En enkätstudie om levertransplantation

Bakgrund

Levertransplantation är en livräddande åtgärd för personer som drabbats av livshotande leversjukdom med överlevnadsresultat som ständigt förbättrats de senaste decennierna. Att vara transplanterad är dock ett kroniskt tillstånd med livslång läkemedelsbehandling och risk för avstötning samt andra komplikationer. Att genomgå en levertransplantation kan vara en livsomvälvande upplevelse och för att kunna förbättra vården efter levertransplantation behövs mer kunskap kring hur återhämtningsprocessen och anpassningen till livet upplevs av levermottagaren. Målet med denna studie är därför att förbättra kvaliteten på vården efter en levertransplantation, och för att göra det samlar vi nu in mer kunskap om hur återhämtningsprocessen skattas av de personer som genomgått en levertransplantation.

Vilka bedriver studien?

Forskningshuvudman för projektet är Västragötalandsregionen/Transplantationscentrum Sahlgrenska universitetssjukhuset och studien är en del av ett doktorandprojekt

Vad som ska undersökas och hur går studien till?

Deltar du i studien kommer du att få fylla i fem olika validerade enkäter för att mäta din upplevelse av olika fenomen innan och efter transplantation. Du kommer också att få fylla i en enkät som beskriver din nuvarande livssituation. Samma enkäter kommer att fyllas i vid uppsättandet på väntelistan samt 6 månader, 1 år, 3 år och 5 år efter transplantation. Enkäterna beräknas tillsammans ta 30 - 45 minuter att fylla i. Du kommer att få välja om du vill fylla i enkäterna på plats i samband med ett besök på Transplantationsmottagningen eller om de ska skickas hem till dig med bifogat frankerat svarskuvert. Information såsom transplantationsdatum, grundsjukdom, vårdtid samt eventuella komplikationer kommer att samlas in från din patientjournal. Inga blodprover, tester eller andra analyser kommer att genomföras. Ingen ersättning betalas ut för studiedeltagandet.

Du kan vara en lämplig deltagare om du är aktuell för levertransplantation och blivit uppsatt på väntelista. Om du är intresserad av att medverka eller har frågor om studien är du välkommen att kontakta projektansvarig Annette Lennerling eller doktorand Anna Brantmark på e-post: annette.lennerling@vgregion.se eller anna.brantmark@vgregion.se.