Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mobil röntgen expanderar – regionalt och nationellt

Sahlgrenska Universitetssjukhusets projekt med mobil röntgen växer. Nu har alla kommunala äldreboenden i Härryda kommun anslutit och modellen väcker intresse i hela Västra Götalandsregionen och nationellt. En tjänst där modern teknik och bilddiagnostik banar vägen för effektivare sjukvård.

Vid misstänkt höftfraktur behöver en patient röntgas, vilket kan innebära både transporter och lång väntan. Så varför inte ta röntgen till patienten? Den idén har nu prövats sedan september 2021 i Sahlgrenska Universitetssjukhusets regi, och i början av februari anslöt sig samtliga sju kommunala äldreboenden i Härryda kommun till projektet som kallas ”Personcentrerad mobil röntgen”.

– Vi började med att ansluta våra demensboenden och där ser vi jättevinster. För dementa är det otryggt att träffa många olika personer. När röntgen sker i hemmet kan van personal vara med och även följa med patienten in till sjukhus om det skulle behövas, säger Lars-Göran Lind, enhetschef vid Sjuksköterskeenheten på Härryda kommun.   

Läs artikeln i Sahlgrenskaliv - sjukhusets digitala magasin.


Senast uppdaterad: 2022-03-10 10:12