BUS-biblioteket har fått Ilon Wiklands stipendium 2018

Uppdaterad:
Publicerad:
Gustaf Källvik och Karin Graube står på en scen på bokmässan tillsammans med Mark Levengood
Gustaf Källvik och Karin Graube från BUS-biblioteket får en check på 100 000 kronor av Mark Levengood, medlem i stiftelsens styrelse.

BUS-biblioteket på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus har fått Ilon Wiklands stipendium för barnkultur - 100 000 kronor till att bygga ut Artoteket. Priset delades i samband med Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

På BUS-biblioteket i Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus är barnet i fokus. Med innovativa läsklubbar skapar bibliotekarierna andrum för svårt sjuka barn

Ilon Wiklands stipendium går till utbyggnaden av Artoteket, bibliotekets samling bilderbokskonst. Efter att man har läst en bilderbok tillsammans, kan bokens bilder stanna kvar hos barnet i rummet på väggen och erbjuda trygghet och tröst i en svår stund.

Det är andra gången som Ilon Wiklands stiftelse för barnkultur delade ut ett stipendium. Stipendiet överlämnades till bibliotekarierna Karin Graube och Gustaf Källvik i samband med Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

– Vi är i gladchock! Ilon Wiklands stipendium ger oss en fantastisk möjlighet att koppla konst till vår verksamhet Läsklubb. konst som barn och unga känner igen och tycker om, säger Karin Graube.

2017 delades stipendiet ut till bild- och konstverksamheten på Estniska skolan i Stockholm.

Fakta

Ilon Wikland, född 1930, kom som ensamkommande flyktingbarn från Estland till Sverige. Som illustratör kom hon att bildsätta barndomar världen över, med oförglömliga illustrationer till Mio, min Mio, Bröderna Lejonhjärta, Barnen i Bullerbyn, Den långa långa resan -  för att bara nämna några.

Utdelare var programledaren, författaren och UNICEF-ambassadören Mark Levengood, som tillsammans med Ilon Wikland, advokat Peter Danowsky och förläggare Erik Titusson utgör stiftelsens styrelse.