Forskning inom digital hälsa

Här hittar du ett urval av några av de forskningsprojekt som rör digital hälsa på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här finns också kontaktuppgifter för dig vill samverka inom forskning och digitalisering.
Kontakt och samverkan
Har du ett pågående projekt eller vill starta ett forskningssamarbete inom digitaliseringen tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset? Tveka inte att höra av dig!
Kontaktperson: Helen Sjöland, överläkare och forskningssamordnare inom digitalisering.
E-post: helen.sjoland@vgregion.se
Urval av forskningsprojekt
Dialog+
Planering och uppföljning på patientens villkor: Dialog+ i svensk psykiatri.
Patientlagens krav på delaktighet i planering och uppföljning av vård är tydlig men förknippat med stora utmaningar - inte minst för personer med schizofreni. Detta fleråriga projekt utvecklar, testar, inför och studerar ett arbetssätt med tillhörande teknikstöd (Dialog+) som stödjer både patient och behandlare under besök, och genererar användbara utfallsmått (PROM och PREM) till utveckling av vården.
- Film om Dialog+ i svensk psykiatri, visar arbetssättet och innehåller korta intervjuklipp med patient och behandlare.
- Publicerad artikel: Om design och användartestning av Dialog+: Lindenfalk et al 2022 ”Digitally Mediated Schizophrenia Care – A Swedish Case…
- Läs mer: Större delaktighet i psykiatrin med nytt digitalt verktyg
- Kontaktperson: Marcus Lundmark, sjuksköterska, fil. Mag i förbättringskunskap och ledarskap, verksamhetsutvecklare och utbildningssamordnare Psykiatri Psykos. E-post: marcus.lundmark@vgregion.se
Lärande hälsosystem
Vården för komplexa kroniska tillstånd som ett Lärande Hälsosystem: Internationellt samarbetsprojekt.
Användning av uppföljningsdata kan i vård av individer vara till stor hjälp för patient och behandlare. Samma information kan i organisationer och nätverk i olika form stödja även kvalitetsutveckling och forskning. I samarbete med forskare från James M Anderson Center for Health Systems Excellence i Cincinnati, USA, fördjupas kunskap om vad ett lärande hälsosystem kan vara och hur det kan utvecklas.
- Samarbetet är sprunget ur avhandlingen: Improving health with and for individuals with schizophrenia using a learning health system approach: From idea to daily practice
- Kontaktperson: Andreas Gremyr, leg. psykolog, PhD, enhetschef ePsykiatrienheten. E-post: andreas.gremyr@vgregion.se
sensLab
sensLab på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en ny arena med start 2022/2023. Senslab erbjuder möjligheter till test av konceptidéer och lösningar inom teknikområdena uppkopplad hälsa och visualisering, vilka inkluderar sensorteknologi, IoT, UX, VR och AR.
- Kontaktperson: Jonas Landahl, Civ ing, teknologie doktor, sektionsledare. E-post: jonas.landahl@vgregion.se
VINTER-projektet
Centrum för digital hälsa och Regionalt obesitascentrum barn deltog i Vinnovas pilotsatsning VINTER. VINTER ska bidra till att skapa förutsättningar för att säkert kunna dela och använda känsliga data – och på så sätt göra den tillgänglig för innovation.
– Vi har arbetat med dessa frågor sedan 2017, så en av deltagarna i Vinnovas Vinterprojekt kontaktade oss och frågade om vi kunde bidra med vår infrastruktur. Vi bidrog med data till deras plattform så att tävlingen skulle gå att genomföra. De som var med i tävlingen behövde patientdata, och den bidrog bland annat vi med, säger Lovisa Sjögren, barnläkare på Regionalt obesitascentrum Barn.
- Läs mer: Obesitasvård på patientens villkor
- Kontaktpersoner:
- Peter Skoog, IT-strateg. E-post: peter.m.skoog@vgregion.se
- Lovisa Sjögren, barnläkare. E-post: lovisa.sjogren@vgregion.se