Bröstrekonstruktion med implantat/expanderprotes
Rekonstruktion med expanderprotes innebär att man vid operationen placerar en protes bakom stora bröstmuskeln och huden på bröstkorgen. Expanderprotesen byts sedan ut till en permanent silikonprotes i en andra operation efter ca 3-6 månader.
Operation
Operationen utförs i narkos. Ibland görs också en operation på det friska bröstet för att få bysten så lika som möjligt. Det handlar då om bröstförminskning eller bröstlyft.
Operationen görs i dagkirurgi eller inneliggande på vårdavdelning beroende på hur stort ingrepp som planeras.
Efter behandlingen
Under operationen lägger man in dränage i såret för att förhindra blodansamling. Detta har man oftast kvar när man åker hem och det plockas bort efter några dagar eller maximalt en vecka hos distriktssköterskan.
Du bokar själv återbesök till Distriktssköterska 1 vecka efter operationen och blir sedan kallad till Plastikmottagningen 2 veckor efter operationen. I samband med operationen börjar man fylla expanderprotesen med koksaltlösning. Efter ca 3 veckor fortsätter man påfyllningen på mottagningen eller på din hemort. Detta görs en gång i veckan och på detta sätt töjer man muskeln och huden successivt och ett större bröst erhålls.
Antalet påfyllningar bestäms av det friska bröstets storlek alternativt vid dubbelsidig rekonstruktion utifrån vad du och din läkare bestämt. Det gör sällan ont men det kan spänna en aning i bröstet första dagen efter påfyllningen. När bröstet har nått önskad storlek sker en utprovning av permanent silikonprotes hos din plastikkirurg och därefter följer oftast ytterligare 1-2 påfyllningar för att skapa bra förutsättningar inför nästa operation. För det mesta kan man leva som normalt under tiden behandlingen pågår.
Operationen sker vanligen i dagkirurgi och tar cirka en timma om man inte väljer att operera andra bröstet vid denna operation. Sjukskrivningstiden beror på ditt arbete, men är ungefär 2-3 veckor.
Vårta/vårtgård
Efter ca 3-6 månader när bröstet har format sig och ärren mognat kan man göra en bröstvårta, en liten operation i lokalbedövning och vid ett senare tillfälle tatueras en vårtgård.
Komplikationer och risker
Vid alla typer av operationer finns en risk för infektion.
Tecken på eventuell infektion kan vara rodnad, svullnad runt operationsområdet och feber. Denna behandlas med antibiotika och i sällsynta fall är det nödvändigt att man måste operera ut protesen för att få infektionen att läka ut.