Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mjukstart och nedvarvning

Vi mår bra av att följa vår biologiska dygnsrytm. Egentligen skulle kroppen vilja mjukstarta första stunden efter uppvaknandet. Det kan dock vara svårt att få till i vardagen. Ofta ska vi hinna med mycket på kort tid efter att vi vaknat. Därtill kommer ofta en rivstart på jobbet med intensiva morgontimmar. Det drar igång stressmekanismerna i kroppen för att vi ska orka med hög belastning under den förstadelen av dygnet. Kroppen strävar mot att varva ner under kvällen och vi ska därför helst inte engagera sig i alltför intensiva aktiviteter de sista timmarna innan vi ska sova. Även om det kan vara svårt att få till, fundera över om det finns något du skulle kunna prova i dina dagliga aktiviteter för att bättre följa din dygnsrytm?

  • Ställa klockan 10-15 minuter tidigare för att få utrymme för en lugnare morgon. 
  • Göra snabbavspänning eller kroppsskanning i sängen innan du stiger upp. 
  • Göra dina morgonrutiner i lite långsammare tempo. 
  • Varva ned gradvis och göra saker i ett långsammare tempo på kvällen. 
  • Släcka ner belysningen gradvis på kvällen, och mörklägga sovrummet.

Källa: Handbok i återhämtning - för vårdpersonal i en turbulent tid, Anna Dahlgren och Marie Söderström, Karolinska Institutet


Senast uppdaterad: 2020-12-08 10:41