Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Abortmottagning Östra

Kontaktuppgifter

Telefon

När du ringer uppger du ditt telefonnummer och får då en tid när vi ringer tillbaka till dig.

Telefontider

måndag - torsdag
7:00 - 17:00
fredag
7:00 - 12:30

Växeltelefon

Besöksadress

Diagnosvägen 14
416 50 Göteborg

Byggarbeten på sjukhusen

Det pågår flera byggarbeten på sjukhusen som påverkar trafik och möjligheter till parkering.

Påverkan på trafik och parkering på sjukhusen

Vi vänder oss till dig som funderar på att genomgå en abort och som behöver rådgivning inför eller efter din abort. Abortverksamheten i Göteborg är till största delen koncentrerad till Östra sjukhuset men det utförs även aborter på andra gynekologmottagningar i staden. För att få tid till någon av dessa mottagningar ringer du till Abortmottagningen på Östra sjukhuset.

Söka vård hos oss

Vi har en rådgivnings – och tidsbeställningstelefon till barnmorska som informerar dig om de olika abortmetoderna och där du bokar tid till gynekolog/barnmorska. Innan du ringer ska du ha tagit ett graviditetstest och det är även bra om du vet när du hade din sista mens. Om du är tidigt gravid och väljer att göra aborten i hemmet bokas du i första hand till någon av de gynekologmottagningar som finns utanför sjukhuset. Vid besöket hos gynekolog/barnmorska erbjuds du även preventivmedelsrådgivning.

I samband med att du överväger att göra en abort eller har gjort en abort, kan olika tankar och funderingar uppstå. Det kan vara till hjälp att få prata med en kurator som kan ge råd och stöd. Om du vill prata med en kurator innan du bestämmer dig för abort är du välkommen att ringa och boka en tid för samtal på telefonnummer: 031-343 42 89. 

Vid ditt besök hos oss

Hos oss checkar du in själv via din mobil före besöket.

Självincheckning – checka in direkt

Självincheckning – så går det till

Vid ditt första besök på mottagningen träffar du en gynekolog och/eller barnmorska. Du undersöks med ultraljud via slidan för att kontrollera hur länge du varit gravid. I vissa fall behövs ytterligare ett besök innan aborten startas för att behandlingen ska vara medicinskt säker. Ni pratar om vilken abortmetod som är bäst för dig. I dag utförs drygt 90 procent av alla aborter medicinskt och det är denna metod som vi rekommenderar i första hand. Preventivmedelsrådgivning sker i samband med besöket.

Önskar du genomgå en hemabort kan du oftast starta behandlingen samma dag. Om du ska göra en inneliggande abort får du ibland komma tillbaka en annan dag för att starta upp behandlingen.

Det första besöket tar ungefär 1,5 timme.

Abortmetoder

Du kan läsa om de olika abortmetoderna på 1177.se - Abort

På 1177 kan du också få information om abort på andra språk.

Vill du vara med och förbättra abortvården?

Vi vill göra abortvården ännu bättre och därför har vi tre studier på abortmottagningen. Du kan därför bli tillfrågad om du vill vara med i studierna och du får också gärna säga till själv om du är intresserad av att delta. 

Studierna

INTRAM: I studien vill vi jämföra två grupper av kvinnor som har valt spiral som preventivmedel efter sin abort. Vi mäter hur många som använder spiral efter sex månader, nöjdhet och eventuella biverkningar. Du kan vara med om du är gravid i vecka 9-12 och väljer att göra en medicinsk abort. Om du går med i studien får du din spiral gratis.

Forskningspersoninformation

Checklista inför ditt besök

  • Ta med dig fotolegitimation och eventuellt högkostnadskort.
  • Meddela personalen om du är i behov av tolk
  • Anmäl dig i kassan på abortmottagningen, plan 0, där du också betalar. Du kan betala kontant, med kort eller få en faktura hemskickad. Du kan också ankomstregistrera dig och betala genom självincheckning med telefonen.

Aborten och eventuella återbesök till barnmorska/läkare debiteras enligt gällande taxa. Uteblivet besök debiteras i efterhand även vid kostnadsfritt besök eller frikort om du inte lämnat återbud minst 24 timmar innan besöket.

Vi som arbetar här

På vår mottagning finns olika yrkeskategorier som till exempel barnmorska,  undersköterska och läkare. Abortmottagningen har ett nära samarbete med avdelning 313​.

Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett utbildningsansvar förekommer det studenter på våra mottagningar och avdelningar. Du har som patient rätt att säga till om du inte vill ha studenter närvarande under ditt besök. Alla som arbetar här, personal och studenter, har tystnadsplikt. 

Synpunkter och klagomål på vården

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.

Lämna gärna dina synpunkter via 1177, e-post eller post.

Ansvariga för mottagningen

 

Byggarbeten på sjukhusen

Det pågår flera byggarbeten på sjukhusen som påverkar trafik och möjligheter till parkering.

Påverkan på trafik och parkering på sjukhusen

Annika Perols

Vårdenhetschef

Senast uppdaterad: 2023-06-16 11:11