Så undviker du vätskebrist i sommarvärmen

Uppdaterad:
Publicerad:
Bild på upphällning av ett glas vatten med en röd tillbringare.

Det rapporteras just nu om brist på vätskeersättning runtom i landet. Här ger vår näringsfysiolog Ingrid Larsson tips på hur du undviker att drabbas av vätskebrist och hur du blandar din egen vätskeersättning om du ändå skulle drabbas.

Behöver man egentligen vätskeersättning?

− I vanliga fall behöver man inte det. Om man är frisk och kan äta och dricka som vanligt räcker det att dricka när man är törstig, men gärna lite extra nu när det är väldigt varmt. Det är främst de grupper som är i riskzonen som behöver vätskeersättning: äldre, sjuka och små barn. Det kan även behövas för dem som arbetar utomhus i solen så som vägarbetare och byggnadsarbetare.

Hur gör man egen vätskeersättning?

− För dem som är ett år och äldre finns ett recept på 1177 Vårdguiden som består av en liter vatten, en halv tesked salt och sex teskedar socker, man kan även smaksätta blandningen med lite fruktjuice eller saft. Om man är osäker på vattnets kvalitet ska man koka det först och sen låta det svalna. När det gäller barn under ett år finns instruktioner på 1177 Vårdguiden som man ska följa noggrant.

Hur mycket bör man dricka när det är riktigt varmt ute?

− Det beror egentligen på hur mycket man svettas och vad man gör, är man exempelvis i skuggan hela dagen behöver man mindre vätska. Generellt sett räcker det att dricka 1 ½ - 2 liter vätska om dagen.

Vad ska man äta för att få i sig extra vätska?

− Frukt och grönsaker är bra livsmedel för att få i sig vätska. Särskilt vattenrika frukter och grönsaker som gurka, tomat, sallad och melon.

Spelar det någon roll vad det är man dricker?

− Man bör undvika alkohol då det är vätskedrivande, men också då vi har en extrem situation just nu och det kan vara viktigt att de som är friska är alerta och kan hålla koll på dem som behöver extra omsorg. Sedan är en bra grundregel att komplettera varje kopp kaffe med ett glas vatten då även kaffe är vätskedrivande. I övrigt spelar det inte jättestor roll vad man dricker, även om stora mängder läsk inte är bra utifrån ett hälsoperspektiv.

Spelar det någon roll om drycken är kolsyrad eller ej? Eller vilken temperatur den har?

− Nej, det spelar ingen roll.

 Läs mer:

Text och foto: Stefan Sarajärvi