Bröstrekonstruktion med killambå

Bröstrekonstruktion med killambå är en operationsmetod som innebär att man utnyttjar hudöverskott i sidan för att bygga upp en del av bröstet tillsammans med en protes.

Eftersom vårt mål är att minska risken för komplikationer vill vi att du är rökfri innan du sätts upp på väntelista inför operation. Av samma skäl önskar vi att du har BMI under 30 innan du operationsanmäls.

Så går det till

Operationen utförs i narkos. Vid operationen skär man ut en hudflik från flanken på bröstkorgen. En silikonprotes läggs in under bröstmuskeln och den förflyttade vävnaden.  Ibland görs också en operation på det friska bröstet för att få bysten så lika som möjligt. Det handlar då om bröstförminskning eller bröstlyft.

Under operationen lägger man in dränage i såret för att förhindra blodansamling.

Operationen görs i dagkirurgi eller inneliggande på vårdavdelning beroende på hur stort ingrepp som planeras.

Efter behandlingen

Dränage har man oftast kvar när man åker hem och det plockas bort efter några dagar eller maximalt en vecka hos distriktssköterskan. Återbesök sker 1 vecka efter operationen till doktor eller bröstsjuksköterska.

Nästa återbesök efter c.a 2 veckor till bröstsjuksköterska.Sjukskrivningstiden beror på ditt arbete, men är ungefär 2-3 veckor.

Vårta/vårtgård
Efter ca 3-6 månader när bröstet har format sig och ärren mognat kan man göra en bröstvårta, en liten operation i lokalbedövning och vid ett senare tillfälle tatueras en vårtgård.

Komplikationer och risker

Vid alla typer av operationer finns en risk för infektion.

Tecken på eventuell infektion kan vara rodnad, svullnad runt operationsområdet och feber. Denna behandlas med antibiotika och i sällsynta fall är det nödvändigt att man måste operera ut protesen för att få infektionen att läka ut.