Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Forskning inom digital hälsa

Läkare tittar på skärmar

Här hittar du ett urval av några av de forskningsprojekt som rör digital hälsa på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här finns också kontaktuppgifter för dig vill samverka inom forskning och digitalisering.

Kontakt och samverkan

Har du ett pågående projekt eller vill starta ett forskningssamarbete inom digitaliseringen tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset? Tveka inte att höra av dig! 

Kontaktperson: Helen Sjöland, överläkare och forskningssamordnare inom digitalisering.

E-post: helen.sjoland@vgregion.se 

Urval av forskningsprojekt

Dialog+

Planering och uppföljning på patientens villkor: Dialog+ i svensk psykiatri.

Patientlagens krav på delaktighet i planering och uppföljning av vård är tydlig men förknippat med stora utmaningar - inte minst för personer med schizofreni. Detta fleråriga projekt utvecklar, testar, inför och studerar ett arbetssätt med tillhörande teknikstöd (Dialog+) som stödjer både patient och behandlare under besök, och genererar användbara utfallsmått (PROM och PREM) till utveckling av vården.

Lärande hälsosystem

Vården för komplexa kroniska tillstånd som ett Lärande Hälsosystem: Internationellt samarbetsprojekt.

Användning av uppföljningsdata kan i vård av individer vara till stor hjälp för patient och behandlare. Samma information kan i organisationer och nätverk i olika form stödja även kvalitetsutveckling och forskning. I samarbete med forskare från James M Anderson Center for Health Systems Excellence i Cincinnati, USA, fördjupas kunskap om vad ett lärande hälsosystem kan vara och hur det kan utvecklas.

sensLab

sensLab på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en ny arena med start 2022/2023. Senslab erbjuder möjligheter till test av konceptidéer och lösningar inom teknikområdena uppkopplad hälsa och visualisering, vilka inkluderar sensorteknologi, IoT, UX, VR och AR.

VINTER-projektet

Centrum för digital hälsa och Regionalt obesitascentrum barn deltog i Vinnovas pilotsatsning VINTER. VINTER ska bidra till att skapa förutsättningar för att säkert kunna dela och använda känsliga data – och på så sätt göra den tillgänglig för innovation. 

– Vi har arbetat med dessa frågor sedan 2017, så en av deltagarna i Vinnovas Vinterprojekt kontaktade oss och frågade om vi kunde bidra med vår infrastruktur. Vi bidrog med data till deras plattform så att tävlingen skulle gå att genomföra. De som var med i tävlingen behövde patientdata, och den bidrog bland annat vi med, säger Lovisa Sjögren, barnläkare på Regionalt obesitascentrum Barn.


Senast uppdaterad: 2023-02-27 13:34