Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Pricktest

Pricktest utförs som komplement till din sjukhistoria för att undersöka om du är allergisk mot något ämne. Den vanligaste typen av allergi beror på att kroppen bildat en speciell typ av antikroppar, IgE-antikroppar, mot ämnen som förekommer exempelvis i pollen, födoämnen, sekret från husdjur eller i arbetsmiljön.

Mediciner som innehåller antihistamin kan påverka resultatet av testet så att det är viktigt att du berättar om du använder eller nyligen använt sådana mediciner.

Undersökningen

Små droppar som var och en innehåller en liten mängd av ett allergiframkallande ämne placeras på insidan av din underarm. Därefter görs ett litet stick ytligt i huden genom dropparna med en lansett.  Vid allergi för ett ämne brukar det bli svullet, rött och börja klia där lösningen med ämnet har droppats på huden. Reaktionen avläses efter ungefär 15 minuter. En reaktion på pricktestet kan förekomma trots att du inte reagerar med besvär på ämnet i fråga.

Undersökningen gör inte särskilt ont och du mår som vanligt efteråt.

Du får veta resultatet av undersökningen direkt på mottagningen av din läkare.


Senast uppdaterad: 2021-05-05 16:30