Hjälp att våga prata om sex efter cancerbehandling

Uppdaterad:
Publicerad:
Bild på sexverktyg

Det borde vara lika naturligt att ta upp frågor om sex som att prata om tarmfunktion, aptit och annat med vårdpersonalen när man genomgått cancerbehandling. Ändå är tröskeln ofta hög. Nu har sjuksköterskor inom cancervården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit fram en broschyr som kan svara på frågor och fungera som underlag för ett samtal om sexuell hälsa.

Sexuell hälsa och rehabilitering vid cancersjukdom är titeln på den 40-sidiga broschyr som producerats av mottagningen för BäckencancerRehabilitering inom Onkologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den vänder sig direkt till patienten, är skriven på ett enkelt språk och smakfullt illustrerad.

Vi har tagit fram broschyren för att ge till patient och närstående men den kan också snvändas av sjukvårdspersonalen som underlag för samtal, säger Lisen Heden, sjuksköterska på mottagningen.

Hon och de två sjuksköterskekollegorna Karin Gustafsson och Linda Åkeflo, som utarbetat broschyren, upplever ständigt behovet av denna typ av information bland de patienter de möter på mottagningen för bäckencancerrehabilitering. Det är patienter som är klara med sin benhandling av cancersjukdom, främst kvinnor som har behandlats för gynekologisk cancer, rektalcancer och analcancer men även män med analcancer. 

Viktigt del av livet

Sexualiteten är en viktig del av livet och cancerbehandlingen påverkar oftast både självbild och kroppsuppfattning.

– Det gör något med hela existensen. Sedan blir det också fysiska biverkningar av olika behandlingar, exempelvis vaginal sammanläkning, som vi kan hjälpa till att förebygga med  terapi. Och så erektionsproblem, för både kvinnor och män, säger Linda Åkeflo

Kvinnorna får ofta en påverkan på östrogenproduktionen och kan komma i ett tidigt klimakterium som kan ge sköra slemhinnor och smärtor i samband med sex.

Detta beskrivs och förklaras i broschyrens informationsavsnitt som också tar upp biverkningar av många olika behandlingsformer av cancer, även de nyare som immunoterapi.  

Gruppen har varit angelägen om att i texten vara könsneutral men också att bredda definitionen av sexualitet från enbart funktion till att även handla om relationen mellan patienten och partnern.  De vill inspirera patienten att se möjligheter och att ge sig tid att jobba tillsammans med sin partner för att hitta tillbaka till lusten.

– Bristen på sexlust upplever nästan alla våra patienter eftersom sjukdom och behandling skapar en stor trötthet som sitter kvar även under rehabiliteringsprocessen, säger Karin Gustafsson.

– Det kan drabba relationer till familjen och vara ett problem för den som är singel och söker en ny partner, tillägger Lisen Heden.

Finns ett tabu

Det kan bli intressanta och givande samtal. Och här kan broschyren vara till hjälp för patienten som får sina sexuella behov legitimerade. Det kan annars kanske kännas svårt att lyfta frågan. Det finns ett tabu, menar gruppen, och särskilt i samband med en allvarlig sjukdom som cancer kan frågan om sex kännas banal.

– Som vårdpersonal ska vi ta upp sexuell funktion, likaväl som att vi checkar av tarmfunktion och annat. Sedan är det patientens sak ifall hen vill prata om det eller inte, betonar Lisen Heden.

Gruppen hoppas att broschyren kan vara ett stöd och att den får en vid användning. Sexologer saknas överlag inom offentlig verksamhet men det är mycket på gång inom området runtom i Sverige med rehabcentra i både Stockholm och Malmö.

– Det tåget vill vi hänga på. Vi är därför väldigt stolta över vår kollega Linda Åkeflos forskning om sexuell hälsa efter strålning i bäckenområdet med fokus på vaginala förändringar. Det är ett stort projekt som kan bidra till kunskapsökningen, avslutar Lisen Heden och Karin Gustafsson.

Fakta

Information om problem med tarm och sexualitet som kan uppstå efter avslutad cancerbehandling Här finns också broschyren Sexuell hälsa och rehabilitering vid cancersjukdom att ladda ned.