Specialisten svarar: Funkar anti-ageing-krämer?

Uppdaterad:
Publicerad:
Grafisk illustration för några tuber och burkar för hudvårdsprodukter.

Kan man få färre rynkor om man smörjer in sig med hudkräm? Tyvärr, svarar Lina Hagvall, en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets överkemister. Men att tillföra fett och fukt är ändå bra.

Hudvårdsprodukter inriktade för en åldrande hud är populära. Produkterna sägs vara speciellt framtagna för att minska rynkor och bevara hudens spänst och lyster – men fungerar de?

Överkemist Lina Hagvall ger svar på de vanligaste myterna om hudkrämer som ska ge oss färre rynkor.

Hur är egentligen kroppens hud uppbyggd?

– Huden är uppbyggd i flera lager. Det översta hudlagret kallas för hornlagret och består av död hud som håller på att lämna kroppen. Nästa lager är epidermis. Där finns inga blodkärl, men det är ändå ett levande hudlager. Hornlagret och epidermis flyttar sig uppåt hela tiden och cellerna förnyas konstant. Nästa lager är dermislagret som är levande hud där alla blodkärl finns. I dermislagret finns också bland annat collagen och elastin, proteiner som påverkar hudens elasticitet, säger Lina Hagvall.

Vilken funktion har huden? 

– Själva poängen med vår hud är att den ska skydda kroppen mot yttre påverkan. Det är alltså inte meningen att huden ska släppa igenom produkter av olika slag. Det mesta vi tillför huden fastnar i hornlagret och epidermis, alltså hudlager där det inte finns några blodkärl.

Hur funkar det med rynkor då, varför får vi dem?

– Det som gör att man får rynkor är att hudens uppbyggnad sakta ändras när man blir äldre, vilket har att göra med att bildningen av proteinerna collagen och elastin förändras. Collagen och elastin är det som gör huden elastisk. Nybildningen av proteinerna sker på cellnivå och påverkas av hur en människas DNA är uppbyggt. Det är alltså delvis vår genetiska uppbyggnad som påverkar hur mycket rynkor vi får när vi blir äldre.

Så krämer som ska motverka rynkor fungerar inte?

– Nej, det gör de inte. Dels för att hudlagret där collagen och elastin finns, i dermis, förmodligen inte nås av några ingredienser i hudkrämer. Men främst för att nybildningen av collagen och elastin styrs av faktorer som hudkrämer inte kan påverka. En hudkräm kan inte påverka kroppens cellförnyelse till exempel.

Kommer rynkorna oavsett om man använder ansiktskrämer eller inte?

– Ja det gör de. Rynkor bildas dels för att vi grimaserar, dels på grund av solens strålning och av rökning. Plus den genetiska faktorn som vi inte kan påverka. Har man fått en rynka har man fått en rynka, och den går aldrig att få bort om man inte utför tillfälliga ingrepp i huden med exempelvis botox. Det enda sättet att minska risken att rynkor uppstår är att inte sola och inte röka.

Finns det något positivt med hudkrämer?

– Ja, absolut. Hornlagret, vårt yttersta hudlager, är en viktig barriär. Det är också ett skydd för att behålla vattnet kvar i kroppen. Torr hud är därför viktigt att motverka vilket hudkrämer är väldigt bra på. Det som fungerar allra bäst är de två enkla ingredienserna fett och fukt som finns i de flesta hudkrämer, oavsett vad de kostar.

Spelar det någon roll vilken hudkräm man väljer?

– Nej, egentligen inte. Den bästa mjukgöraren man kan köpa är den man själv trivs med. Det allra viktigaste är att man gör ett informerat val och att man vet varför man köper en viss kräm och vilken effekt den egentligen har. Rent medicinskt går det lika bra med en billig kräm för att hålla huden fuktig och mjuk, men rynkor kommer man aldrig kunna råda bot på.