Sprututbytet når ut till varannan injektionsmissbrukare

Uppdaterad:
Publicerad:
spruta

Nu är det ett år sedan Göteborgs första mottagning för sprututbyte öppnade på Östra sjukhuset. Redan nu är nästan hälften av alla som injicerar droger i Storgöteborg inskrivna på mottagningen.

– Vi erbjuder ett brett utbud av vård och behandling till en stor grupp patienter som annars inte får det. I nuläget har vi 437 inskrivna patienter, vilket är nästan hälften av de uppskattningsvis 900 personer som injicerar droger i mottagningens upptagningsområde, säger Panos Vasilakis, vårdenhetschef för infektionsmottagningen på Östra sjukhuset.

Även patienterna är nöjda:
– Det betyder mycket, jag slipper risker med smittor och gamla nålar som är trubbiga. Sen är personalen väldigt omhändertagande, det är trevligt. Annars är det sällan man blir bra bemött som missbrukare inom vården, säger en patient som deltar i sprututbytesprogrammet.

Förutom sprututbyte erbjuds patienterna även provtagning, vaccination och behandling av bland annat HIV och hepatit, samt kan göra drop-in besök till exempelvis infektionsläkare, kurator för rådgivning och stöd samt barnmorska.
– Det handlar om mycket mer än att dela ut sprutor. Det är också ett sätt att sänka tröskeln till vården för den här patientgruppen samt erbjuda en ingång i beroendevården – för den som vill. Under året har vi hänvisat 28 patienter till substitutionsbehandling och beroendevård. Ytterligare 20 patienter har haft minst en kontakt med vår beroendeläkare och sju patienter har hänvisats till psykiatriakuten, säger Magdalena Ydreborg, infektionsläkare.

Nytta för individ och lönsamt för samhällsekonomin

Västra Götalandsregionen är särskilt intresserad av att följa hur sprututbytesmottagningarna bidrar till en bättre hälsa bland målgruppen, som leder till färre sjukhusinläggningar.

– Socialstyrelsen har konstaterat att ju oftare injektionsmissbrukare delar sprutor med varandra, desto fler vårdtillfällen behöver de. Det är mycket som talar för att sprututbytesverksamhet lönar sig inte bara för sjukhuset, utan hela samhället. Framför allt innebär det förstås mycket för individens hälsa och livskvalitet, säger Nina Hautanen, regional samordnare sprututbytesverksamheten i VGR.

Fakta: Sprututbyte Västra Götaland

Idag finns totalt fyra mottagningar för sprututbyte i Västra Götalandsregionen. Huvudsyftet med sprututbytesprogrammet är att ge personer som injicerar droger bästa möjligt skydd mot sjukdomar och skador och förhindra spridning av blodsmittor. Sprututbytet samverkar också med viktiga aktörer som t.ex. kommunens socialtjänst, polisen, kriminalvården, brukarorganisationer, smittskydd samt primärvårdens specialistmödrahälsovård.

På Östra sjukhuset erbjuds förutom sprututbyte också provtagning av HIV och hepatit A, B och C, vaccination mot hepatit A och B och utredning och behandling av hepatit C. Personer som delar sina sprutor riskerar att smittas av sjukdomar som HIV och hepatit. Cirka 55 procent av mottagningens inskrivna patienter har en aktiv hepatit C. Mottagningen delar även ut det livräddande motgiftet naloxon till personer med risk för opioidöverdos.