Transplantationskoordinatorer med beredskap dygnet runt

Uppdaterad:
Publicerad:
En samling av personer som jobbar inom donationsverksamheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset står framför donationsträdet som planterades i oktober 2009.

På enheten för organkoordinering arbetar sju transplantationskoordinatorer med beredskap dygnet runt för att organisera allt som krävs inför en organ- eller vävnadsdonation och efterföljande transplantationer. När en potentiell donator dyker upp påbörjas ett intensivt arbete under tidspress.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan ta emot organdonationer från hela Västra Götalandsregionen, Norrland, sydöstra Sverige och Island. Det innebär samarbeten med 41 olika intensivvårdsavdelningar.

Transplantationskoordinatorerna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset fungerar som spindeln i nätet under hela donationsprocessen. De är länken mellan donator och mottagare av ett organ, men också länken mellan intensivvården och transplantation i alla organ- eller vävnadsdonationer på sjukhuset.

– Från det att vi får ett samtal om en potentiell donator till det att organen är här på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för transplantation kan det ta allt mellan 10 och 14 timmars koordineringstid, säger Fatma Bergquist, transplantationskoordinator på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Donationsprocessen består av flera steg. Efter att ett sjukhus ringer om en potentiell donator påbörjas donationsprocessen med att koordinatorerna utreder lämpligheten av donatorn matchat mot de som står på väntelista för transplantation.

– Det är inte bara mottagarens plats i kön som avgör vem som får en transplantation utan många faktorer som avgör. Organet behöver till exempel ha rätt blodgrupp matchat mot mottagaren och vara i rätt storlek, säger Fatma Bergquist.

Om allt går igenom vad gäller donatorns lämplighet och ett dokumenterat samtycke finns säger man ja till donation. Sedan måste ett transplantationsteam mobiliseras som ska åka till sjukhuset där donatorn befinner sig, samtidigt som det finns ett väntande kirurgteam när man kommer hem igen.

– Det allra första vi gör är att ringa in mottagaren så att den finns på plats hos oss. Sedan påbörjar vi resan tillsammans med transplantationsteamet för att hämta organen. Teamet består bland annat av transplantationskoordinatorer, kirurger, operationssjuksköterska och assisterande kirurg. Vi åker så fort vi kan oavsett tid på dygnet, antingen med bil, tåg eller flyg, säger Fatma Bergquist.

Tidspressen är stor när en lämplig donator har hittats. Enligt lag får vård av en avliden donator inte pågå i längre än 24 timmar i avvaktan på donationsingrepp. Efter uttag måste exempelvis ett hjärta transplanteras inom fyra timmar och lungor inom åtta timmar.

– Vi stoppar inte cirkulationen på donatorn förrän vi är framme och kan ta ut organet. Vi har också hela tiden telefonkontakt med det väntande teamet så att de kan förbereda mottagaren för operation. Vi koordinerar exakta tider, nästan på minuten. Det är en stressfaktor där inget får gå fel, säger Fatma Bergquist.

En enda donator kan innebära skillnaden mellan liv och död och ge ökad livskvalitet för upp till åtta personer.

– Att ringa en mottagare är det bästa med hela jobbet. En donator kan ha väntat länge på ett nytt organ, men ändå är det som att det nästan är för tidigt när det väl ska ske, säger Fatma Bergquist, transplantationskoordinator på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.  

Fakta om transplantationscentrum

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns Nordens största transplantationscentrum. Här utförs transplantationer av alla typer av organ – hjärta, lunga, lever, njure, bukspottkörtel och tarm. Både barn och vuxna patienter behandlas.

Donationsverksamheten finns till för alla de personer som valt att donera organ efter sin död, eller levande donatorer som väljer att donera ett organ till en annan person som behöver transplantation.