Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Radiologer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset lär datorns algoritmer analysera hjärtbilder

Publicerad: Uppdaterad:
Sjuksköterska med patient som är på väg in i CT

Den unika forskningsstudien SCAPIS blir pilotprojekt inom Life Science att genomföras på samverkansplattformen AI Innovation of Sweden. När datorerna ska lära sig analysera hjärtbilder tagna av datortomograf är det radiologer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som står för facit.

AI Innovation of Sweden, som nyligen invigdes på Lindholmen Science Park, ska bli en ny ledande miljö för samarbeten inom artificiell intelligens, AI. Vinnova står för en stor del av finansieringen, och i satsningen ingår över 40 olika partners, bland andra Västra Götalandsregionen, Chalmers och Göteborgs universitet. Life Science är ett av fyra stora forskningsområden som ingår i satsningen, och som ett första pilotprojekt är det alltså SCAPIS som öppnar dörren för de projekt som sedan ska följa.

SCAPIS startade 2012 som en pilotstudie som drevs av Gothia Forum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Därefter har studien genomförts på sex universitetssjukhus i Sverige. Göran Bergström, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och professor vid Sahlgrenska akademin, leder den nationella forskningsstudien SCAPIS, som genomförs med finansiering från Hjärt-Lungfonden.

Inom SCAPIS har enorma mängder data om 30 000 personer, där varje studiedeltagare kartlagts med olika prover och undersökningar och även fått svara på en mängd frågor i enkäter. De analyser som påbörjats av materialet ska ge svar på varför sjukdomar som stroke, KOL, plötsligt hjärtstopp och hjärtinfarkt uppstår, varför vissa får dem och andra inte, och hur man kan förhindra att de uppstår.

– Artificiell intelligens ger oss ett nytt redskap att hantera en så här stor datamängd. Med kraften från de algoritmer som utvecklas med maskininlärning är det möjligt att väga in många variabler samtidigt, vilket gör att vi kan titta på komplexa datamängder på ett helt nytt sätt jämfört med mer traditionella statistiska metoder, säger Göran Bergström.

SCAPIS har identifierat tre olika delprojekt som passar att genomföra inom AI Innovation of Sweden. I det första projektet ska algoritmerna lära sig analysera bilder av hjärta, tagna med datortomograf, där avbildningen av hjärtats kärl prioriteras eftersom det inte finns något AI-beslutsstöd för dessa bilder i världen.

– För en tränad radiolog tar det en timme att analysera en hjärt-CT-undersökning. I vårt material har vi ju 30 000 bilder, och vi kan därför spara mycket tid på vi kan få stöd av AI i dessa analyser, konstaterar Göran Bergström.

I projektet ska ett helautomatiskt analysverktyg utvecklas, där en AI-modell matas med bildinformation samtidigt som den får facit för om det avbildade hjärtat är friskt eller om det finns tecken på sjukliga förändringar.

– Facit kommer från duktiga radiologer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som på bilderna markerar vad som är normal hjärtvävnad, om bilden innehåller något som bör undersökas mer noga eller om den visar på sjukliga förändringar. Till att börja med skapar radiologerna 80 facitbilder, och sedan testar programmerarna hur bra algoritmen lärt sig. Radiologerna fortsätter att mata algoritmen med korrekta bildanalyser tills vi är nöjda med algoritmens nivå, förklarar Göran Bergström.

Läs hela artikeln i Akademiliv


Publicerad: