Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Laboratoriemedicin

Aktuellt

  • Vi har för närvarande problem med screening-analysen för MRSA med förlängda svarstider som följd. Vi beklagar detta, och arbetar för att kunna lösa problemet så snart som möjligt.

  • Klinisk kemi driftsätter ny utrustningsplattform 7 november. Diagnostiken i Västra Götalandsregionen harmoniseras och bli mer enhetlig. Samordningen av laboratoriemedicin i Västra Götalandsregionen innebär bland annat att alla laboratorier ska ha en gemensam utrustningsplattform (analysinstrument).

  • På grund av leveransproblem från företaget kan analysen Helicobacter-antigen i feaces för tillfället inte utföras på Klinisk mikrobiologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

  • På grund av brist på reagens utförs analysen av Clostridium difficile toxin tills vidare på Klinisk mikrobiologi NÄL.

  • HIV/Hepatit, Klinisk mikrobiologi, kan för närvarande inte analysera HCV Ag (Hepatit C Antigen) då reagens är slut hos leverantör.

  • Stöd för att bedöma undantag från besöksförbudet på äldreboenden för personer som har antikroppar och tillförlitligheten i antikroppstestet:

  • Byte till ny etikett för laboratoriemedicin. På grund av stora problem med att nuvarande provrörsetikett lossnar från rören har Marknadsplatsen upphandlat nya etiketter med nytt material som ska användas till alla provrör

Laboratoriemedicin

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har fem laboratoriemedicinska verksamhetsområden: Klinisk genetik och genomik, Klinisk immunologi och transfusionsmedicin, Klinisk kemi, Klinisk mikrobiologi samt Klinisk patologi

Klinisk genetik och genomik

Klinisk immunologi och transfusionsmedicin

Klinisk kemi

Klinisk mikrobiologi

Klinisk patologi

Laboratoriemedicin har sedan 2007 en gemensam ackreditering med ett
kvalitetsledningssystem.

Ackrediteringscertifikat

Laboratoriemedicin svarar för kvalificerad medicinsk diagnostik, forskning, utveckling och utbildning. Verksamhetens utveckling sker i nära samarbete med Göteborgs universitet. Närmare ettusen medarbetare är verksamma inom olika yrkeskategorier som läkare, cytodiagnostiker, biomedicinska analytiker, kemister, biologer, tekniker och administratörer.

Inom SU finns de laboratoriemedicinska verksamheterna vid Sahlgrenska sjukhuset, Mölndals sjukhus, Östra sjukhuset och på Angereds Närsjukhus. 


Senast uppdaterad: 2020-11-23 14:57