Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Böcker & mina lån

Du som är anställd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är välkommen att låna böcker hos Medicinska biblioteken. För att registrera dig som låntagare, fyll i formuläret Bli låntagare nedan.

Böcker

Logga in för att reservera böcker och se dina lån. Saknar du pinkod, bli låntagare eller kontakta biblioteket.

E-böcker

Du behöver inte vara låntagare för att läsa e-böcker.

För att låna böcker behöver du vara anställd vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och registrera dig som låntagare. Följ instruktionerna nedan. Vi kontaktar dig när vi registrerat dina uppgifter.

 1. Läs igenom Lånevillkoren som finns i fliken nedanför.
 2. Fyll i formuläret du hittar via länken nedan.

  Formulär för att bli låntagare

Lånetid

14 dagar. Om ingen reserverar boken kan du behålla den i upp till 90 dagar. Du får ett meddelande när boken ska återlämnas. (Vid fjärrlån bestäms lånetiden av utlånande bibliotek).

Omlån

1 omlån, om inga reservationer finns.

Sök och reservera

I bibliotekskatalogen kan du söka, reservera och låna om böcker. Du behöver en pinkod för att reservera och låna om. Kontakta biblioteket för att registrera dig som låntagare om du saknar pinkod. 

Återlämning

Böcker kan lämnas på alla tre sjukhusen. Vill du lämna böcker utöver öppettiderna finns det återlämningslådor vid alla biblioteken. Du kan också skicka böcker med internposten. Du ansvarar för att böckerna är i gott skick vid återlämning och tills de kommit fram till biblioteket. 

Försenade lån

Om boken inte lämnas tillbaka i tid efter tre påminnelser skickas en räkning på bokens inköpspris. Även skadad bok ersätts med inköpspris.

Personuppgifter

Personuppgifterna lämnas av dig som låntagare och vi registrerar bara de uppgifter vi behöver för att kunna ge den service vi erbjuder:

 • Namn
 • Personnummer
 • VGR-id
 • Streckkod på tjänsteID-kort/studentkort
 • Hemadress
 • Telefonnummer 
 • E-postadress 
 • Arbetsplats och internpostadress

Du har rätt att se vilka uppgifter vi har registrerat, och du kan när som helst begära att vi tar bort dem. Du ansvarar för att vi har korrekta uppgifter. Kontakta oss vid förändringar.

Sekretess

"Sekretess gäller i biblioteksverksamhet för uppgift i register om en enskilds lån, reservation eller annan form av beställning och för uppgift om en enskilds användning av informationsteknik, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon närstående lider men." (Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)

Om du har en läsnedsättning, exempelvis dyslexi, synskada, neuropsykiatrisk eller kognitiv funktionsnedsättning, finns följande stöd:

Talböcker via Legimus

Förlängd garanterad lånetid

 • Vid läsnedsättning är den garanterade lånetiden tre veckor stället för två veckor. Gäller vid lån av bibliotekets böcker, det villl säga inte vid inlån av böcker från andra bibliotek.
  Kontakta medicinska biblioteken för mer information: medbibl.sahlgrenska@vgregion.se

Skärmuppläsningsprogram via VGR-it

 • VGR-it kan ge dig tillgång till skärmuppläsningsprogram för dator.
  De erbjuder även andra tekniska funktioner. Kontakta VGR-it för mer information och beställning, VGR-it.

 

 

I Lärportalen finns en introduktionsubildning om biblioteket. Hur du lånar, blir låntagare och mycket mer.

Introduktion till Medicinska biblioteken

 Hittar du inte det du söker på biblioteket? Lämna gärna förslag på inköp av böcker. Fyll i formuläret med de uppgifter du har tillgång till. Vi kan inte garantera inköp, men försöker tillmötesgå alla förslag om vi har möjlighet. Vi återkopplar alltid till dig via mejl huruvida vi kan köpa in boken eller inte.

Formulär för inköpsförslag


Senast uppdaterad: 2023-05-17 15:05