Ditt besök

Ta med till ditt besök:

  • Kallelse
  • Fotolegitimation
  • Eventuell medicinlista
  • Högkostnads- eller frikort

Fick du en hälsodeklaration med kallelsen? Fyll i den och ta med till ditt besök.

Avgifter, betalning och högkostnadsskydd

Aktuella patientavgifter och högkostnadsskydd för sjukvård i Västra Götalandsregionen

Avgift när du besöker en av sjukhusets mottagningar

Patientavgiften kan betalas kontant, med betalkort eller via faktura. Betala gärna med kort i stället för med kontanter. 

Avgift när du ligger inne på vårdavdelning

När du är inlagd på sjukhus betalar du en avgift per dygn. Aviften betalas i efterhand. Sjukhuset skickar en faktura hem till dig på post. Regler om högkostnadsskydd gäller även för inneliggande vård. 

Avgift när ambulanspersonal utför vårdinsats på plats

När ambulanspersonal utför vårdinsats på plats tas en patientavgift ut. Avgift tas inte ut om ambulanspersonalen aktivt hänvisar patienten till vårdinrättning. Om ett annat vårdteam i direktanslutning tar över vårdansvaret tas ingen patientavgift ut. Det gäller till exempel mobil närsjukvård.

 


Ordningsregler

För att skydda patienter, besökare och medarbetare finns några gemensamma regler du som besöker sjukhusområdet måste ta hänsyn till.

Vård och omsorg prioriteras
Vård och omsorg om patienter prioriteras alltid och närstående får inte störa vårdarbetet.

Sjukhuset är ingen offentlig plats
Personal och väktare har rätt att be personer lämna sjukhusområdet som inte har ärende till sjukhuset eller som är störande, bråkiga eller hotfulla samt tillkalla polis för handgriplig avhysning.

Nolltolerans mot hot och våld
Sjukhuset har nolltolerans mot diskriminering, hot och våld.

Alkohol- och drogförbud
Droger och förtäring av alkohol är inte tillåtet inom sjukhusområdet.

Rökfritt sjukhusområde
Rökning och användning av e-cigaretter är inte tillåtet inom sjukhusets område. 

Vapen
Vapen får inte bäras inom sjukhusområdet.

Djur
Djur får inte vistas i sjukhusets lokaler. Undantag gäller assistanshundar och polishundar.

Fotografering och filmning
Patienter och besökanden får inte fotografera och/eller filma i Sahlgrenska Universitetssjukhusets lokaler. Detta gäller i alla lokaler, inklusive allmänna ytor både inomhus och utomhus på sjukhusens områden. Detta för att personer med skyddad identitet kan finnas i lokeler och andra patienter kan befinna sig i utsatta situationer. 

Det är inte heller tillåtet att fotografera och/eller filma till exempel medicinsk utrustning, märkning av prov eller en undersökning utan tillstånd.

Ljudinspelning är tillåten om den som gör inspelningen själv
deltar i samtalet. Däremot får man enligt svensk lag inte spela in andra i smyg.

Dofter
Ta hänsyn till att det finns personer som är överkänsliga mot starka dofter. Undvik parfym och att ta med doftande blommor när du besöker sjukhuset.

Särskilt tillstånd för verksamheter
Ingen verksamhet förutom den som bedrivs av Västra Götalandsregionen, eller av regionen anlitade verksamheter får bedrivas inom sjukhusområdet utan särskilt tillstånd.


Handhygien

För att minska risken för att smitta sprids när du är på sjukhuset är det extra viktigt med handhygien.

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Det är extra viktigt efter toalettbesök och innan måltider. 
  • Du kan komplettera med handsprit.
  • Mer information om handhygien kan du få av medarbetare på sjukhuset.

Besökare

Närstående är välkomna att besöka dig under avdelningens besökstid. Ditt hälsotillstånd avgör om besöken behöver begränsas. 

Besökstider

Besökstiderna varierar mellan olika avdelningar. Är du osäker på besökstiderna kan du fråga medarbetarna på avdelningen eller i informationsdisken vid sjukhusens entréer.

Minska risken för smitta

Besökare kan hjälpa till att minska risken för att smitta sprids.

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Komplettera med att använda handsprit som finns på avdelningen.

Det är viktigt att du som är förkyld eller har någon annan infektion inte kommer på besök. Efter magsjuka ska du helst varit frisk i två dagar innan du besöker sjukhuset. Har du frågor? Kontakta avdelningen innan besöket.

Hur hittar jag personen jag ska besöka?

