Akutmottagning gynekologi Sahlgrenska
Patientinformation
Före kl. 16:
Efter medicinsk bedömning tar vi emot dig som behöver träffa en gynekolog närmaste dagarna. I annat fall kan du bli hänvisad till annan vårdgivare.
Efter kl. 16:
Vi tar emot dig som efter medicinsk bedömning prioriteras att akut träffa gynekolog inom några timmar. I annat fall hänvisas du att komma dagtid.
Söka vård hos oss
Här är några exempel på akuta gynekologiska tillstånd som vi behandlar på akutmottagningen:
- snabbt påkommen låg buksmärta med eller utan graviditet
- missfall med stora blödningar eller smärtor
- låg buksmärta och feber
- stora blödningar ur slidan
- svåra graviditetskräkningar
- komplikationer efter behandling utförd hos oss
- vård efter sexuella övergrepp
Om du har följande gynekologiska sjukdomar eller symtom hänvisar vi dig till primärvården:
- urinvägsinfektion
- blåsor/utslag
- klåda
- kondylom
- onormala flytningar
- urininkontinens
- värk eller smärta i underlivet utan allmänpåverkan (feber).
Om du har gynekologiska besvär och är gravid efter vecka 18+0, ber vi dig att i första hand kontakta din mödravårdscentral eller förlossningsavdelning. Du kan även vända dig till akutmottagningen för gravida och nyförlösta, Östra sjukhuset. Detsamma gäller för dig som har gynekologiska besvär eller har problem med amningen inom 12 veckor efter förlossningen.
Vid ditt besök hos oss
En sjuksköterska eller barnmorska kommer att bedöma ditt hälsotillstånd. Om ditt tillstånd inte bedöms som akut kan du hänvisas till en annan vårdgivare. Vi gör medicinska prioriteringar, så att den som är sjukast får träffa läkare först. I läkarbesöket ingår vanligtvis en gynekologisk undersökning. Du kan inte välja om du träffar kvinnlig eller manlig läkare.
Vi som arbetar här
På vår mottagning finns olika yrkeskategorier som till exempel undersköterska, sjuksköterska, barnmorska, läkare och kurator.
Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett utbildningsansvar förekommer det studenter på våra mottagningar och avdelningar. Du har som patient rätt att säga till om du inte vill ha studenter närvarande under ditt besök. Alla som arbetar här, personal och studenter, har tystnadsplikt.
Synpunkter och klagomål på vården
Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.
Lämna gärna dina synpunkter via 1177, e-post eller post.
Ansvarig för mottagningen
Beställ journalkopia
Byggarbeten på sjukhusen
Det pågår flera byggarbeten på sjukhusen som påverkar trafik och möjligheter till parkering.