Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Chefläkaren: ”Inläggningarna ökar igen – alla måste ta ansvar”

Publicerad:
Diagram över inläggningar covid-19

I två veckor har Sahlgrenska Universitetssjukhuset befunnit sig i en platå- och nedtrappningsfas vad gäller vård av patienter med covid-19. Men de senaste 1-2 veckorna har inläggningarna åter ökat, berättar Thomas Brezicka som är en av sjukhusets chefläkare.

- Vi ser en ny puckel, som mest troligen är en direkt effekt av människors beteende de senaste veckorna. Jag vill å sjukhusets vägnar verkligen uppmana allmänheten att ta Folkhälsomyndigheternas rekommendationer på allvar. Håll avstånd, stå inte och trängs i barer, håll avstånd i affärer och rör dig inte ute i samhället i onödan. Och använd handsprit och tvätta händerna ofta, säger han.

Han vill också poängtera att rekommendationerna gäller alla:

- De allra flesta, 80 procent, av de som läggs in är under 80 år. Det här gäller alltså inte bara de sköraste medmänniskorna. Alla har ansvar för att hålla nere smittspridningen och måste bidra.

När inläggningarna ökar belastas både IVA och slutenvården på nytt. Det är ett hårt slag för sjukhusets medarbetare, som redan har ansträngt sig till det yttersta.

- Hittills har vi lyckats ge vård till alla som behöver det, men nu kommer sommaren, som är vår mest ansträngda tid. Om kurvorna inte går ner hamnar vi i ett väldigt svårt läge. Viktiga operationer, som till exempel vid cancer, kan behöva skjutas upp en tid. Även om detta inte behöver påverka prognosen så medför det en stor oro och lidande hos den som drabbas, säger Thomas Brezicka.

Köer kan växa till "vanliga" operationer

Som en effekt av covid-vården har sjukhuset redan tvingats pausa i princip all vård som inte är akut. Ju längre nedtrappningen dröjer, desto mer växer köerna till ”vanliga” operationer och behandlingar. Lotta Wassén, operationsresurs i den gemensamma särskilda sjukvårdsledningen, förklarar situationen:

- Massor av människor väntar på operation för framfall, inkontinens, höfter, knän och oerhört mycket annat, sånt vi i vanliga fall gör varenda dag. Det är väldigt angeläget att smittspridningen och inläggningarna för covid-19 minskar, så vi kan komma igång med den vanliga vården med så korta köer som möjligt.


Publicerad: