man ändå vill ha en bra ljudupplevelse på konsert, vilket hörselskydd ska man använda?

– På apoteken finns särskilda musikproppar, de ger en mer rak och jämn dämpning än exempelvis hörselkåpor. 


Senast uppdaterad: 2019-01-31 10:30