Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt poddavsnitt om läkaren som blev känd över en natt tack vare ett Facebookinlägg

Valeria Castro intervjuas för podden

Efter en tuff dag på jobbet skrev Valeria Castro, specialistläkare på akuten Sahlgrenska, i ren frustration ut ett Facebookinlägg som på en natt delades av 4000 personer och därmed satte fokus på den allt mer pressade situationen på sjukhusets akutmottagningar. Men för medarbetarna var det ingen nyhet – snarare var det den verklighet de larmat om i åratal.

-        Just den veckan fanns det inte vårdplatser ens för våra intensivvårdspatienter. Patienter låg överallt i akutens lokaler. Jag fick höra om patienter som fick skickas runt i landstinget för att få en vårdplats, säger Valeria Castro, specialistläkare inom internmedicin på akutmottagningen Sahlgrenska. 

Långa väntetider och stor vårdplatsbrist på hela sjukhuset skapade en stressad arbetsmiljö för medarbetarna på akuten, vilket även avspeglades på patienter och anhöriga som blev oroliga och förtvivlade.

-        Tyvärr blir akuten en flaskhals som hamnar i kläm när andra verksamheter har problem. Det är en svår situation att vända. Det har blivit lite bättre idag men vi har fortsatt ett stort vårdplatsproblem, så även om inflödet till akuten har sjunkit så har vi fortfarande ett stort problem med platser, säger Valeria Castro.

Satsningen på att skapa en bra arbetsmiljö och att rekrytera och hålla kvar kompetent personal tror Valeria Castro är en framgångsfaktor för att lösa de problem som finns idag. Hon är tacksam för responsen från både sina kollegor, chefer och sjukhusledningen.

-        Tack och lov har vi chefer som är intresserade av att höra på förbättringsarbeten. Det är viktigt att känna att man ska orkar ett helt arbetsliv och att klara av att arbeta på det sättet vi gör, säger Valeria Castro.

I senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden hör du mer om vad det var som fick Valeria Castro att skriva Facebookinlägget som gjorde henne till akutens ansikte utåt, men också vilket arbete som gjorts på akutmottagningen sedan dess.

Sahlgrenskapodden finns där poddar brukar finnas, bland annat här: www.sahlgrenskapodden.podbean.com


Senast uppdaterad: 2019-04-12 15:33