Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Abortmottagning Östra

Kontaktuppgifter

Telefon

När du ringer uppger du ditt telefonnummer och får då en tid när vi ringer tillbaka till dig.

Telefontider

måndag - torsdag
7:00 - 15:00
fredag
7:00 - 11:00

Växeltelefon

Besöksadress

Diagnosvägen 15
416 50 Göteborg

Vi vänder oss till dig som funderar på att genomgå en abort och som behöver rådgivning inför eller efter din abort. Abortverksamheten i Göteborg är till största delen koncentrerad till Östra sjukhuset men det utförs även aborter på andra gynekologmottagningar i staden. För att få tid till någon av dessa mottagningar ringer du till Abortmottagningen på Östra sjukhuset.

Söka vård hos oss

Vi har en rådgivnings – och tidsbeställningstelefon till barnmorska som informerar dig om de olika abortmetoderna och där du bokar tid till gynekolog/barnmorska eller kurator. Innan du ringer ska du ha tagit ett graviditetstest och det är även bra om du vet när du hade din sista mens. Om du är tidigt gravid och väljer att göra aborten i hemmet bokas du i första hand till någon av de gynekologmottagningar som finns utanför sjukhuset.

Om du vill prata med en kurator innan du bestämmer dig för abort kan du själv ringa och boka tid på 031-343 42 89.

Vid ditt besök hos oss

Vid ditt första besök på mottagningen träffar du en gynekolog och/eller barnmorska. Du undersöks med ultraljud via slidan för att kontrollera hur länge du varit gravid. I vissa fall behövs ytterligare ett besök innan aborten startas för att behandlingen ska vara medicinskt säker. Ni pratar om vilken abortmetod som är bäst för dig. I dag utförs drygt 90 procent av alla aborter medicinskt och det är denna metod som vi rekommenderar i första hand. Preventivmedelsrådgivning sker i samband med besöket.

Önskar du genomgå en hemabort kan du oftast starta behandlingen samma dag. Om du ska göra en inneliggande abort får du ibland komma tillbaka en annan dag för att starta upp behandlingen.

Det första besöket tar ungefär 1,5 timme.

Abortmetoder

Medicinsk abort

Tidig medicinsk abort

Vid tidig graviditet, före vecka 9, kan du göra en medicinsk abort. Om du är fullt frisk kan du välja mellan att vara hemma (hemabort) när du gör din abort eller att vara på sjukhuset. Vanligtvis stannar du på avdelningen i 4-6 timmar och skrivs därefter ut. För att få göra en hemabort ska du vara över 18 år och du skall ha någon annan vuxen hos dig.

Vid en medicinsk abort tar du två olika hormontabletter med 1-2 dagars mellanrum, dessa tabletter framkallar sammandragningar och blödningar med klumpar och graviditeten stöts ut.

Om du väljer att göra en hemabort, tar du den andra omgången tabletter hemma. Du kommer även att få med dig tabletter för smärtlindring.

Abort vecka 9-12

Är du gravid mellan vecka 9-12 har du inte möjlighet att välja att göra en hemabort, utan kommer att vara på sjukhuset. 

Sen medicinsk abort

Senaborter, efter vecka 12, görs alltid med medicinsk metod. Aborten görs på sjukhuset då den är mer långdragen, från några timmar upp till några dygn. Ibland behöver aborten avslutas med en skrapning av livmodern, exempelvis om det finns kvar rester av moderkakan.

Fram till graviditetsvecka 18+0 beslutar du själv om du önskar avsluta graviditeten. Efter graviditetsvecka 18+0 och fram till och med 21+6 kan abort utföras om det finns särskilda skäl och måste godkännas av Socialstyrelsen. Ansökan till Socialstyrelsen görs av sjukhusets läkare och kurator. Abort får inte göras när fostret anses livsdugligt. Den gränsen går idag vid 22 veckor.

Kirurgisk abort

Är du gravid mellan vecka 7-12 kan du göra en kirurgisk abort. Det är en mindre operation. Efter förbehandling med slidtabletter suger läkaren ut graviditeten ur livmodern med ett speciellt instrument, detta görs oftast i narkos. Efteråt får du stanna kvar på avdelningen i några timmar för vila och smärtlindring.

På 1177 kan du få information om abort på andra språk

Vill du vara med och förbättra abortvården?

Vi vill göra abortvården ännu bättre och därför har vi tre studier på abortmottagningen. Du kan därför bli tillfrågad om du vill vara med i studierna och du får också gärna säga till själv om du är intresserad av att delta. 

Studierna

VEMA: I studien vill vi undersöka om det går lika bra att starta en abort redan innan graviditeten syns med ultraljud som när den blivit synlig. Om du deltar i studien kommer du lottas till att starta tidigt när graviditeten fortfarande inte är synlig, alternativt starta efter cirka en vecka. Oavsett om du startar tidigt eller när graviditeten är synlig kommer du att få två besök på abortmottagningen. Du kan vara med i studien om du är mycket tidigt gravid. Om du inte deltar i studien kommer du att vänta med start av aborten tills när den är synlig. 

PRIMA: I studien vill vi undersöka om vårdtiden på avdelningen för abortpatienter kan förkortas. Vi vill också utvärdera och förbättra smärtlindringen för abortpatienter. Du kan vara med om du är gravid i vecka 12-21 och kommer att göra en abort. 

INTRAM: I studien vill vi jämföra två grupper av kvinnor som har valt spiral som preventivmedel efter sin abort. Vi mäter hur många som använder spiral efter sex månader, nöjdhet och eventuella biverkningar. Du kan vara med om du är gravid i vecka 9-21 och väljer att göra en medicinsk abort. Om du går med i studien får du din spiral gratis.

Checklista inför ditt besök

  • Ta med dig fotolegitimation och eventuellt högkostnadskort.
  • Meddela personalen om du är i behov av tolk
  • Anmäl dig i kassan på abortmottagningen, plan 0, där du också betalar. Du kan betala kontant, med kort eller få en faktura hemskickad.

Vi som arbetar här

På vår mottagning finns olika yrkeskategorier som till exempel barnmorska,  undersköterska och läkare. 

Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett utbildningsansvar förekommer det studenter på våra mottagningar och avdelningar. Du har som patient rätt att säga till om du inte vill ha studenter närvarande under ditt besök. Alla som arbetar här, personal och studenter, har tystnadsplikt. 

Synpunkter och klagomål på vården

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.

Lämna gärna dina synpunkter via 1177, e-post eller post.

Ansvariga för mottagningen

 

Annika Perols

Vårdenhetschef

Senast uppdaterad: 2021-10-04 11:15