Prata med informationsassistenterna i informationsdisken vid sjukhusens huvudentréer. För att informationsassistenterna ska kunna se på vilken avdelning patienten ligger behövs patientens personnummer, inklusive de fyra sista siffrorna.  


Kläder

När du är inskriven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset får du låna patientkläder på avdelningen. Du får gärna ta med dig egna skor, innetofflor, morgonrock och bekväma kläder. Sjukhuset kan inte tvätta eller ansvara för dina privata kläder.


Identitetsband

När du är patient på sjukhuset får du ett identitetsband med personuppgifter runt handleden. Identitetsbandet är en säkerhetsåtgärd och till hjälp för medarbetarna vid bland annat provtagningar och behandlingar.


Kurator

Sjukhusets kuratorer hjälper patienter och närstående i akuta kris- och sorgesituationer. Kuratorerna kan också ge dig råd, stöd och vägledning i personliga frågor och information i frågor om sociallagstiftning, socialförsäkringar och samhällets övriga resurser.

Tala med personalen på sjukhuset om du vill ha kontakt med kurator, eller vänd dig direkt till någon av verksamhetens kuratorer via sjukhusets centrala växelnummer 031-342 10 00.


Läkemedel

Berätta vilka läkemedel du använder och varför. Det är viktigt för att kunna bedöma ditt sjukdomstillstånd och den fortsatta behandlingen.

Säg till om du inte vet varför du ska ta ett visst läkemedel. 

Prata med en läkare eller sjuksköterska om du har frågor om dina läkemedel. Du kan också fråga på ett apotek. 


Måltider

Maten är viktig för ditt tillfrisknande. Inför eller under din sjukhusvistelse kan du planera dina måltider. Det finns flera olika alternativ vid varje måltid att välja mellan. Du kan se vilka alternativ som finns för tre veckor framåt. På varje avdelning finns en meny.

Se patientmenyer

Du kan också köpa mat på någon av de restauranger och caféer som finns på Sahlgrenska Universitetssjukhusets område.

Du hittar utbudet under Serviceutbud.

Vissa patienter har en mer eller mindre sträng diet som en del av behandlingen. Det är viktigt att du följer den ordination som gjorts upp för dig. Dietister finns på sjukhuset. Remiss till dietist kan ges av din behandlande läkare.

Du som är närstående kan beställa mat och betala med Swish. 

Beställ mat


Post

Posten delas ut och hämtas varje för- och eftermiddag, utom lördag och söndag. Lämna gärna brev och annan post till avdelningspersonalen så ser de till att den postas.

Be den som skriver till dig att adressera brevet på följande sätt: ditt namn, din avdelning, namn på sjukhuset.

Brevlådor finns vid Pressbyrån på respektive sjukhus, både inomhus och utomhus.

Postadress Sahlgrenska sjukhuset
Sahlgrenska sjukhuset, 413 45 Göteborg

Postadress Östra sjukhuset
Östra sjukhuset, 416 85 Göteborg

Postadress Mölndals sjukhus 
Mölndals sjukhus, 431 80 Mölndal

 


TV, radio och internet

I många av Sahlgrenska Universitetssjukhusets lokaler kan du använda trådlöst internet. Det kostar ingenting att använda nätverket. Nätverket heter VGR Publikt.

Det är tillåtet att använda mobiltelefoner, surfplattor och datorer på de flesta platser i sjukhuset, förutom där de kan störa teknisk utrustning. Medarbetarna avgör vad som gäller på varje avdelning.

Radio finns vid varje sängplats och TV finns i avdelningarnas dagrum.


Sjukresor

Om du har haft kostnader för din resa till och från sjukhuset har du rätt till ersättning för delar av den. En del av kostnaden får du stå för själv beroende på färdsätt. Den kallas egenavgift. Om ditt hälsotillstånd kräver att du måste åka taxi eller specialfordon behöver du ett intyg från sjukhuset.

När du ska resa hem från vårdavdelningen hjälper medarbetarna dig att beställa en lämplig transport. Du kan också beställa resan själv. Tänk på att det finns vissa regler, till exempel att resan måste beställas minst en dag i förväg om din vistelse på sjukhuset var planerad och inte akut. 

Regler om sjukresor i Västra Götalandsregionen


Studenter på sjukhuset

Som universitetssjukhus ansvarar Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att utbilda vårdpersonal. Du som är patient kommer därför att träffa studenter under utbildning. Alla studenter har tystnadsplikt och handledare som ser till att de följer reglerna. Prata med vårdpersonalen om du inte vill att studenter deltar i din behandling eller läser din journal.