Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Först i Europa med att prova ny hjärt- lungmaskin på barn

En hjärt-lungmaskin

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus är först i Europa med att prova en ny hjärt- lungmaskin på barn.

Den nya maskinen, Quantum från Spectrum Medical, är mindre än tidigare modeller och är ergonomisk i sin konstruktion. Mjukvaran har ett modernt gränssnitt som gör att maskinen snabbt och smidigt kan anpassas till verksamheten. Med omfattande monitorering ökar också säkerheten.

Inför den kliniska användningen har maskinen testkörts och kvalitetssäkrats tillsammans med representanter från tillverkaren. Via en simulator har perfusionisterna kunnat träna på det typiska handhavandet vid en hjärtoperation.

– När man inför tekniska nyheter på en så här komplex maskin är installation och utbildning av personal ett stort och viktigt projekt. Patientsäkerheten är alltid det viktigaste, säger Christoffer Hansson, perfusionist och vårdenhetschef på thoraxoperation, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Från och med år 2021 kommer barn- och ungdomssjukhuset successivt att flytta in i sina nya lokaler vid Östra Sjukhuset i Göteborg. I och med flytten kommer det att bli aktuellt att förnya hjärt-lungmaskinparken och detta är ett värdefullt test inför flytten.

Fakta Hjärt- lungmaskiner:
En hjärt- lungmaskin tar tillfälligt över hjärtats och lungornas funktion vid öppen hjärtkirurgi. Den cirkulerar och syresätter blodet utanför kroppen. Hjärt-lungmaskiner har funnits sedan mitten på 1950-talet då öppen hjärtkirurgi blev allt vanligare tack vare den tekniken.

Vad är en perfusionist?
Ordet perfusion betyder flöde av blod eller vätska genom blodkärlen i ett organ eller en kroppsdel. Vid användning av en hjärt- lungmaskin är det perfusionisten som ansvarar för patientens cirkulation och ventilation via en hjärt- lungmaskin.  Perfusionisten arbetar på en thoraxkirurgisk operationsavdelning och har en masterexamen i Cardiovascular Technology.


Senast uppdaterad: 2020-01-31 17:23