Välkommen till dagrehabilitering reumatologi

Vår dagrehabilitering erbjuder dig med en reumatisk sjukdom möjlighet att delta i en tre veckors tränings- och rehabiliteringsperiod med uppföljning.

Förutsättningar

Om din reumatiska sjukdom gör att du är i behov av rehabilitering och träning så kan du via din läkare, fysioterapeut eller arbetsterapeut sättas på väntelista till Reumatologens dagrehabilitering.

Utifrån denna väntelista kallar vi dig till en fysioterapeut för mer specifik bedömning av huruvida det är dagrehabilitering som passar ditt behov bäst just nu samt att du har förutsättningar att kunna tillgodogöra dig den rehabilitering och träning vi erbjuder. Förutsatt att dagrehabilitering bedöms som lämplig för dig får du sedan en skriftlig kallelse före rehabiliteringsperiodens start.

Tränings- och rehabiliteringsperioden

Dagarna under perioden är schemalagda och indelade i flera olika aktiviteter och träningspass per dag i form av stavgång, bassäng, gym, handträning, hjälpmedelsutprovning och teoripass. Samtal och information sker både individuellt och i grupp. Schemat är förlagt på tre dagar/vecka under tre veckors tid, vilket innebär att du återgår i din ordinarie verksamhet torsdag-fredag. Tillsammans med fysioterapeuten kommer du sätta upp en individuell målsättning för fortsatt fysisk aktivitet och träning, ett så kallat FaR (Fysisk aktivitet på recept).

Ungefärliga tider

Dagrehabiliteringen sker på måndagar, tisdagar och onsdagar klockan 08:15–16:00 under tre veckor.

Teamet och resurspersoner du träffar under din vistelse på dagrehabilitering reumatologi

  • Fysioterapeut leder träning och utformar individuellt träningsprogram utifrån dina förutsättningar och behov.  Informerar och leder samtal i grupp om fysisk träning och ergonomi.
  • Arbetsterapeut har fokus på din aktivitetsförmåga och undervisar i ergonomi och strategier för att uppnå aktivitetsbalans i vardagen, handträning och vid behov utprovning av handortoser och enklare hjälpmedel.
  • Dietist informerar och svarar på frågor om kost i samband med reumatisk sjukdom.
  • Psykologen talar om psykologiska aspekter av att leva med en reumatisk sjukdom och leder en diskussion om strategier och förhållningssätt.
  • Undersköterska leder stavgångspass i grupp och fungerar som kontaktperson för dig under rehabiliteringsperioden.
  • Läkare föreläser om smärta, sömn och levnadsvanor samt diskuterar allmänna frågor kring reumatisk sjukdom.

Uppföljning

Efter 3–4 månader blir du kallad för uppföljning. Då följer vi upp
hur din planering och ditt FaR fungerat och hur du går vidare

Bra ha med dig:

  • Träningskläder och träningsskor för inomhusbruk och vattenflaska.
  • Badkläder och hygienartiklar.
  • Skor och kläder för stavgång och promenad. Handledsstöd om du har.
  • De mediciner du eventuellt behöver under dagen.

Avbokningsregler och avgifter

Om du måste tacka nej till rehabiliteringsperioden, ber vi dig göra det i så god tid som möjligt, minst 10 dagar före planerad start, så att platsen kan erbjudas någon annan! Tackar du nej till två erbjudanden avförs du från väntelistan till Dagrehabilitering reumatologi.

För de dagar du deltar i rehabiliteringen tas en egenavgift på 300 kr per dag, upp till högkostnadsskydd (1300 kr). Regler för frikort gäller.

Om du i vanliga fall arbetar så kan du ansöka om förebyggande sjukpenning de dagar du är hos oss. Du behöver då ett läkarutlåtande med behandlingsplan och detta får du av oss i samband med starten av rehabiliteringsperioden. Om du är deltidssjukskriven är det bra om du i förväg tar kontakt med din handläggare på Försäkringskassan och informerar om den planerade rehabiliteringsinsatsen. Det är Försäkringskassan som beslutar om din rätt till ersättning.

Bra att veta

  • Låsbart skåp finns där du kan förvara dina värdesaker.
  • Kök och mikrovågsugn finns om du väljer att ta med mat. Kaffe
    och te finns att få under dagen.
  • Lunch kan du köpa från lunchrestaurang eller kaféet på sjukhuset.
    Ta gärna med dig frukt till mellanmål!
  • På arbetsterapin får du prova paraffinbehandling. Med hänsyn till
    hygien bör därför ingen använda nagellack under träningsperioden.

Är det något du vill fråga om är du välkommen att kontakta oss via telefon eller 1177 Vårdguiden.

Telefon: 031-343 09 46