Konstnärlig verksamhet stödjer återhämtning inom psykiatrin

Uppdaterad:
Publicerad:
Målning i färgstarka nyanser av rött, turkost och rosa, gjord av en av konstateljéns patienter.

Sahlgrenska Universitetssjukhusets konstateljé är till för patienter som är inlagda på någon av våra avdelningar inom Psykiatri affektiva. Ateljén är uppskattad av patienterna, och dessutom visar en ny utvärdering att det konstnärliga skapandet hjälper patienternas återhämtning.

Sedan januari 2017 har konstnärlig verksamhet bedrivits på psykiatriavdelningarna 80, 81, 82 och 86 vid Psykiatri affektiva på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Utvärderingen av verksamheten i konstateljén är nu färdig och visar på goda resultat.

Samtliga patienter som intervjuades i utvärderingen beskrev friheten i konstateljén som positiv – självtilltron och välbefinnandet stärktes samtidigt som råd och stöd från konstnären upplevts som värdefullt.

Patienterna uppfattade friheten i ateljén som en viktig motvikt till vårdavdelningens rutiner och struktur. Efteråt beskriver en person vistelsen som något där man ”trots allt fått med sig en känsla av att något var bra”. En person beskrev skapandet som ett ”flow”, där hen glömde tid och rum.